Gönderen Konu: Yeni bir anten yaptım, ölçüler doğrumu?  (Okunma sayısı 534 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Yeni bir anten yaptım, ölçüler doğrumu?
« : 18 Mart 2014, 17:27:07 »
Arkadaşlar, yeni bir 40m anten yaptım. Hesap ve ölçüler şöyle:
300/7,1Mhz= 42,25   
42.25x95=20,00m
20m/2=10m olarak buldum ve 2x10m olarak yaptım.
SWR yi ayarlamak için dama birkaç kere çıkamam. Onun için yapan arkadaşlardan yaklaşık uygun anten boyu istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.  73..

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Yeni bir anten yaptım, ölçüler doğrumu?
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2014, 18:41:43 »
Hulusi bey ben dipol hesabı yaparken şunu uyguluyorum.

Boy = 300000 / (frekans(kHz)* dalga boyu)

40m için yapacak olursak örnek bir hesaplama

Boy = 300000 / (7100*0,5) = 21.12 metre yapar toplam uzunluk

Dipolun bir tarafı = 10.56 m yaklaşık olarak. Anten tuneriniz varsa çok dama çıkmaya gerek kalmadan tune edebilirsiniz.

Bu hesapla yaptığımız 40m antenimizi 40m,20m,18m,15m,10m de yıllarca TS-570D`nin kendi anten tuneri ile yıllarca kullandık.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 18 Mart 2014, 19:14:17 »
sevgili ustam  anten de balun  varmı    etrafta coğrafi durum nasıl baca duvar başka bir  eleman varmı boştamı  anten işlerinde evdeki hesap catıya uymaz  kac metre yükseklikte .   anten tunerin varmı 73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #3 : 18 Mart 2014, 20:26:14 »
Hocam onun sabit bir boy ölçüsü yok.
Çatınızın kaplamasından tutun, kullandığınız kablo tipi, germe açınız, antene yakın bulunan sac metal vb. gibi nesnelere göre SWR ve anten boyu farklı olabilir.
Ben açık arazide 1:1 SWR ile kullandığım anteni çatıya takınca bi miktar kesmem gerektiğini gördüm.
Bunun tam tersi de mümkün.
benim önerim;
Yani iki kanadı da 10 m civarı yapıp çatıya gerin. sonra bir kaç kez çıkıp inerek azar azar keserek son şeklini vermeye çalışın.
73..

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 18 Mart 2014, 20:48:19 »
ustam senin anten tunerin varmı  varsa sıkıntı yok  yoksa bir tane yap  yok ben yapar yollarım ama senin gibi bir ustanın  yanında bizim lafımız olmayacağından  yapıp yollamaya  endişe ediyorum  kullanırım dersen  derhal . tuner  bir yerde dursun sen ortalama   9.95 gibi yaparsan  tuner zaten dinleme ve göndermeyi  halledecektir ben kullanıyorum 5 bandda cok güzel calışıyor 40m dede senin işini görecektir .
tabi aslında bizi zorluyorsun  bizde su boyda yap felan diyoruz  aslında frekansa göre swr metre ile ölcmek  ve ayarlamak en doğrusu  .73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 18 Mart 2014, 20:52:33 »
usta özür diliyorum yanlış bir ifade kullanmışım 9.95 sadece 40 m de ve 21 de anten tunerle güzel calışıyor. diğer bantlar için bende kedi bıyığı anten var  güzel calışan anten tuner

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #6 : 20 Mart 2014, 12:16:41 »
Hulusi Bey, Doktorlardan bir söz öğrendim, çok hoşuma gitti

Hastalık yoktur, HASTA vardır ..

Siz anladınız ama gene de açıklayayım.. Her hastalık, her hastada aynı şekilde tedavi edilemez, birine iyi gelen diğerini öldürebilir..

Bize uygularsak,  Anten yoktur, ANTEN KURULACAK YER vardır.. 

Benim antenim size, sizinki bana,  tak-çalıştır olmaz... Çatıdaki kiremit mi var, altındaki ziftli kağıt aluminyumlu mu? ilk akla gelen sorular.. 

Çatıya çıkma sorununuz varsa,
 Bu aralar benim denediğim bir sistem var, https://www.dropbox.com/s/ao1rjmf0y9im554/2014-03-18%2008.00.55.jpg onu tavsiye edebilirim..

Direğin tepesinde SGC-230 Antenna Coupler ( tüner değil) var, iki tarafa dipol çekilmiş durumda, Anten kaplır, her frekansa bu dipolü tune ediyor..

Size bu şekilde değil de SGC 239 ile direğin dibinden yapılmış olanları tavsiye ederim, çok daha ucuza çıkar, Hatta dipol değil, Delta loop gibi kullanabilirseniz, uzun bir süre anten sorunu yaşamazsınız..

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1383694_10151954420713418_784030380_n.jpg

Başarılar dilerim.. Her şey gönlünüzce olsun..

Çevrimdışı TB3BMA

« Yanıtla #7 : 21 Mart 2014, 17:24:36 »
Ben uzun bir sure dipol anten ile ugrastim ulculer tam da olsa swre denen illet dipol antende ise yaramiyor en guzel cozum uygun olculerde dipolu yapip yukari takmak geri kalan ayar isini asagidan tun ile halletmek baska turlu olmuyor. Balun veya sok bobinide taksaniz swre yi etkilemiyor.
Kisacasi dipol anten tunersiz olmuyor.

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #8 : 21 Mart 2014, 18:01:26 »
Murat Bey, yanlış düşünüyorsunuz. 

SWR si bozuk antenin dinlemesi de kötü olur. Bir çok cihazın içerisindeki otomatik anten tüner, sadece gönderme için SWR ayarı yapar, almada bozuk SWR ile çok sorun yaşarsınız.. 

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #9 : 21 Mart 2014, 18:47:11 »
Atilla Beye Katılıyorum.

Geçen yıllarda eski evimde iken 1. katta oturuyordum .
5. katın çatısında antenim vardı.
20 m dipol germiştim.
4  5  kez çatıya çıktım her çıkmamda iki uçtan da 2  3 cm kesip indim.
SWR önceleri 7.040 ta en düşük iken, her küçük parça kesmemde onar onar yukarı çıktı.

7.050,   7.065, 7.070 derken 7.092 de swr en düşük olduğunda kesmeyi bıraktım.

Bu anteni uzun yıllar tunersiz 1:1 SWR ile kullandım.

Hava sıcak olunca gerili ter esniyor biraz uzuyor SWR de aşağı frekanslara iniyordu ama idare ediyordum.

Daha önce de söylediğim gibi;

çatının yapısı, germe açısı, telin içeriği, yakınındaki metal levha vs bi çok şey SWR yi etkiliyor.

Sabit nokta bir ölçüsü yok maalesef. SWR yukarıda bahsettiğim etkenlere göre yaklaşık 9.5 - 10m arasında biyerlerde tutuyor.

Kolay gelsin iyi çalışmalar..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 21 Mart 2014, 19:48:50 »
Arkadaşlar, yarın elektrikçi ekibim geliyor. Dama çıkıp mevcut antenin arızasını göreğim. O anten sağlamken 1:1,2 SWR veriyordu. Şimdi 1:2-  1:2,5 gibi. Antende bir olumsuzluk var belli. Onu söküp aynı ölçüde yenisini takacağım. Bakalım ne olacak. 73.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #11 : 21 Mart 2014, 20:36:51 »
Yeriniz müsaitse Windom anten (FD4) yapın, değilse FD3 yapın.FD4 ü 80m ve üst batlarda, fd3 ü ise 40m ve üst bantlarda tunersiz kullanmak mümkün(müş).

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #12 : 22 Mart 2014, 13:20:02 »
Hulusi Bey, Elektriksel sistemlerde, Arızalar SADECE ek yerlerinde çıkar.. Düz giden hatta hiç bir şey olmaz,

Tavsiyem Konnektörlerinizi,  vs kontrol edin..

Başarılar dilerim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #13 : 22 Mart 2014, 13:40:02 »
Hulusi Bey,

Anteninizi %5 uzun hesaplayınız. Anteni çalışacağı yere gerdikten sonra bu antenin hangi frekansta daha uygun çalıştığını bulunuz. Bu işlemi şöyle yapabilirsiniz. Cihazınızın mandalına basıp, dial ile frekansı aşağıya yukarıya değiştirirsiniz. SWR'nin minimum olduğu frekansı bulursunuz. Örneğin SWR nin en düşük olduğu frekans 6990 KHz. olsun. Bizim çalışacağımız frekans ise 7100 KHz. olsun. Yapacağımız iş bu iki frekansın dalga boyunu bulup birbirinden çıkarmamız ve kalan rakamı da dörde bölmemiz gerekir. Çıkan rakam antenin boyunda yapacağımız değişikliği gösterir. Eğer antenin çalışma frekansını yükseltecek isek, bu değer kadar mevcut antenimizi kısaltmalıyız. Eğer anten çalışma frekansını düşüreceksek bu değer kadar anten boyunu uzatmamız gerekiyor. Dalga boyu formülü 300 / frekans (MHz) sonuç metredir.

Bazen anten ölçüleri sebebiyle değil de yakındaki güneş enerjisi, metal çatı gibi metal objeler sebebi ile dışarıdan yansıyanlar olur. Bu durumda SWR'yi 1:1 göremezsiniz. Hep 1:1 den yüksek olur. Eğer antenin yerini değiştirme imkanınız varsa değiştirin. Yoksa 1:1,3 SWR ye kadar kabul edilebilir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #14 : 22 Mart 2014, 21:18:08 »
Arkadaşlar, Bilal Bey, bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bu gün saat 13.00 gibi damdaydım. Para verseniz o şartlarda dama çıkılmaz ama hobi insana neler yaptırıyor.

Eski anteni inceledim. İsden, kurumdan kapkara olmuş. Hiç uğraşmadan söktüm attım. Yenisini hemen monte ettim. Tabiiki bütün önerileri gözden geçirerek. Heyecanla cihazın başına geçip önce almaya baktım; çok iyi.
Sonra gönderme testi için Yunanistan'da yeni kurulan SDR yi açtım, o bana iyi geliyor, kendimi oradan 57-58, hatta 59 duydum. (Önceki antenle son 2 aydır hiç duyulmuyordum.)
Demekki eski antende bir oksitlenme vs  olabilir.
Tam o saatlerde değerli arkadaşım TA1CH Mesut ÖZ telefonla aradı anteni sordu, hemen bir test yaptık, 59 duydu.
Bu arada SWR  1:1,2 cicarında. Sıkıntılı 2 aydan sonra antenime kavuştum. Az daha bunalıma girecektim. Oh be, dünya varmış. Kanallar şimdi cıvıl cıvıl. Herkese kolay gelsin..73..

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #15 : 22 Mart 2014, 21:21:47 »
Not: bu arada nasıl çalışacak bilemiyorum, ancak damdaki antene bir 2m, birde 70cm kedi bıyığı ilave ettim, belki verimli olur.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #16 : 22 Mart 2014, 21:26:56 »
usta elimde baofeng cıkış transistorleri var hani lazım olursa aklında olsun :)

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #17 : 23 Mart 2014, 11:24:21 »
:)   :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #18 : 23 Mart 2014, 11:28:31 »
usta hfde kedi bıyığı gördüm ama vhf uhf hf  kedi bıyığı görmedim elinde şeması varsa paylaşırmısın  .73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #19 : 24 Mart 2014, 09:16:24 »
Dam yerden 22m yüksekte, 2x10m dipol anten RG58 e bağlı. Buraya kadar tamam.
Şimdi RG58 in uçlarına bir adet 1/4 dipol 70cm ( 2x17,5cm), yine aynı uçlara  1/2 dipol 2m anten lehimledim. Birini sağa diğerini sola uzattım. Şimdilik güzel çalışıyor.
Evim zemin katta olduğu için alma ve göndermede oldukça sorun yaşıyordum. Şimdi SWR normal, sonuç verimli görünüyor. En azından zemin kattaki verimsizlikle kıyaslarsan %200 farklı.  73..