Yarışma az önce bitti ve logumu gönderip yarışmaya katıldım.
Bu yarışmada toplam 38 QSO yaptım. Bunların içinde bol miktarda Rus, Ukraynalı, Macar, Romanyalı ve İtalyan istasyon var. Bir kaç tane Asyatik Rusya istasyonu da var. Yarışma içi uzak mesafe rekorum Finlandiya. Tüm QSO larım SSB. Sadece 40, 20 ve 15 m bantlarında çalıştım.
Ancak ev sahibi Bulgaristan ile sadece 2 adet QSO yapabildim. CW modunda yarışma başından beri bir çok LZ istasyon vardı, ama SSB ci LZ ler ancak bugün ortalıkta boy gösterdiler. Onların da sayısı 5 i geçmezdi, ancak 2 sine sesimi duyurabildim. Onlar da benim açımdan verimsiz, çünkü eQSL kullanmıyorlar.
Bir yabancı gözüyle bakınca, Bulgar amatörleri genelde başarısız buldum. Kendi ülkenizin adıyla anılan bir HF yarışması tertip ediyorsanız eğer, kuvvetli anteni ve yasaların izin verdiği en yüksek güçte lineerleri olan istasyonlarınız olmalı ve bu istasyonlar tüm dünyaya ev sahipliği yapmalı. Sadece CW modunda değil, SSB de de bu böyle olmalı. Cihazınızı açan tüm dünya amatörleri sizin istasyonlarınızın sesini duyabilmeli. Yoksa yabancılar sizin bu yarışmayı niye tertiplediğinizi düşünür durur. Hani şu örnek gibi: Düğün var, herkes kalkıp oynuyor ama düğün sahipleri ortada yok. Misafirler düşünmez mi bu kimin düğünü diye...
Daha önce Romanya HF conteste katıldım. Ortalık Romen istasyonlarla doluydu ve hepsi 59+ geliyordu. Keza Rus, Ukrayna, Polonya vb ülkelerin kendi adıyla tertipledikleri yarışlara da katıldım. Tüm bu yarışların ev sahipleri yarışmanın içinde gerçekten göz doldurdular. Hele Polonyalılar profesyonel gibiydi, her bantta mutlaka bir veya birkaç istasyon ile 59+ şiddetinde her an mevcuttular. Ancak Bulgarları biraz garip gureba gördüm doğrusu...
Amacım Bulgarları kötülemek değil. Ellerinden geleni yaptıklarına eminim. En nihayetinde bir hobi olayı yapıyoruz, olsa ne olacak, olmasa ne olacak... Sadece ileride biz Türkiye olarak bir "TA DX HF Contest" tertip edersek neler yapmak lazım diye kendi kendime fikir jimnastiği yapıyorum.
Sonuç olarak, ilk defa bir ülke adına açılan milli özellikli bir HF yarışmadan, o ülkeye ait eQSL puanını almadan çıkmış oluyorum. Kendi hedefime ulaşamadım ve başarısız oldum. Evet antenim zayıf, ama diğer tüm ülkelerin yarışlarında eQSL aldığıma göre, herhalde suçun tümü de %100 bende değil...
Yarışmaya gönderilen logları buradan takip edebilirsiniz:
http://ua9qcq.com/en/uploaded_logs.php?lang=en&tbl=LZDX&nm=LZ%20DX%20Contest&testid=9473