Gönderen Konu: Topraklama hattı ve Kaçak Akım Rölesi  (Okunma sayısı 339 defa)

Çevrimdışı TA4ACV

Topraklama hattı ve Kaçak Akım Rölesi
« : 13 Kasım 2013, 20:06:03 »
Merhabalar..
Evde Tuner ve Telsizimi ayrıca topraklama yapmadan( SMPS ye Faz+Nötr+Toprak) kullandıgımda 9 sinyal gürültü duyuordum.
Yazlıkta Tuner ve 706mkiig mi ayrı bir toprak hattı cekerek bahçeye toprakladıgımda bu gürültü 5-6 sinyal e düşmüştü ve daha kaliteli QSO lar yapmaya başladım.
Yaz bitti eve döndük tekrar aynı konu.

internette okdugum kadarıyla oturdugum apartmanda NOTR ve TOPRAK hatları köprülenmiş oldugunu düşünüyorum.
Bunu Multimetre ile Prizin Toprak ve Nötr uçlarıyla ohm olarak ölçtüğümde "0" değeri ile karşılaşmam sonucu çıkarttım.
kullandıgım multimetre dededen  kalma basit analog birşey. ama ibre SIFIR a kadar ilerleyip orada sabitleniyor. ( kısa devre yapıyor )
Not: Multimetre kullanımı konusunda (ohm) bilgim yok. Normalde yaptıgım kesip biçtiğim kabloda vs. kısa devre varmı yokmu o amaçla kullanmıştım.

Toprak + FAZ  ile  NÖTR + FAZ arasında VOLTAJ farkı yok "0" !

Bunun sonucunda odamı kardeşimin odası ile değiştirerek hem kablo boyumu kısaltmak hemde apartmanın arka bahçesine topraklama çubugu cakıp sadece telsiz ve ekipmanlarına çekmek istiyorum.

Planım. SMPS nin önüne Kaçak Akım Rölesi (30mA) ve Sigorta (10A) ekleyerek FAZ ve Nötr'ün SMPS ye girişini sağlamak. Ayrıca Çekecek oldugum toprak hattınıda SMPS + Tuner + HF sisteme bağlamak. şebekeden gelen toprak hattını KULLANMAMAK!

Bu konuda bilgisi olanlardan yardımcı olmasını diliyorum.
Yaptığım yanlış olabilir yada doğru olabilir bu konuda bana yol göstermenize ihtiyacım var.

Not: Kat Kaloriferi demir borudan oluşmakta. boyayı kazıyıp Telsiz Sistemini ona toprakladığım zaman da gürültü ve başka birşeyde hiç bir fark alamıyorum..
Ayrıca Şebeke toprak hattını da ayrıca kablo ile telsiz ve / veya Tunere bağladıgımda da aynı şekilde sonuç alamıyorum.
Tam tersi özellikle VHF bandında (144-146) Squelch 'i 3-4 sinyale çekmem gerekiyor QRM alıyor. Toprak hattını söktüğümde SQL 'i 0-1 arasına kadar düşürebiliyorum.

Kullandığım Ekipmanlar
iCom 706mkiig
MFJ949E Tuner
30 Amper SMPS (50TL)
El yapımı Flower Pot Dual Band anten VHF UHF

Aydından 73. TA4ACV

Çevrimdışı TA4ACV

Ynt: Topraklama hattı ve Kaçak Akım Rölesi
« Yanıtla #1 : 13 Kasım 2013, 20:54:27 »
TOPRAK + NOTR Arasını 30Volt AC ile multimetre de ölçtüğüm zaman ibre hiç kımıldamıyor.
TA4ARB arda abinin dediği arada 1-4 volt fark olması gerektiğiydi. fakat bende hiç hareket yok.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #2 : 14 Kasım 2013, 00:09:25 »
Bir elektrikçi arkadaşınız varsa meger cihazı ile ölçüm yaptırabilirsiniz. Kendi yapacağınız topraklamayı (standartlara uygun) kullanmanızda hiçbir sakınca yok aksine bence daha iyi. SMPS yerine linear besleme kullanmanızı tavsiye ederim yada Icom, Kenwood, Yaesu gibi markaların kendi ürettikleri cihazlarda kullandıkları SMPS leri kullanabilirsiniz.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2013, 09:45:21 »
Konuya bağlı olduğu için bina içindeki yanlış enstelasyona bir örnek vereyim istedim.

VAVİYEN tabir edilen iki yerden aynı aydınlatmayı (hatta tulumba vs çalıştıranlar da var) çalıştıran düzen yanlış (eski usul) yapıldığında başlı başına bir gürültü kaynagı oluyor.

Ekli çizimlerde ilk örnek memleketimizde yaygın kullanılan örnek. Burada iki anahtar arasındaki ikiz kablonun birinin iki ucu da  boşta kalabilme ihtimali var; yan yana giden biri enerjili diğeri boş kablo güzel bir verici devresi oluşturuyor, hele bir de sonunda bir SMPS aydınlatma gereci varsa... !

Bu nedenle uygulanması gereken kablaj şekildeki altta kalan yöntemdir; anahtarın 4 kombinasyonunda da iki ucu açık iletken kalmaz.

Sağlıcakla, 73

Engin
ta2bu/4

Çevrimiçi TA2FE

« Yanıtla #4 : 14 Kasım 2013, 09:55:16 »
Çağtay  Bey Selamlar,

Bu işlemlere başlamadan önce öncelikle cihazınızı akü ile besleyerek çalıştırınız. Bu sırada gürültü seviyesi nedir? bunu not alın . Birde mevcut sistemde bağlı iken gürültü seviyesi nedir bunu kontrol edin . Eğer gürültü seviyesi aynı ise yapabileceğiniz çok bir şey yok . Bölgenizi değiştirmek haricinde . Yok eğer ciddi bir fark varsa o zaman tek tek deneyebilirsiniz. Böyle bir durumun çözümü için akü sistemi üzerinden çalışmanız daha verimli olabilir.
Saygı ve sevgilerimle
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #5 : 14 Kasım 2013, 10:52:19 »
Çağatay Bey merhaba,

Öncelikle bazı şeyleri birbirinden ayrı değerlendirmek lazım.  Evinizdeki (şehirdeki) QRN miktarı ile yazlık taki QRN miktarının farklı olması son derece doğal çünkü şehirde etrafınızdaki gürültü miktarı çok daha fazla.Floresan lambalar ,fırçalı motorlar. röleler, kontaktörler vs bunların hepsi gürültü kaynağı.  Bu nedenle evinizde daha fazla gürültü duyacaksınız. bunu en iyi şebeke elektriği kesildiğinde cihazınızı akü ile besleyip çalıştırdığınızda anlıyabililirsiniz. 

Hf te nasıl bir anten kullandığınızı yazmamışsınız. Vertikal antenler horizontal olanlara göre daha fazla gürültü alır ayrıca loop antenler gürültü konusunda oldukça iyidir.

Kullandığınız smps gürültü üretiyor olabilir ki genelde üretirler. Bunun çaresi Emin beyin dediği gibi akü yada linear güç kaynağı ile beslemek.

Toprak ile nötr arasında 0 volt ac görüyorsanız iki seçenek var. 1- Çok iyi toprak ve besleme hattınız var. 2- Dairenizin yada binanızın girişinde toprak ve nötr birbirine bağlanmış. Aslında toprak ve nötr farklı yerlerde olmak üzere aynı yere bağlıdır (toprağa yani yere, dünyaya). Tercih edilmeyen bir teori olarak nötr ile toprağı birbirine bağlarsanız bir şey olmaz ANCAK BİR ŞEKİLDE FAZ İLE NÖTR YER DEĞİŞTİRİRSE CİDDİ ŞEKİLDE HAYATİ TEHLİKE YARATIR KESİNLİKLE YAPMANIZI TAVSİYE ETMEM.

Kalorifer yada su tesisatları eskiden su şebekesinde dağıtım için demir borular kullanıldığı için oldukça iyi bir şekilde toprak görevi görürlerdi. Artık şebekelerde plastik borular kullanılıyor bu nedenle kullanım dışı kaldılar.

Yukarıdakilerden sonra bence yapmanız gereken en önemli şey hat filtresi kullanmak (Emi Filter) Birden bire herşeyi çözmese de farkı olacaktır.
 Kolay gelsin , İyi çalışmalar dilerim. 73

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #6 : 14 Kasım 2013, 13:12:29 »
anten olarak dipol anten kullanıyorum.

AKÜ ile beslemeyi deneyeceğim. motosikletin aküsünü bir sökmem lazım  :)

onun haricinde iki sorum var..

* Linear Güç kayğanı internette satılan bir yer göremedim.. yada bulamadım... Fİyatları hakkında bilgim yok...

* EMI filtre OPC-639  yaklaık 80$ + kargo fiyatı var.. biraz pahalı geldi. daha ucuz ve pratik çözümü yok sanırım bu işin. :(

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #7 : 14 Kasım 2013, 13:20:46 »
Bu şekilde iki farklı EMI filter buldum..

Bunu SMPS nin öncesine taksam iş görür mü?

Hangisi olmalı.

20 Ampere

10 Ampere

** SMPS Öncesine takılması uygunsa 10 Amper mi 20 Amper mi ?

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 14 Kasım 2013, 13:23:28 »
Ben güç kaynağımı şuradan almıştım:

http://telektronik.com/?newUrun=1&Id=796673&CatId=bs402946&Fstate=&/DİAMOND-GSV-3000-GÜÇ-KAYNAĞI

Metin bey ile irtibat kurarsanız sizinle ilgilenecektir.

Ayrıca şurada da yerli imalat var:

http://www.mobilcom.com.tr/asp/product/196/13-8VDC-40A-Yerli-HF-Telsiz-vs-icin

Hayri beyle irtibat kurarsanız o da sizinle ilgilenecektir.

Her iki sitenin sahibi de Bitlik üyesi ve A sınıfı lisanslı amatör arkadaşlarımızdır. Her ikisinden de gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #9 : 14 Kasım 2013, 13:27:32 »
EMI filter'lere gelince, şemalarını incelerseniz, her ikisi de aynı yapıdadır. Aralarında sadece amper farkı var. Bu durumda yüksek amperlisi daha avanatajlı olacaktır. Kötü haber: Bu filtreler çalışmak için sağlam bir toprak bağlantısına muhtaçtır. Topraksız da çalışır ama randıman olmaz. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 14 Kasım 2013, 15:32:53 »
Çağatay Bey,

Aşağıdaki linklerde bulunan bilgilerin de faydalı olacağını düşünüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #11 : 14 Kasım 2013, 17:06:55 »
bilal amca hangi link ler ?