Gönderen Konu: JT65 modunda çalışmaya başlayalım...  (Okunma sayısı 3993 defa)

Çevrimdışı TA4SO

JT65 modunda çalışmaya başlayalım...
« : 05 Kasım 2013, 13:24:22 »
Arkadaşlar merhabalar,

Bir süredir JT65 modunu kullanarak görüşmeler yapıyorum. Sadece 5W çıkışla, gürültü yüksek olsa da Amerika ile bile görüşme yapabiliyorum. Ülkemizde ve dünyada giderek yaygınlaşan bu mod hakkına biraz bilgi veren bir belge hazırlamaya çalıştım.  Nasıl gerekli programları kurarız ve QSO yapabiliriz bunları da ekledim.

Web sayfası olarak http://www.qsl.net/ta4aso/JT65A.html ve pdf dosyası olarak http://www.qsl.net/ta4aso/JT65.pdf linklerinden ulaşabilirsiniz. Biraz uzun olduğundan buraya ekleyemedim. Her türlü görüş, öneri ve eleştirileriniz bekliyorum.

Kısmetse JT9, WSPR ve ROS hakkında da benzeri belgeler hazırlamaya çalışıyorum, buradan yayınlarım.

Yararlı olması dileklerimle, selam ve saygılarımla, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: JT65 modunda çalışmaya başlayalım...
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2013, 14:34:54 »
Şadan bey yaptığınız güzel açıklamalar için çok teşekkürler. Sinyal raporu -11 dB ifadesi bana çok değişik ve ilginç geldi. Kısa zaman içinde yapılacak işler listesine aldım bunu da.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2013, 16:41:39 »
Şadan bey, sade ve açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. Türkçe kaynağın neredeyse 0 olduğu amatör radyoda katkılarınız çok büyük.
İzole edilmiş bir ara birim yapacak vakit bulabilirsem denemek isterim.
73

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #3 : 05 Kasım 2013, 17:30:03 »
Merhabalar,

İlginiz için çok teşekkür ederim değerli arkadaşlar.

PSK RTTY v.s. çalıştıysanız JT65i de denemenizi tavsiye ederim.

Ben FT857 cihazımla sevgili Gökhan (TB1BIG)'dan aldığım ara birim kablosunu kullanıyorum daha önce de kendi yaptığım ara birimi kullanıyordum sorunsuz haberleşme yapabiliyorum.

Saygılarımla, 73...

Çevrimdışı TA4RA

« Yanıtla #4 : 05 Kasım 2013, 18:10:04 »
Şadan bey elinize sağlık, yaklaşık bir yıldır JT65 ile çalışmalar yapıyorum. Tam kitap okumalık bir mod. Bir yandan kitap okurken diğer yandan haberleşebiliyoruz :)

Aydın'dan selamlar.
R. Arda BAYIRLI

AYDIN-MERKEZ
KM37VU
37° 50' 51'' K
27° 49' 16'' D
Eski çağrı işaretim TB4COL

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #5 : 05 Kasım 2013, 23:48:25 »
Arda Hocam teşekkürler,

Aynen dediğiniz gibi ben de bir yandan doktora tezimle uğraşıyorum, bir yandan internette geziyorum bir yandan da JT65 çalışıyorum. Arada bir dalgınlıkla tekrar aynı mesajı göndermiyor da değilim :)

Selamlar, 73...

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #6 : 17 Kasım 2013, 21:08:15 »
Şadan Bey merhaba,
detaylı, açıklayıcı, zahmetli paylaşımınız için teşekkür ederim.
Dediklerinizi harfiyen uygulamaya başlamam ile ilk QSO mu bitirmem arasındaki geçen süre
35 dakika :) Ayrıca arabirim için TB1BIG, Gökhan'a da ayrıca teşekkür ederim.

Dijital modlar çok ilgimi çekmiyor olsada harika anlatımınız ile istasyonumu
dijital modda da havaya çıkarmanın heyecanını yaşadım bugün.

Buda ilk bitmiş QSO ma ait ekran görüntüsü.
Tekrar teşekkür ederim.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 17 Kasım 2013, 21:31:51 »
Can bey tebrikler. Bu dijital QSO lar o kadar sürüyor mu gerçekten, data aktarımı o kadar yavaş mı?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #8 : 17 Kasım 2013, 22:28:24 »
Can Bey merhabalar ve ve JT65'e hoş geldiniz diyeyim :)

Yazdıklarım bir işe yarıyorsa ne mutlu bana. Sizin de özellikle yarışmalar ve log'lar konusundaki paylaştığınız bilgilerden de ben çok faydalanmıştım, ben de çok teşekkür ederim.

Mete Bey eğer Can Bey'in 35 dakika kısmına atfen yazdıysanız tabii o kadar sürmüyor. Can Bey programların kurulup ayarlamalarını falan da katarak yazmış sanırım. Ben ilk başladığımda 2 gün araştırmıştım. Bir JT65 QSOsu genelde yaklaşık 5 dakika sürüyor.

Siz benim gibi yer sıkıntısı çeken amatörlerdensiniz biliyorum. Ben müstakil bir ev alıp sorunumu biraz çözdüm ama parayı eve gömüp birde borçlanınca Nasreddin Hocanın helva meselesine döndüm :) Unu bulsak şekeri, şekeri bulsak yağı bulamıyoruz. Şimdi ev var ama ekipman ve antene para yok. Elimdeki Yaesu 857 ile takas yoluyla aldığım ICOM AH-4 tunere bağlı 7m kabloyu longwire anten olarak kullanıyorum. Bunada şükür diyelim. Mecbur 5W çıkışla tune edebildiğim bantlarda (14Mhz ve üzeri) kullanıyorum, bu yüzden dijital modlara yöneldim. Şimdi 25m 2,5mm kablo alıp longwire'ı uzatmayı deneyeceğim bir de Bilal Amca'nın önerdiği delta loopu. Yoksa hava karadı mı benim haberleşme bitiyor.

Yine de imkanlar kısıtlı olsa da eqsl'de dijital modlarla 50 ülkeye az kaldı (JT65 için ayrıca uğraşıyorum), LOTW'ye de üyeyim kısmetse dijitalle DXCC'de almak hedefimde :) Bu gün EPC PSK63 QSO party vardı, misafirim gelince o da güme gitti.

Bnden haberler böyle :), selamlar saygılar, 73...

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #9 : 17 Kasım 2013, 22:37:38 »
Ahmet Mete Bey merhaba,
teşekkür ederim.

Küçük bir yanlış anlaşılmaya sebep oldum sanırım :)
İzah edeyim,

35 dakika dahilinde
PDF dökümanı okuma,
FT 857 nin arkasına daha önceden edinmiş olduğum arabirim bağlantısını yapma
PC ye ses giriş ve çıkışlarını takma
Koaksiyelleri takma
pc den cihaza TX yaptırma
JT65 Programını kurma
tekrar pdf döküman eşliğinde JT65 programında nasıl yapıyorduk diye bakarken
QSO !
var.

Dijital QSO sanırım bu 35 dakika içerisindeki son 4 veya 6 dakika olmalı.

Görüşmek üzere.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 17 Kasım 2013, 23:00:59 »
Can bey, nazik açıklamanız için çok teşekkür ederim. Sanırım asıl ben olayı yanlış anlamışım. Hiç dijital tecrübem olmadığı için çok basit konuları bile henüz bilmiyorum. Ancak JT65 olayına çok hızlı intibak ettiğiniz ortada. Başarılarınızın artarak devamını dilerim. İnşallah ben de bir gün dijitale başlayacak gücü kendimde bulurum da, karşılıklı haberleşiriz.

Şadan bey tüm verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Kafamda yavaş yavaş JT65 in özellikleri canlanmaya başlıyor. Dijitalin bence en cazip tarafı düşük güçle çalışılabilmesi. Sizin açıklamalarınız çok güzel bir kaynak oluşturmuş.

Yeni evinizde güle güle oturun. Kuvvetli bir anteninizin olamayışına üzüldüm, amatörlüğün kaderi bu, zaten kökü maddi açıdan zarar yazan bir hobi. Üzülmeyin, zaman içinde hepsi olacaktır. Şimdilik, tel fiyatları çok ucuz olduğu için, yerinizin durumuna göre değişik tel antenleri deneyebilirsiniz. En basit dipol bile longwire antenden kazançlı.

LoTW ye ben de hem yazılımsal hem de normal posta ile müracaat ettim. En son istenen belgeleri normal posta ile gönderdim, TQ6 dosyamı bekliyorum. Her gün en az 10 kez epostamı kontrol ediyorum :)

Icom AH-4 ü Yaesu'ya nasıl bağladınız? Bir arkadaş vaktiyle Bitlik'te bu konuda işe yarayan bir devre vermişti ama şimdi aradım bulamadım.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #11 : 17 Kasım 2013, 23:30:14 »
Mete Bey,

Dijital konusunda yardımcı olabileceğim bir şey olursa e-posta, telefon v.s. her zaman bana ulaşabilirsiniz. Aslında çok basit göreceksiniz. LOTW konusundaki heyacanınızı da anlıyorum, posta biraz geç gelebiliyor ama beklemeye değer. Ülkemizde maalesef çok fazla bu sistemi kullanan yok. Bir çağrı yaptığınızda yada cevapladığınız da (en azından dijital modlarda gördüğüm) LOTW ve eQSL AG üye iseniz, bunu QRZ.com'da falan belirttiyseniz epey ilgi görüyorsunuz :) ki açıkçası ben de aynı şeyi yapıyorum diyebilirim.

ICOM AH-4 tuner çok güzel bir cihaz. Uğur Bey'den (TA6AUG) takasla almıştım. Sağ olsun bana basit bir ara birimi de beraberinde göndermişti. Fakat ben bu linkteki http://www.k2.dion.ne.jp/~sradio/AH-4En.htm ikinci ara birimi yaptım. FT-857 arka CW key girişine, 12V dc beslemeye ve tunerin kontrol portuna bağlı. Bir tek push button ve ledi var. FT-857den çalışacağım banda geçiyorum, CW moduna alıyorum ve çıkışı 5W güce getiriyorum (ki benim zaten hep bu çıkışta). Ara birim üzerindeki butona basıp bırakıyorum. Cihazı CW'de 1sn civarı göndermeye geçiriyor, led yanıp sönüyor ve işlem tamam. Eğer tune edemezse iki kere bip yapıyor ve led iki kez yanıp sönüyor, buradan anlıyorum. Yani illa ICOM cihazınız olmasına gerek yok.
7m anteni 40m ve 10m arası sorunsuz tune ediyor fakat 30 ve 40m'de sanki dummy load gibi oluyor sanırım çünkü hiç qso yapamadım neredeyse.

İlgilenenler olursa kontrol devresinin ayrıntılarını paylaşırım.

Selamlar, 73...

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 17 Kasım 2013, 23:43:49 »
Şadan bey sağolun varolun. Tüm bilgi paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Saygılarımla, 73 de Mete, TA3EP.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #13 : 18 Kasım 2013, 09:04:14 »
İnşallah JT65B modu içinde bu kadar yazılıp çizildiği günleri görürüm .
Şadan bilgi boşluklarını dolduran  paylaşımların için teşekkür eder başarılarının devamını dilerim .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #14 : 18 Kasım 2013, 12:53:20 »
Şua Abi ilginiz için ben teşekkür ederim,

Geçen hafta sonu EME contest vardı gördüğüm kadarıyla. Şöyle birkaç elemanlı güzel bir yagim olsa en azından dinlemeye çalışacaktım. Bu nedenle JT65B'ye de bakmıştım. 8 ve 10mm çaplı alüminyum boruları artık bulabiliyorum. Kısmetse bahara doğru yapabilirsem bir anten onlarla ilgili de bir döküman hazırlamaya çalışacağım. Sizin değerli Meteor Scatter v.b. videolarınız benim için en özendirici kaynaklar.

Yabancı dili veya tecrübesi olan amatör arkadaşlar böyle dökümanların sayısını arttırsa, kendi dilimizde büyük bir bilgi denizine kavuşabiliriz  diye düşünüyorum.

Saygılarımla, 73...

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #15 : 18 Kasım 2013, 18:30:30 »
Şadan bey merhaba. Bilal amcanın AH-4 için deltaloop önerisini banada 5 yıl önce söylemişti. Denedim ve 5 yıldan buyana vazgeçemediğim bir multiband anten oldu. İhmal etmeyin deneyin derim. Sevgi ve saygılarımla. 73..
I LOVE İCOM