HF kısa dalga 1,8-28 MHz arası bantlarda aktif olarak amatörlük çalışmalarına başlayalı neredeyse bir yıl oluyor. Avrupa ülkelerinin çoğundan eQSL ve LoTW puanı aldım. Şu anda eQSL sisteminde 35 DXCC ülke puanım var, LoTW sisteminde de 50 DXCC ülke puanım var.
Ama bir husus var ki, çok kafama takılıyordu. Komşu ülke Bulgaristan ile bir türlü QSO yapamamıştım. Aramızdaki mesafe 400 km., propagasyon bile istemeyen, normal antenden antene haberleşme yoluyla radyo dalgalarının ulaşabileceği bir mesafe bu. Ama olmayınca olmuyor, Bulgaristan ile bir türlü konuşamadım. Bulgaristan'ın ev sahipliği yaptığı uluslararası HF yarışmaya bile katıldım ama o yarışmada bile QSO yapamamıştım.
Dün sabah müthiş bir karın ağrısı ile uyandım. Üzerinize afiyet hem müthiş bir reflü (yemek borusunda yanma) hem de (afedersiniz) ishal durumu... Neyse, ilaç milaç kendimi toparladım. Her sabah işe gitmeden kahvaltı yaparım, dün sabah hastalık nedeni ile kahvaltı iptal oldu. Dolayısıyla sabah sabah yarım saat boş vaktim oldu birden...
Amatör adam boş vakit bulunca ne yapar? Gider telsizini kurcalar. Ben de öyle yaptım. Aslında sabahları telsizle konuşmak istemiyorum, emekli komşumun uykusunu bölmek istemiyorum çünkü. Ama bir baktım 40m de bir Yunan istasyon var. Mic gain'i kökledim, fısıltı ile çağrısına cevap verdim, sonuç ilk anonsta çağrı işaretimi doğru okudu ve 59 rapor verdi. Teşekkür ettim, frekanstan ayrıldım. Tamburu biraz daha çevirdim. Birden 59+ bir ses ortalığı gümbürdetti:
"CQ CQ CQ This is LZ2ZF calling CQ and standing by"
Heyecandan kalbim duracak gibi olmuştu... İlk kez bir Bulgar istasyon duyuyordum. Komşu rahatsızlığını falan unuttum, bağıra bağıra yanıt verdim. Ben de ona 59 gitmişim. İsim ve QTH leri karşılıklı olarak verdikten sonra ben acilen işe gitmem gerektiğini söyleyip bay bay çektim. Meğer bir Rus istasyonla kombine çalışıyorlarmış, benden onunla konuşmamı da rica etti ama vaktim kalmadı deyip ayrıldım. Ben telsizi kapatırken, o Rus amatör arkadaşına Rusça "Tamara Anna Tri Elena Pavel" diye benim kodumu açıklıyordu. (Rus alfabesinde harf kodlamaları bizden biraz farklıdır, onlar bu kelimeleri kullanıyor)
Atalarımız "Her işte bir hayır vardır" diye boşuna dememiş. Demek ki Bulgaristan ile QSO yapmak için hasta olmam gerekiyormuş. Bundan sonra ne zaman bu ishal olsam, bu QSO yu hatırlayacağım :)
73