Yasal dayanağı olmayan hiçbir eylem arzu edilen sonucu vermez, sadece kişisel tatmin sağlar o kadar. Ana düşüncenizde size kesinlikle katılıyorum, sözü edilen frekansın "aboneleri" amatörlüğün "a" sı ile uzaktan yakından alaksı olmayan kişiler. Yaptıkları yasadışımı? Hayır. Peki amatörlük ruhuna uyan, yakışan bir eylem mi? Hayır. Bu arkadaşlar kendince doğru kabul ettiklerini yapıyorlar, onların doğrusu kanımca "ders çalıştık amatör olduk, onca para verdik cihaz aldık, binbir türlü zahmetle anteni diktik, elbette arkadaşlarımızla sohbet edeceğiz". Tipik CB kafası, eminim CB bandı onların iletişimini HAM frekanslar gibi karşılayabilseydi ne ders çalışıp imtihana girerlerdi, ne o kadar para sayıp HF cihazı alırlardı nede anten derdi ile uğraşırlardı. CB kanalından geçinip giderlerdi. Ben şükrediyorum ki yasal engelden dolayı roger beep veya echo mikrofon kullanmıyorlar, yoksa asıl curcunayı o zaman görürdük hep birlikte.
Burada sorunun asıl kaynağı adı bir sürü olan dernek ve kulüplerin asıl amaçlarından hayli uzaklaşıp ünvan derdine düşmelerinden dolayı, frekansların amacına uygun şekilde nizami kullanılmasının takip edilmemesi. Herşeyi devletten beklemek olmaz, bizler otokontrolü kendimiz oluşturarak kaliteyi - nizamı yakalamalıyız, koordinatörlüğü ve yol göstericiliği de dernekler, kulüpler yapmalı. Bu oluşumlar gerekli olduğu durumlarda elde sağlam gerekçe ve dayanaklarla ilgili kuruluşun kapısına gidip önerilerini sunmalı.
Şahsen bireysel olarak mücadele yolu göremiyorum, eğer sizin gibi düşünenler (ben dahil) hep birlikte bu tip eylem yapmaya kalkarsa kaos oluşacağı gibi kural ihlalide yaşanacaktır. Ha orada birileri sürekli frekansı "işgal" edip QSO ya kapatmış, ha enterferans yaratılıp onların QSO ları birileri tarafından engellenmeye çalışılmış, sonuç aynı.
Onların açısından bakarsak, telsiz kullanmalarına yasal engelleri yok, çerçevesi keskin hatlarla çizilmiş hukuki bir QSO kuralı da yok, sonuçta kanunla yasaklanmış konularda da konuşmuyorlar, küfür yok, hakaret yok... Harcadıkları enerjinin parasını ödüyorlar, haberleşme hakları var, zamanları kendilerine ait, lisans dersen devlet tarafından verilmiş çağrı işaretleri var v.s.
Sorun algılama sorunu, radyo amatörlüğünü onlar öyle algılıyor. Mutlak doğru olamayacağına göre tek yol yasal düzenlemede derim ben.
Sağlıcakla kalın.