Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
QRP TELSİZ 60 WATT LİNEAR ÇALIŞMALARI
TA5AAT:
Ustacım eline saglık güzel olmuş denemeler nasıl her hangi bir enterferans varmı radyodan tv den..
ustalarım ugraşdıgım devre çeşitleri ve ar ge ler fazla oldugundan zaman ayıramıyorum fakat bunu birde CB ye uyarlamaya çalışacagım ve watt dahada yüksellirmi transistör sayısı fazla olsa örnek misal..
TA3IHD:
Şahin bey, denemelere devam ediyorum, giriş toroidini değiştireceğim. Belki ondan kaynaklanan bir manyetik kuplaj yetersizliği vardır.
IRFP250 yi daha sonra deneyeceğim.
İlginç birşey, devreye röle koymadım, Arada PA varken alış orijinalinin %85-90 ı civarında ( Yani anten sinyali, mos'ları aşıp, bobinlerden geçip alıcıya ulaşıyor, Mandala basınca verici çalışıyor. 20W gönderiyor.)
Hüsnü kardeşim 20W da enterferans olmadı, 40-60 W larıda deneyeceğim.
Ancak bu cihazda giriş toroidi gelişigüzel, onu BN43-202 ile değiştireceğim. Belki o zaman giriş sinyali artar. Çünki yaptığım testte, girişte toroide 4,5W giriyor, 2W çıkıyor. yani cihaz 2W ile besleniyor. Gerçi şahin bey 400mW yeter diyor.
Ayrıca 2 den fazla transistör mümkün, güç çok artar tabiiki. 73.
TA3IHD:
Parçalı toroidlerden örnekler:
TA3IHD:
Arkadaşlar, yaptığım devrelerde onlarca deneme yapıyorum. Her ihtimali bıkmadan deniyorum. PA devrelerinde genellikle pek detay verilmiyor, en mükemmeli deneyerek bulmak zorundayız. Yaptığım onlarca deneyden sonra (toroid çeşitleri, sarımsayıları, kondansatör ilaveleri v.s.) 22W maksimum çıkış gücü ve resimdeki toroidler en verimli sonucu verdi. Küçük trafoda 4x2 yerine 4x4; Büyük trafoda 2x4 yerine 4x5 en verimli enerji transferini sağladı. bu devre 22W ile son buldu. Mosfet'ler çok az ısınıyor.
Sıra 60W PA'da.73.
TA3IHD:
Not: Bir sitede gördüğüm PA daki FT37-43 toroidini 5 er adet yapıştırıp yapmıştı, bende ise mevcut bir adet FT37-43 ün endüktansını ölçtüm, Bluemaviden aldığım benzer toroidin endüktansı FT37-43 e çok yakındı ve sonuç başarılı oldu.
Büyük trafoya 2x5 yerine 2x6 toroid yapıştırdım sonuç değişmedi, ancak daha azı yetersiz oluyor. Yani fazlası israf, ideali 2x5 toroid.
Küçük trafonun ideali 2x1 adet.
Küçük ve büyük trafolardaki toroidler aynı. 0,4mm tel kullandım. Daha kalın tele gerek yok. 2A civarında akım çekiyor
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git