Gönderen Konu: NOEL (Christmas) Kutlu olsun...  (Okunma sayısı 208 defa)

Çevrimdışı TB2CCC

NOEL (Christmas) Kutlu olsun...
« : 23 Aralık 2008, 13:44:53 »

Madem forum yazılımında böyle bir gün belirtiliyor ben de Hristiyan Amatör arkadaşlarımızın bu kutsal gününü kutluyayım dedim.

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlanıldığı Hristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 7 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Kutlu olsun ve dünya insanlarına hayırlar getirsin. 73

"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TB1BTJ

Ynt: NOEL (Christmas) Kutlu olsun...
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2008, 15:02:32 »
 fikret bey,

nezaketinize teşekkür ediyorum,evet dün bende forumu incelerken bu ayrıntıyı gördüm. dini ve milliyeti hiç farketmeksizin bu kabil günlerin dünya insanları için birleştirici bir unsur olmasını temenni ediyorum .Şu günlerde ibraniler de hanuka yı kutluyor  bir bilgi notu olarak bunuda ilave ediyor ve musevi amatör arkadaşlarımızın da hanuka sını kutluyorum.73 TB1CTJ OP.JAN ACEMOĞLU LOC.KN41LB

TB1BTJ
OP.JAN ACEMOĞLU
LOC.KN41LB

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2008, 15:28:51 »

Sevgili kardeşim benim yaşım 68 birkaç gün sonra (24 OCAK 2009) 69 olacağım.Ben 1915 li yılları görmedim ama 6-7 Eylül olaylarını semtimde ağlıyarak seyrettim ve çok enteresan olaylara şahit oldum.Bizler bu insanlar ile beraber yaşadık.İnan bizim bile bazen unuttuğumuz günlerde mesela Muharrem ayı aşure gününde aşure yapıp getirirlerdi bizlere.Paskalya olayını beraber kutlardık.Birbirimize renkli yumurtalar götürürdük.

Ben burada bir siyasi polemik yaratmak istemiyorum ama içimize birileri nifak soktu.Ve bu olay senelerdir başka çevreler tarafından da beslenerek buralara kadar geldi.

Aslında ben bu üniversal dinlerin günlerini iyi takip eden biriyim.Çünki hala sevip saydığım görüştüğüm birkaç dostum vardır.

"HANUKA" olayı Musevilerin kutsal günlerindendir.Ama yazılımda gün olarak belirtilmediği için yanlış anlaşılırım diye o konuya girmedim.

"Museviler’in 8 gün sürecek Hanuka Bayramı başladı. Kandiller yakılan, özel yiyecekler yenen geleneksel bayramı, Başbakan Tayyip Erdoğan da yayımladığı bir mesajla kutladı."

Başbakan mesajında şöyle dedi: “Milletimizin sevgi ve hoşgörü duyguları, en iyi ifadesini bayramlarda bulmaktadır. Bu özel birlik, beraberlik ve dayanışma günlerinden biri de Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’dır. Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramlarını tebrik ediyor, huzur ve esenlik temenni ederek bütün vatandaşlarımı saygıyla selamlıyorum.”

Yazar Güngör Uras, Hanuka Bayramı’nın tarihsel kökenini şöyle anlatıyor:
Hanuka Bayramı’nın MÖ 167 yılına kadar giden 2.167 yıllık bir geçmişi var. Ortadoğu’yu fetheden Büyük İskender’in ölümünden sonra Makedonya Krallığı bölündü. Filistin “Selevkiler”in eline geçti. Başlangıçta Musevilere iyi davranılırken Suriye Helen İmparatoru Antiyohus Epifanes döneminde kısıtlamalar getirildi. Musevilerin Helen putlarına tapmaları emredildi. Musevi takvimine göre, Kislev ayının 25’inci günü Haşmonay ailesinden Matatyau ve “Makabiler” olarak anılan beş oğlu (Yeuda Makabi ve kardeşleri) ile yandaşları Suriye yönetimine baş kaldırdı. Kudüs’ü ele geçirerek, daha önce kapatılmış olan Büyük Mabed - Bet Amikdaş’ı kurtardı. Mabedi putlardan temizledi.

8 GÜN MUCİZESİ
Mabette devamlı yanması gereken altın “Menora” yerinde yoktu. Onun yerine bir madenden yapılmış yeni bir Menora bulunup konuldu. Menora’da yakılacak yağın hazırlanması için sekiz güne ihtiyaç vardı. Mabedin bir köşesinde bulunan yağ ise Menora’yı bir gün yakacak kadardı. Ancak bir mucize gerçekleşti. O bir günlük yağ, sekiz gün boyunca yandı.

Bu mucizeyi Museviler her yıl, sekiz gün boyunca “Işıklar Bayramı” olarak kutlamaya başladı. Hanuka Bayramı aralık ayının son haftalarına rastlar. Hıristiyanların Christmas kutlamalarıyla çakışır.

Kudüs’teki mabette sekiz gün yanan ışık, Musevilerce “Hanukiya” adı verilen dokuz kollu bir şamdan ile simgelenir.

Ortadaki kandil veya mum diğerlerini yakmak için kullanılır. İlk gece birinci mum veya kandil yakılır. Daha sonra her gece birer tane artırılarak son gece sekiz mum veya kandil beraberce yakılır. Hanuka’da yanan mum veya kandilin tüm insanlara cesaret ve umut ışığı verdiğine inanılır.

Ben tekrar Musevi arkadaşlarımında bu kutsal gününü bu vesile ile kutlarım.

Sakın konuyu yanlış yerlere çekip de beni üzmeyin.Hakikaten üzülürüm.Konuya insan olarak yaklaşın lütfen.

Sevgi ile kalın. 73

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2008, 16:55:34 »
Kıymetli Arkadaşlarım,

Öncelikle konuya saptırmadan yaklaştığınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Radyo amatörleri kısa dalgada konuşurken karşıdaki amatöre saygısını özel günlerini kutlayarak da göstermektedir. Örneğin Ramazan bayramımı "aid mubarak" diye kutlayan çok amatör hatırlarım. Gerçi kutlama şekli arapça idi ama bir günümün karşıdaki amatör tarafından hatırlanması beni onore etmişti. Bu sebeple çok bilinen özel günleri BİTLİK takvimine koymak istedim. BİTLİK üyesi bir arkadaşım kısa dalgadan diğer amatörle konuşurken bu bilgi ile karşıdakine bir kutlama gönderirse aynı hoşluğu o arkadaşım yaşar diye düşünmüştüm.

Ben siteyi hazırlarken Musevi'lere ait özel günleri de eklemek istemiştim. Fakat araştırmalarım sırasında Musevi'lerin de ay takvimi kullandıkları, dini günlerinin her yıl devamlı değiştiğini öğrenince bir yanlışlık yapmamak için takvime ekleyemedim.

Durumun tarafınızdan bilinmesinin faydalı olacağını düşündüğümden bu açıklamayı yazma ihtiyacı duydum.

Arkadaşlarımın Hanuka'sını kutlar, çok güzel başlamış bir konunun saptırılmayacağı inancını taşıdığımı belirtmek isterim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2008, 17:15:22 »

Bilal kardeşim çok teşekkür ediyorum.

Zaten bu günlerde yapılacak DX lerde bol miktarda şu cümleyi duyacağız. "MERRY CHRİSTMAS AND HAPPY NEW YEARS".......

Şu 60-70 senelik ömrümüzde bunlar güzel anılar ve kayıtlardır.İnanın hiç birbirimizi üzmeye,kırmaya değmiyor bu hayat.

Bu konu bu güzellik çerçevesinde devam eder zannederim. Yoksa beni 1 YTL. lik dava açmaya mecbur etmeyin.  :-)

Sevgi ile kalın. 73

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
  • iyiye karşı iyi, kötüye karşı adaletli ol.
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2008, 09:27:54 »
""
de TA1AVI, name is VELİ İHSAN SERİN, QTH:KN41MB, 73 de TA1AVI SK
-----------------------------------------------------------------
Eski Çağrı İşareti: TB8CIA, TB1CI