Sevgili kardeşim benim yaşım 68 birkaç gün sonra (24 OCAK 2009) 69 olacağım.Ben 1915 li yılları görmedim ama 6-7 Eylül olaylarını semtimde ağlıyarak seyrettim ve çok enteresan olaylara şahit oldum.Bizler bu insanlar ile beraber yaşadık.İnan bizim bile bazen unuttuğumuz günlerde mesela Muharrem ayı aşure gününde aşure yapıp getirirlerdi bizlere.Paskalya olayını beraber kutlardık.Birbirimize renkli yumurtalar götürürdük.
Ben burada bir siyasi polemik yaratmak istemiyorum ama içimize birileri nifak soktu.Ve bu olay senelerdir başka çevreler tarafından da beslenerek buralara kadar geldi.
Aslında ben bu üniversal dinlerin günlerini iyi takip eden biriyim.Çünki hala sevip saydığım görüştüğüm birkaç dostum vardır.
"HANUKA" olayı Musevilerin kutsal günlerindendir.Ama yazılımda gün olarak belirtilmediği için yanlış anlaşılırım diye o konuya girmedim.
"Museviler’in 8 gün sürecek Hanuka Bayramı başladı. Kandiller yakılan, özel yiyecekler yenen geleneksel bayramı, Başbakan Tayyip Erdoğan da yayımladığı bir mesajla kutladı."
Başbakan mesajında şöyle dedi: “Milletimizin sevgi ve hoşgörü duyguları, en iyi ifadesini bayramlarda bulmaktadır. Bu özel birlik, beraberlik ve dayanışma günlerinden biri de Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’dır. Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramlarını tebrik ediyor, huzur ve esenlik temenni ederek bütün vatandaşlarımı saygıyla selamlıyorum.”
Yazar Güngör Uras, Hanuka Bayramı’nın tarihsel kökenini şöyle anlatıyor:
Hanuka Bayramı’nın MÖ 167 yılına kadar giden 2.167 yıllık bir geçmişi var. Ortadoğu’yu fetheden Büyük İskender’in ölümünden sonra Makedonya Krallığı bölündü. Filistin “Selevkiler”in eline geçti. Başlangıçta Musevilere iyi davranılırken Suriye Helen İmparatoru Antiyohus Epifanes döneminde kısıtlamalar getirildi. Musevilerin Helen putlarına tapmaları emredildi. Musevi takvimine göre, Kislev ayının 25’inci günü Haşmonay ailesinden Matatyau ve “Makabiler” olarak anılan beş oğlu (Yeuda Makabi ve kardeşleri) ile yandaşları Suriye yönetimine baş kaldırdı. Kudüs’ü ele geçirerek, daha önce kapatılmış olan Büyük Mabed - Bet Amikdaş’ı kurtardı. Mabedi putlardan temizledi.
8 GÜN MUCİZESİ
Mabette devamlı yanması gereken altın “Menora” yerinde yoktu. Onun yerine bir madenden yapılmış yeni bir Menora bulunup konuldu. Menora’da yakılacak yağın hazırlanması için sekiz güne ihtiyaç vardı. Mabedin bir köşesinde bulunan yağ ise Menora’yı bir gün yakacak kadardı. Ancak bir mucize gerçekleşti. O bir günlük yağ, sekiz gün boyunca yandı.
Bu mucizeyi Museviler her yıl, sekiz gün boyunca “Işıklar Bayramı” olarak kutlamaya başladı. Hanuka Bayramı aralık ayının son haftalarına rastlar. Hıristiyanların Christmas kutlamalarıyla çakışır.
Kudüs’teki mabette sekiz gün yanan ışık, Musevilerce “Hanukiya” adı verilen dokuz kollu bir şamdan ile simgelenir.
Ortadaki kandil veya mum diğerlerini yakmak için kullanılır. İlk gece birinci mum veya kandil yakılır. Daha sonra her gece birer tane artırılarak son gece sekiz mum veya kandil beraberce yakılır. Hanuka’da yanan mum veya kandilin tüm insanlara cesaret ve umut ışığı verdiğine inanılır.
Ben tekrar Musevi arkadaşlarımında bu kutsal gününü bu vesile ile kutlarım.
Sakın konuyu yanlış yerlere çekip de beni üzmeyin.Hakikaten üzülürüm.Konuya insan olarak yaklaşın lütfen.
Sevgi ile kalın. 73