Gönderen Konu: HF Moxon Anten Yapımı Hk.  (Okunma sayısı 292 defa)

Çevrimdışı TA2ANL

HF Moxon Anten Yapımı Hk.
« : 11 Mart 2014, 15:24:31 »
Herkese Merhaba,
HF Yagi anten bulamadığım, bulduklarımda çok pahallı olduğu için, şimdilik bu sevdadan vazgeçtim. Yaptığım araştırmalarda, Moxon antenin, bu performansa yakın, hatta daha iyi çalıştığı konusunda bilgiler edindim. Bu sebeble 28Mhz'de kullanmak üzere, bir adet Moxon anten yapmak istiyorum. Yaptığım anteni, Yagi anten gibi sağlam yapıp, çatıya sabitlemek ve rotor ile kontrol etmeyi planlıyorum. Bu sebeble, anteni telden değil, 10 veya 15mm'lik alüminyum çubukdan imal etmek istiyorum. Hemde ilerde yüksek güç uygularsam sorun olmasın istiyorum. Aşağıda kafama takılan bazı sorular var, bunlar konusunda yardımcı olabilirmisiniz?

1. Kullanmak istediğim 10 veya 15mm çubukların, içi boş veya dolu olması sorun olur mı? Yani çubuk mu, yoksa boru mu kullanayım?

2. Yaptığım araştırmada, Reflektörün toplam uzunluğu 5metre gibi gözüküyor (358cm + 75,4cm + 74,4cm kollar açıkken). Kullanacağım çubukların galiba bir boyu 3.5m. İki çubuğu birbirine diş açıp, araya parça koyup birleştirmeyi düşünüyorum. Ek yapmak sorun olurmu?

3. Feedpoint noktasının birbirine olan mesafesinin önemi nedir?

Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla,

Tolga ANIL

Çevrimdışı TA3RT

Ynt: HF Moxon Anten Yapımı Hk.
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2014, 18:04:38 »
Tolga Bey merhaba,

Aslında size bu konuda yardımcı olacak üstadımız Ömer (TA2IB) abimizdir. Moxon anten deneyimlerini kendisine ulaşırsanız size aktarabilir.

Bende birtakım çalışmalar yaptım. Tecrübelerimi aktarayım. Moxon anten, 2 eleman yaginin 0.90 oranında verimini verir.
Ama yagiye göre üretim ve match yönünden avantajları vardır.  Beslediğiniz yer doğrudan 50 ohm dur.

1. 28 Mhz için 10mm boru veya çubuk zayıf gelebilir. En güzeli 15-20mm çap civarında korkuluklarda kullanılan boruları kullanmanız. Ayrıca korkuluk sistemlerinde 90 derece dirsekde mevcut köşelerde onu kullanırsınız.

2. Boruları birleştirerek kullanabilirsiniz. Yeterki elektiriksel temasda kesinti olmasın.

3.  Feedpoint noktası kullandığınız transmit hattındaki canlı uc ile şase arasındaki mesafenin altına düşmesin. Zaten feedpoint noktasında canlı uc, şaseden ayrıldığı noktada anten olarak çalışmaya başlayacaktır.

Güzel antendir. Başarılar dilerim. 73

Rıfat Tultak
TA2SE
I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 11 Mart 2014, 18:07:47 »
bu anten bol elemanlı bir yagiden  daha iyi performans verebilirmi tek bir elemanı  ve  garip yapısıyla  nasıl calışıyor   acaba  .73

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #3 : 11 Mart 2014, 18:22:43 »
Merhaba,

https://www.facebook.com/TA1DX/media_set?set=a.10151858074233418.1073741838.594428417&type=3

https://picasaweb.google.com/101937053428453455909/MOXONAntenCalSmalarTelAntendenAluminyumAnteneGecis

Kullandığım malzeme, Aluminyum Küpeşte üreticilerin kullandığı 16 mm çapında içi boş  eloksallı aluminyum boru, ( dikkat: uçlarda bu eloksalı MUTLAKA kazıyın)
Köşe dönüşler de 16 mm  iç çapında..

Ben maalesef iç içe çalıştıramadım, SWR düşmedi, ama son haliyle 10 ve 15 metrelerde 1:1  SWR ile mükemmel çalışıyor.. Yapılış ve deneme aşamalarını picasa da görebilirsiniz..

Dinlemesi her yöne  ( hemen hemen) eşit seviyede, ama göndermede ön arka eşit, yanlara çok çok az.. 

Şimdilik bu kadar :)

Sorularınızı bekleyeceğim..

Başarılar dilerim,
Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #4 : 11 Mart 2014, 18:31:35 »
Cevaplar için çok teşekkürler. Kullanacağım çubuğun çapını kalınlaştırmak benim için daha da iyi olur. Mesut bey, çok enterasan ve iyi performansı var. İncelemenizi öneririm.
Zorlandığım yerlerde tekrar yazacağım.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #5 : 11 Mart 2014, 18:39:22 »
Atilla bey,
Merhaba. SWR'yi nasıl ayarlıyorsunuz? Reflector ile Sürücü'yü birbirine yaklaştırıp uzaklaştırarak mı? Birde yüksekliğe göre SWR çok değişiyor mu? Ben çatıdan en fazla 2m. yükseltebilirim. Yükseklik 1m. iken ayar yapsam 2m. çıkınca fark yaşarmıyım?
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #6 : 12 Mart 2014, 12:20:57 »
Merhaba Tolga Bey,

1- Anten etrafındaki metallerden çok etkileniyor.  Örnek, resimde gördüğünüz metal doğalgaz bacası.. Mümkün olduğunca uzak tutun,  Yerden yükseklik, yayılım açısını da ÇOK etkiler, 2 metrede SWR tutar ama yayılım için aynı şeyi söyleyemem..

2- Eleman uzunlukları için, moxon formülü %100 doğru çıkıyor ANCAK iç içe geçme mesafelerini hesaba katın lütfen. Ben Reflektör ve direktör uzun parçalarda 8, kısa parçalarda 4 cm ilave uzunluk verdim.  Bu uzunluklar, iç içe girme mesafeleri..  SWR ince ayarını her yerden yapabilirsiniz.. İç içe girmelerde eloksalı kazımayı unutmayınız.

3- 10 m anteni için 16 mm eleman çapı uygun. Ama 15 m anteni için 16 mm çap kullandığınızda, bendeki gibi bir eğilmeyi kabul etmelisiniz. Zaten küpeştecilerde daha kalın çapta bulamazsınız, dönüşler, kelepçeler vs her şeyde sorun yaşarsınız.. Bütün bunlar yani Kalın çap, ağırlık artışı demektir, bunlara hiç gerek yok, bence 16 mm uygundur..  Sadece ön ve arkadaki Aluminyum Lama boyunu iki katına çıkartmanız ve arkaya 2 değil 3 sarı plastik kelepçe koymanız yeterlidir..

« Son Düzenleme: 12 Mart 2014, 12:35:50 Gönderen: TA1DX »

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #7 : 12 Mart 2014, 12:53:08 »
Son bir not, resimlerden göreceğiniz gibi bu anten çatıda çok dikkat çekiyor, Tanıdıklarınız için sorun yok, ama tanımadıklarınızdan kaynaklanan sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tecrübeyle sabittir.

Tavsiyem,

1- İlçeniz Kaymakamlığına, ilçe emniyet müdürlüğüne ve ilçe jandarma bölük komutanlığına, kendinizi tanıtan bir dosyayı ekleyerek dilekçe ile BİLGİ verin. Bilgi verin, yani İZİN almayın. Dilekçede " Ben buyum, Amatör sertifikam bu, antenlerim şunun için vardır, Olur ya birisi beni size ihbar ederse, boşuna panik yapmayın" mealinde bilgiler olsun..  Kaymakamlık, bu dilekçenize istinaden KEGM ve BTK'ya yazı ile sizi ve durumunuzu soracaktır.

2- BTK, konuyu amatör sertifikanızın yetkisi konusunda, KEGM de Güvenlik sertifikası yönünde inceleyecek, gerekirse sizi arayacak ve sizden ilave döküman isteyebilecektir.

3- Herşey yolunda gittiğinde, bu kurumlar, Kaymakamlığa cevaben sizin anten kurmanızda kimseden İZİN almanıza gerek olmadığına dair bir yazı verecekler, Kaymakamlık da size benzer bir yazı verecektir.  Böylelikle bu yazıyı isteyene gösterebilirsiniz.

4- Şanslıysanız (!), sizi BİMER üzerinden Belediye Çevre Müdürlüğüne şikayet de edebilirler. Çevre Müdürlüğü gelip sizin antenlerinizi ve Kaymakamlık yazınızı gördükten sonra teşekkür edip gideceklerdir. Hatta Çevre Müdürü ile kişisel dostluk kurabilir, Belediye ile işbirliği imkanlarını görüşebilirsiniz..

Not: Yukarıdaki olaylar ( fazlası var, eksiği yok) aynen başımdan geçmiş olup, sonuç, kalıcı bir güzellik ( bakınız çatıdaki antenler) içermektedir.

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #8 : 13 Mart 2014, 09:43:04 »
Atilla Abi;
Yazacağımız dilekçenin bir içeriği veya örneğini yayınlıya bilir misin?
Hatta seninkini emsal göstersem faydası olur mu?
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #9 : 13 Mart 2014, 09:58:26 »

......... Kaymakamlığına
.....

Konu: Amatör Telsiz İstasyonum hakkında bilgilendirme

Ben,   5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa göre çıkartılmış Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ‘ne göre alınmış ..... işaretli .......  sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesi sahibiyim. ......Yılından bu yana amatör telsizciyim.

İlçeniz .......Mahallesi ............Caddesi ....de ........ ikamet etmekteyim ve bu adresimde, amatör telsizcilik faaliyetlerimi icra edebilmek için, yukarıda belirttiğim kanun ve yönetmeliklere uygun olarak,  Amatör Telsiz İstasyonu çalıştırmaktayım.   

Bu amaçlarla kurmuş olduğum istasyonuma ait telsiz antenlerim, görsel olarak ilgi çekmektedir. Konuyu bilmeyen kişilerce bu antenler konusunda size ve kolluk kuvvetlerine soru yöneltilebilir düşüncesiyle, sizleri kendim hakkında bilgilendirmeyi görev sayıyorum.

Ayrıca, Bu konuyla  bilgisi olmayan kişilere gösterilmek üzere, amatör telsiz istasyonum hakkında Sayın Kaymakamlığınızın bilgisi olduğuna dair tarafıma bir yazısı verilmesini talep ediyorum.

Saygılarımla
...

EK: Tanıtım dosyası
Bu dosyaya sertifika fotokopinizi, güvenlik sertifikanızı, varsa amatör faaliyetlerinizden dolayı aldığınız teşekkür, takdir ya da uluslararası yarışma sertifikalarınızı,  Antenlerinizin, binanızın fotoğrafını  vs  koyabilirsiniz. Ayrıca apartman yönetiminin antenlere olur verdiğine dair bir kararı varsa çok iyi olur..

BİLGİ İÇİN DAĞITIM:
İlçe Emniyet Müdürlüğü
İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı

..