Gönderen Konu: 4822 için eprom sıkıntısı  (Okunma sayısı 258 defa)

Çevrimdışı TA2E

4822 için eprom sıkıntısı
« : 08 Kasım 2013, 22:52:49 »
Merhaba,
aselsan 4822 lerin içindeki 27C256 bilgilerini önce at28c64b ve 28c256 entegrelerine klonladım.Ama her ikisinde de cihaz açılmadı 27c256 ile tekrar normale döndü.entegrelerin fonksiyonlarından anlamam.O yüzden...;
Sorum şu;
1-bu farklar neler ?
2-28 serilerinden bir şekilde faydalanmak için ne olabilir?
gereksiz bilgi kirliliği olmamasını rica ediyorum.
73
TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: 4822 için eprom sıkıntısı
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2013, 12:09:11 »
hasan bu iki epromun bilgilerini gönderiyorum karşılaştırmayı ona göre yap birinde eprom ismi yazılı diğerinde yazılı değil biri 27c256 diğeri 28c256 dır

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #2 : 22 Kasım 2013, 12:13:24 »
ben mvg2 yi 27c512 lere yazdım cihaza taktım cihaz acılmadı bile halbuki 27c512 ler daha kapasiteli eprom ama bacak adresleri farklı galiba yukarıdaki şemada da bu durum açıkca görülüyor.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2013, 12:20:07 »

1
 A15 - Adres Girdi

2
 A12 - Adres Girdi

3
 A7 - Giriş Adresi

4
 A6 - Giriş Adresi

5
 A5 - Giriş Adresi

6
 A4 - Giriş Adresi

7
 A3 - Giriş Adresi

8
 A2 - Giriş Adresi

9
 A1 - Giriş Adresi

10
 A0 - Giriş Adresi

11
 Q0 - Veri Girişi

12
 Q1 - Veri Girişi

13
 Q2 - Veri Girişi

14
 Vss - Zemin

15
 Q3 - Veri Girişi

16
 Q4 - Veri Girişi

17
 Q5 - Veri Girişi

18
 S6 - Veri Girişi

19
 Q7 - Veri Girişi

20
 E - Chip Enable

21
 A10 - Adres Girdi

22
 G / Vss - Çıkış Enable / Program Kaynağı

23
 A11 - Adres Girdi

24
 A9 - Giriş Adresi

25
 A8 - Giriş Adresi

26
 A13 - Adres Girdi

27
 A14 - Adres Girdi

28
 Vcc - Pozitif Güç Kaynağı

buda 27c512 nin bacak bilgileri

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2013, 17:53:37 »
27c256 nın daha geniş kapasiteli ve okuma ,silme olayı sınırsız olan aynı başka model nedir o zaman.
TA2JU
73
TA2E

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2013, 20:43:07 »
burada kapasite olarak 27c256 ların kapasitesi üzerindeki yazılıma çok rahat yetmektedir. yani mvg2 yazılımı 27c256 ya çok rahat sığmaktadır. diğer 27c64 gibi epromların kapasiteleri mvg2 yazılımını alabilecek kapasitedemidir buna bakmak gerek velevki kapasite yönünden mvg 2 yazılımını çok rahat alıyor diyelim ama bu seferde kesin olarak bilmiyorum ama bacak adres değişiklikleri olacaktır ornek 27c64 un bir nolu data ucu diğer epromda  5 nolu uç olabilir ben bu bilgiyi örnekleme açısından veriyorum cam pencereli pek çok eprom var ama data girişleri ve kapasiteleri farklı farklı eğer doğru data girisine doğru bilgiyi verip proğramlasan dahi bu eprom bu seferde yuvaya oturduktan sonra baçak bilgileri farklı farklı yerlerde olacağından mvg 2 işletim sistemi cihazın diğer epromları ile haberleşemeyecektir diye düşünüyorum sen mvg 2 yazılımını hex editörle açtınmı bunu yabancılar yazmışlar anlaşılmayacak pek çok karakter ve işaretler var eğer proğram olayını bilen bir arkadaşımız bu mvg 2 yazımını baştan sona inceleyip ana temel unsurların neler olduğunu anladıktan sonra kendisi bu mevg 2 yazılımını iptal eder ve yeni bir işletim sistemi yazabilir. bunada mvg4 diyebilir. arkadaşımız bu yapılandırmayı yaparken nelere dikkat etmiştir örnek frekansların ön tuşlardan girilmesi shift aralığı secenekleri 0.60khz gibi.fonksiyon tuşu.tonlu kullanım fonksiyon ve kontrol tuşu ile tonu kaldırma,fonksiyon +reverse,fonksiyon +scan,fonksiyon+mhz lerinin artırımının 1 mhz olacak şekilde fonksiyon+almada ton fonksiyon+göndermeye ton konulması ton secenekleri gibi benim aklıma gelenleri burada yazmaya calıştım bundan sora ne olur bilemiyorum ama 24c16 ekareye cihazın üzerinden yapılan değişiklikler yazılırmı yazılırsa hafızasında saklanırmı yoksa her ne kadar mvg2 yapılandırılması değiştirilse bile cihaz istenilen özelliklere sahip olabilirmi bilmiyorum eğer hakikaten bu mvg40 proğramını yazan kimse veya bu konuyu bilen kimse tarafından proğram uzerindeki kısıtlama kaldırılırsa tıpkı 4021 ler gibi proğram yapılabilir bunu engelleyen biliyorsun mvg40 taki kısıtlama hem mvg40 taki kısıtlama hemde mvg2 deki işletim sistemi üzerinde yapılacak değişiklikler eğer uyarlanabilirse bu 4822-4826-4926s ler tam bir amatör cihaz olur yine zamanında bu proğram ve cihazı yapanların amatörlere büyük saygı gösterdiklerine ve bu cihazların 144-146 mhz ile 430-440 mhz de hiç bir şekilde işlem yapmamasını taktirle karşıladım eğer kullanıcı tanımlı gibi bir ibare olsa idi. bu cihazlar pekçok şirket vs yer tarafından yaygın şekilde 430-440 mhz arasında proğramlanır ve kullanılırdı bu proğramlanamaz özelliği ile mvg40 proğramını yazan şahısların amatörleri koruduğuna inanıyorum zaten bu sıkıntı bu cihazların sağdığım frekanslarda hizmet vermemesi ile gözden düştü yoksa 430-440 mhz arasında proğram olup servise konulsaydı pek çok yerde bu cihazları halen şirketler tarafından kullanılıyor olarak görecekti veya bazı yerler diyelim zaten biliyorsun 430-440 mhz de radyo amatörlerinin çok dar bir alana sıkıştığını görürsün tekrar edecek olursam hasan 4822-4826-4926 cihazlarının proğramlarını yapan kimseler muhtemelen yabancılardır. amatörleri koruduklarını düşünüyorum en azından bu cihaz versiyonu ile hayırlı çalışmalar

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2013, 16:41:51 »
Hayati abi mvg40 ı yazanlar Türk ve onlar şimdi nerde?
Bilen varsa yazsın.
Ama kaynak kodları onların sorumlu olduğu yerlerde ve onların beyninde..
Dediğin gibi mvg 40 yerine yenisi konabilir.Yazılımcı arkadaşların ekonomik rahatlığı olsa yazarlar AMA KİM?
O kardeşim'i şimdiden selamlarım.
73
TA2JU
TA2E

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2013, 20:54:00 »
hasan mvg 40 ın exe dosyasını hiç açtınmı hex editörle tamamen ingilizce teksas bilmem ne adresinden bahsediyor sadece alt kısımlarında bir iki ilave türkçe konulmuş istersen internetten hex editörü indir. bu exe dosyasını aç bakalım neler göreceksin yazanların ne olduğu sana iyi kötü bir kanaat verir. ben baktım hatta frekanslarla ilgili bazı düzeltmeler yaptım ekranda pencere açıldığında 144 mhz ve 430 mhz 440 mhz yi görüyorsun ekran tamam ama işlem yapmıyor. amatör frekansı yazıyorsun kabul etmiyor. içerisinde bu exe dosyasının daha düzeltilmesi gereken yerleri var ama bunu ben yapamam proğramcılığı bilen bir arkadaşın anlayabileceği bir şey çok değil bir iki yerde değişiklik yapılması halinde kısıtlamanın konulduğu yeri bulup orayı düzeltmek gerekiyor o zaman amatör frekansları da kabul edebilir bir hale gelebilir.

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #8 : 29 Kasım 2013, 15:34:11 »
Hayati Bey o ingilizce bahsettiğiniz ve alfabetik dışı karakterler '' exe '' haline dönüşmüş halidir.
Oysaki program yazılırken aynen benim şu anda yazdığım şekilde satırlar halinde yazılmaktadır.

Örnek:

Başlangıç limit değeri: 0146
Bitiş limit değeri: 0174
Ekran aydınlatma süresi: 500 ms
PTT şaseye çekildi:Gönderme iznini ver
vsvsvsvsvsvsvsvsvsvs ... diye gider.

Bu şekilde devam etmektedir.Kaynak kodu exe ye çevirdiğiniz zaman bahsettiğiniz abuk sabuk harfler dizesi meydana gelmektedir.

Hasan Bey sizin sorunuza gelince durum biraz karışık olsada modifiyeli halini Türk yazdı.Nerdedir bilemiyorum ya emekli olmuştur yadazaman itibariyle unutmuştur......
Saygılarımla .
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA6AUG

« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2013, 18:45:38 »
hasan bey
faydalı olacağına inanıyorum

--------------------
Procedure

1. Start by opening the cartridge. I was surprised to find out that the entire VPC cartridge assembly (at least for the two carts I have) is held together by friction. It's not welded. It's not glued. The plastic shell has a front half and a back half; four plastic pins on the back half fit snuggly into four plastic sleeves on the front half; and the circuit board is held in the back half, again by friction. You can just pull it apart, but of course, be careful! I find it easiest to start at the bottom, pulling the plastic "fingers" apart to open the case a tiny bit, then pull a bit with finger pressure at the top, then keep alternating between the top and bottom until the case finally separates.

2. Remove the circuit board from the case. It's wedged pretty tight, but you can just wiggle it out.

Remember that the component side of the board was facing you before you removed the board from the back half of the case, so you get it in right when you put the whole thing back together.

3. Note the notch along the top edge of the 27C256 ROM chip. When you put the EEPROM in its place, the notch of the EEPROM should be in this same position.

4. Use your de-soldering equipment to remove the ROM and the two 0-ohm resistors marked R3 and R6.

If you don't have professional de-soldering equipment, you may find that you need to sacrifice the original ROM, by cutting its pins and removing the main body of the ROM, then individually de-soldering what's left of the pins from the circuit board. If you don't do this, you run the risk of damaging the board when trying to get all 28 pins free at one time.

5. Clear the solder from the holes for R4 and R5, the ones that were "missing" when you started.

6. Solder the zero ohm resistors you pulled from R3 and R6 back in as R4 and R5, or just use a piece of wire for each if you wish.

7. Now you must make a choice. Either you solder the EEPROM directly on to the cartridge board, or you solder in a 28-pin socket and plug the EEPROM into the socket.

I personally put in a socket, but then I found out the combined height of the EEPROM and socket is too much, and the cartridge case does not completely go back together. And as a result, it's a little tight plugging this new cartridge into my VFX. If I was to do it over again, I'd probably skip the socket.

Whatever you do, remember to be certain that the notch on the EEPROM chip is a the top!

8. Double check your work to make sure you don't have any bad solder connections or solder bridges.

9. Re-assemble the cartridge. (Again, the component side of the circuit board should face you, not the solder side, when you put the cartridge back together.)

10. Put the new cartridge in your VFX and try it out!

Now, what does the VFX do with a blank EEPROM? Will it reject it? I found that when I tried to write a single preset to the "new" cartridge, the VFX found it was blank and decided to copy my whole INT bank out to the cartridge. How wonderful; I suddenly have a EEPROM cart with completely valid data!

Or perhaps I shouldn't say suddenly. Those who haven't used an EEPROM cartridge before will probably need to be warned: writing data on these chips is a very slow operation! You will get a flashing "PLEASE WAIT" message that will last quite some time. When it's taken long enough that you start to get nervous that you did something wrong and your VFX is going to be damaged, you're about 70% done with the initial programming of the cartridge. At least, that's how it was for me. I didn't time the operation, but I would say it was maybe somewhere between 2 and 4 minutes. (Reading from them, on the other hand, is FAST, as you'd expect from a ROM chip.)
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #10 : 30 Kasım 2013, 22:47:55 »
Uğur bey çok güzel paylaşım galiba,
temiz türkçe'ye çevrilse herkes faydalansa
TA2JU
73
TA2E