Şadan bey, toprağınız zaten çok zayıf imiş. En kısa zamanda istasyonunuzun dibine bir yere topraklama kazığı çakın ve en iyisi nyaf kablo, bulamazsanız elinizdeki en kalın kablo ile kazığın ucundan yukarıya bir uç alın. Kazık bulamazsanız, bir sıvı yağ veya peynir tenekesini açtığınız derin çukura yerleştirin, çevresine kömür tozu doldurun, toprağa gömün. Bundan kablo ucu alın, en kısa yoldan yukarı çıkarın.
Tüm amatör telsiz cihazlarının el kitaplarında topraklamanın önemi uzun uzun anlatılır. "Cihazlarımızı kurarken mutlaka en kısa yoldan gerçek bir toprağa bağlayın" diye belirtirler. İsterseniz herhangi bir telsizin, örnek olarak FT-857 nin kullanım kılavuzunu açıp bakabilirsiniz. Toprak bir HF DX telsizin en önemli parçasıdır, hatta antenin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Çünkü anten, elektromagnetik dalgaları toprağa zıt olarak atmosfere fırlatır. Basit deyimi HF dalgayı füzeye benzetirsek, toprak bağlantısı da bu füzenin fırlatma rampası gibi görev yapar.
Mesut beyin sorusuna gelince, evet, şu anda dandik anten tertibatımda toprak olarak evin elektrik prizinde bulunan koruyucu toprak ucunu kullanıyorum. Bu toprağın çok sağlam olduğunu biliyorum, çünkü geçenlerde elektrik arızası çıkınca yeniden yapıldı ve bu toprağı yapmak için, bodruma 1 adet değil, tam 3 adet kazık çaktılar. Uzun tel antenimle 40m bandını dinlerken deneme yapıyorum, toprak ucunu söküyorum, gürültü 59. Toprak ucunu takıyorum, gürültü 57.
Belki düz tel anten değil de, bir dipolüm olsa idi, toprağa bu kadar bağlı kalmazdım. Çünkü dipol antenin bir kolu canlı uca, öbür kolu da doğrudan cansız toprak ucuna bağlı. Yani toprağı kendi üstünde :)