Gönderen Konu: Icom AH-4 ve Delta Loop antenle ilgili sorularım var...  (Okunma sayısı 581 defa)

Çevrimdışı TA1LC

Ynt: Icom AH-4 ve Delta Loop antenle ilgili sorularım var...
« Yanıtla #20 : 08 Aralık 2013, 20:55:13 »
Ahmet Bey ''amatörlüğe yeni başlayan arkadaşların aklında yanlış olarak "toprak gerekli değildir" gibi bir ifade yer etmesin diye ayrıca vurgulamak istedim.''
demişsiniz . Herhalde  yazdıklarımı tam anlayamamışsınız ya okumamışsınız . Dedim ki simetrik anten -dipol veya kapalı loop gibi fonksionel  topraklamaya ihtiyaç duymaz.Ama topraklama cihazın, diregin veya tunerin vidasından yapılmalı bu da ÇALIŞANIN EMNİYETİ İÇİN -antenin gereksinimi için degil. Diger taraftan: Tel , Olta  GP. LW. gibilerde topraklama  ant.  bir kısmı (PARÇASI) gibi. Ve o yüzden daha gürültülü oluyorlar.Çünki topraklama ideal degildir hiç bir zaman. Güzel olsun diye yerin altına kilolarca bakır gömüyorlar özel şekillerde. Onun için de delta loopu 1/1 veya 1/4 balun (simetrik asimetrik geçiş) ile beslemek gerekiyor, topraklamayı da balunun ortasına vermeli.''Sanırım AH-4 ün de özellikleri MFJ 993B den aşağı kalmaz.'' demişsiniz. Olabilir de olmayabilir de. Tunerden tunere fark var. Zaten o tunerlere 1,5 m tel baglasan yine çalışırsın ama  o da anten olmaz. Dedim gibi simetri bozulursa loopun kalitesi düşer. Burada temel fikrim simetrik antenler dinlemede daha iyidir.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #21 : 08 Aralık 2013, 22:41:30 »
Yüksel bey, şimdi yazdıklarınızı gerçekten daha iyi anladım. Bu kadar ayrıntı üzerinde fikir yürütecek kadar tecrübe sahibi değilim. Açıklamalar için teşekkür ederim. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #22 : 08 Aralık 2013, 23:25:20 »
Rica ederim. Yanlış işler ile bocalamak için hayat kısa. Belki önceden çok düşünüp tam yerine oturtturmak gerekiyor.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #23 : 08 Aralık 2013, 23:32:57 »
Ben simetrik antenlerin dinlemede daha iyi olduğu fikrine katılmıyorum. Mono band kapalı antenler gerek gürültü seviyelerinin düşük olması gerekse tam dalga olmaları nedeni ile daha avantajlıdır. Ama şuna da katılıyorum, atıyorum 14 MHz'e akortlanmış bir delta loop veya benzeri anten tuner yardımı ile 7 MHz de çalışsa bile, 7 MHz'e akortlanmış mono band açık dipol daha iyi sonuç verir.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #24 : 08 Aralık 2013, 23:49:43 »
Şöyle bir anımı aktararak örnek vermeye çakışayım. KA4UFT Hikmet abi ile yıllar önce 14 MHz'de sıkça görüşürdük, ben o sıralar monu banda açık dipol kullanıyordum. Malum Samsun'dayım o aralar ve Rus istasyonlar yüzünden öyle ahım şahım bir OSQ olmuyordu. Ben onu iyi duyuyordum fakat o beni duyamıyordu, zira o "soba" ile çıkış yapıyordu. ARRL den kipat sipariş vermiştim, 1,5 ay gibi bir sürede geldiler. Bir heves TA6C Zafer ile birlikte delicesine yapabileceğimiz antenleri araştırıyoruz. G5RV çok hoşumuza gitti ama fiziksel şartlarımız o antene uygun değildi. Sonra Quad antnler dikkatimizi çekti ve balık kamışları ile tek eleman 3 bant Quad anteni Gamma Mach ile balun falan kullanmadan 50 Ohm besleme hattına tune ettik, aynı sistemi 21 ve 28 MHz bandındada uyguladık ve röleler ile yaptığımız aşağıdan kumandalı anten seçme anahtarına bağladık.

Hikmet abiye açık dipolle seslendiğimizde R4 S7 rapor alırken Quad antene geçtiğimizde R5 S9 rapor alıyorduk, hatta bize inanmadı amfi kullandığımızı zannetti. İşin asıl garip tarafı, ben tek eleman bir antenin bu kadar yön seçebileceğini hiç düşünmemiştim, Quad'a geçince Rus amatörlerin enterferansından büyük ölçüde kurtuluyorduk, en güzel tarafıda bantta gürültü çok ama çok azalıyordu.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #25 : 08 Aralık 2013, 23:53:56 »
Yazım hataları için kusura bakmayın, bir yandan yazıyorum öte yandan evdeki kedilerle yatma kavgası yapıyorum. Keratalar akşam olunca yatak odası için kapışıyorlar bende onlara kızıyorum :)

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #26 : 09 Aralık 2013, 00:04:28 »
Simavi bey merhaba. Konu dışı ama, yagi beam türü antenler ile quad anteni mukayese etme şansınız oldu mu hiç?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #27 : 09 Aralık 2013, 00:38:03 »
Simavi Bey zaten aynı şeyi konuşuyoruz. Asimetrik olanlar: Zeplin, L.w., Windom, G.p. Özelikle  Windom berbat. Dipol  İnv v., Quad, Delta ise simetrik ve bunlar aynı kategoriden. Birkaç sene evel W3DZZ, 80-10 m olanı yarısını kullandım ters L şelkinde. Beslemesini yere yakın yaptım rg213 ile topraklama iyidi dibinde bahçe çiti de vardı. İzlenimlerim göndermede tunere ihtiyaç duymadan swr heryerde oturdu fakat duymada gürültülü ,oda içi magnetik looptan daha kötü idi. Simdi 40m (42,5m çember) loop var T-200-2, 1/4 balunlu tüm bantarı fm radio gibi gürültüsüz. Fakat bu loop yer seçiyor galiba  yere ve  binalara yakın oldugunda harmonik banlarda swr tutmuyor tunerden destek gerekiyor.

Çevrimdışı TA4F

« Yanıtla #28 : 13 Aralık 2013, 17:04:05 »
Selamlar yaptığınız anten setup ının biraz farklısını ben kullanıyorum ah4 yerine at140 kullanıyorum, at140 ile ilk önce catıdan yaklaşık 4 metre yükseklikte 26 metre longwire çalıştırdım sonuçlar güzeldi fakat yüksek parazit ve gönderme sinyalinde düşük raporlar alıyordum (59 duyduğum istasyondan 57 - 58 rapor alıyordum) sorunsuz 160m den 6m kadar 1:1 swr ile tune leye biliyordum. daha sonra 2 boy boru daha monte ederek uzun kenarları 25m kısa kenarları yaklaşık 13 metrelik çatıdan 4 metre yükseklikte bir dikdörtgen oluşturdum at140 bu dikdörtgenin köşesine yerleştirip üstteki canlı kelebeğinden ve alttaki şase kelebek somunlarından bağlantılarını yaptım ekstra bir toprak bağlamadım. sonuç olarak özellikle 80 ve 40m deki parazit miktarım yaklaşık 3-4db arasında düştü, aldığım raporlarda artış oldu artık ya dinlediğim gibi rapor alıyorum yada daha yüksek alıyorum. Tam kare yapabilseydim yön açısından daha iyi bir sonuç alabilirdim fakat dikdörtgen bile olsa anten, duyduğum çağrı işareti çeşitliliği arttı. 73's