Gönderen Konu: 7.090-7.091-7.092 mhz lerdeki ENTERFERANS NEDİR.  (Okunma sayısı 1245 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Değerli arkadaşlar hf kullananlar bilirler 40 metre bandındaki yaklaşık 5-6 senedir mevcut
bulunan bir enterferans mevcuttur. muhtemelen data haberleşmesi yapılıyor,enterferans
başladığında hf te yukarıda adı geçen frekanslarda TA da görüşmek mümkün olmamaktadır
hele Ankarada tamamen frekans bu enterferans tarafından kapatılmaktadır.
Değerli arkadaşlar
eğer bunu bir resmi kurum yapıyorsa ben öyle olduğunu zandediyorum hatta *************** yapıldığını sanıyorum
yukarıda adını saydığım frekanslarda amatörlerlerin önceliği 2 kademedemidir.
yani biz bu frekansta kiracı olup,bu yayın başladığında bu enterferansı kabul etmek durumundayız
işinize gelirsemi diye bize söyleniyor.
yada *************** siz değerli arkadaşlarımızın katkılarıyla mail mi atmak gerekiyor
mail atarsak ne olur bize cevap verirlermi
bizim adı geçen frekanslarda herhangi bir çalışmamız yoktur diye
veya önemsemezlermi
Eğer hakikaten bu kurum bu frekanslarda data haberleşmesi yapıyorsa
benim aklıma bu frekansların amatörlerin kullanımında olduğundan haberleri yok
sistemlerin kuran oparatörlerin konu dan haberleri olmadığı için bu sistemleri
kurduğunu düşünüyorum.
ve kurulan sistem öylece kaldı biz bu enterferansı 5-6 senedir çekmek durumunda kalıyoruz.
siz değerli arkadaşlarımdan
bu kurumumuza bilgi edindirme hakkkımızı kullarak
bu frekanslarda çalışmaları varmı yokmu bunu öğrenebilirmiyiz
eğer çalışmaları varsa nasıl düzeltebiliriz
ortada benim tahminim bir bilgisizlik var
hepinize hayırlı çalışmalar diliyorum.
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2013, 12:07:34 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

Ynt: 7.090-7.091-7.092 mhz lerdeki ENTERFERANS NEDİR.
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2013, 12:05:40 »
Hayati Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,12058.0.html

ve

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,23079.0.html

adresindeki mesajlarda sorunuzun cevabı bulunmaktadır. Mesajınızdaki kurum ismi silinmiştir. Diğer cevabi mesajlar da silinmiştir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2MES

TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2013, 12:09:23 »
Linkini verdiğim mesajların içerisinde bulunan yazımı ayrıca aşağıya kopyalıyorum.

73 DE TA8A

TA1AMC Murat Bey 7092 KHz. deki WEFAX sinyalini çözmüş ve http://www.telsizciler.org/index.php/topic,12058.0.html adresindeki mesajında yayınlamıştı. Bu fax sinyali kışın geliyordu. Şi,mdi bahar ile birlikte bu fax sinyali gitti, yerine bir data muhaberesi geldi. Belki bir arkadaş bu data muhaberesini çözer ve bizimle paylaşır. Benim anladığım kadarı ile pactor benzeri bir sinyal. Bir taraf uzun uzun gönderiyor, diğer taraf ACK cevabı veriyor.

Yani bu sinyal bizim 7092 KHz. deki önemli muhaberelerimizi kesmek için özellikle yapılan bir şey değildir. (HI)

Bir de hatırlatmakta fayda görüyorum, amatörler kısa dalgada frekans verirken nokta frekans vermezler. Her verdikleri frekans QRM ve QRN e bağlı olarak en azından +- 5 KHz. kayabilir şekildedir. O zaman biz de amatör isek, illaki bu 7092 de ısrar niye? Bunu anlayamıyorum. Orada parazit var ise aşağıda ya da yukarıdaki temiz bir yere geçilerek görüşmeye devam edilir. Usül budur. Biz de bu usülü uygularsak hiç rahatsız olmayız, istediği kadar da parazit olabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 06 Ekim 2013, 21:30:52 »
 O zaman biz de amatör isek, illaki bu 7092 de ısrar niye? Bunu anlayamıyorum. Orada parazit var ise aşağıda ya da yukarıdaki temiz bir yere geçilerek görüşmeye devam edilir. Usül budur. Biz de bu usülü uygularsak hiç rahatsız olmayız, istediği kadar da parazit olabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A     
                                      sorunuza      cevap vermek istiyorum     dijital modlarda  nasıl calışılır bilmiyorum   yabancı istasyonlar ile  konuşabilecek ingilizcem yok   cw  zaten bilmiyorum    tek yapabildiğim   sesli  görüşme    telsizi acıyorum   sadece  7092 de  türkce konuşanlar  var başka bir frekansta  kimseyle  konuşamıyorum  . bu yüzden   7092 diye ısrar ediyorum benim  mazeretim bu .
    şimdilerde yeni  yeni dijital modlarda  calışmayı öğreniyorum   yabancı dilide sizlerin sayesinde cözmek üzreyim   cw  zaten öğrenemezsem  cok ayıp onuda calışıyorum  bende sonunda  7092 den  hep söylediğim   kimsenin duymadığı  frekanslara  modlara kacacağım inşallah .  hem ozaman  7092 nin  parazitini cekmeyeceğim hemde burda  yazı yazıp yazdıklarım silinmeyecek inşallah .  TÜRK AMATÖRLERİNDEN  KACMIYORUM  yanlış anlamayın  gereksiz inatlaşmaktan  kacıyorum   73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2013, 13:35:37 »
Bilal hocam hayırlı çalışmalar

7.092 mhz yi  kim ne zaman TA nın görüşme frekansı olarak yerleştirmiş bunu bilmiyorum
veya TA için genel çağrı frekansı olarak yerleştirmiş ve bu frekans yerleşmiş hiç bir bilgim yok
ancak sizin de bildiğiniz gibi frekans yok değil,pek çok frekans var,ancak bunun denemeleri
yapıldı farklı 40 metre frekaslarında başka bir frekansı genel çağrı frekansı olarak geçilmek
istendi ama başarılı olamadı arkadaşlarımız  gayret sarf ettiler bu enterferanstan kurtulup
temiz bir frekanstan görüşme yapmak için hatta  bunu kalıcı hale getirmek istediler.

ancak başarılı olamadı yine türk radyo amatörleri 7.092 mhz de cihazlarını açtılar
enterfreansa rağmen bu frekansı terk etmediler.
ya kimse başka frekansa gitmek istemiyordu yada benim bilemediğim bir başka
sebebten dolayı bu frekans terk edilmedi.
halen de 7.092 mhz bütün olumsuzluklara rağmen
TA nın en gözde hf frekansı
zamanında bunu demekki türk radyo amatörleri bu frekansı yerleştirmişler
bunu değiştirmek kolay olmuyor
hiç bir radyo amatörümüzün bu enterfrenstan memnun olduğunu sanmıyorum
ne yapılabilir
bu siteyi takip eden arkadaşlarımızın mutlaka önerileri olmalı
şu frekans bundan sonra TA nın 40 metre bandında genel çağrı frekansı diye
eğer bir mütabakat sağlanacaksa
buna hepimiz uyarız ve cihazlarımızı
bu yeni frekansta açıp kapatırız.
hayırlı çalışmalar diliyorum 

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2013, 15:34:33 »
Arkadaşlar sokakların cöp olduğundan şikayetçi. Ama şikayet edenlerin ellerinde süpürge göremiyoruz  siz evinizin önünü bir  süpürün diğerleride örnek alıp süpürür .ha yok ben süpürmem kim süpürürse  süpürsün. Diyorsanız kusura bakmayın  kimsenin çöpçüsü değiliz . 73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #7 : 08 Ekim 2013, 16:56:18 »
Arkadaşlar, şu anda saat 16.35,  8 Ekim 2013 Salı.
Aşağıdaki frekanslarda benim alıcımda duyulduğu gibi Bükreş, Çek Cumhuriyeti,  Macar  SDR lerindende kuvvetli duyulan ve fırtına sesini andıran yayınlarla 7090 dan yapılan kesik kesik faks sinyalleri bildiğiniz gibi mevcut.

Sürekli sinyal gönderenler: 7064, 7114, 7132 Khz. Tabii bu cihazların bant genişliği her iki taraftan 2 şer Khz kadar.

Birkaç gündür genel bir tarama yapıyorum,
7194-7188; 7174-7140; 7110-7098; 7062-7050 arası bantlar gayet sakin. Bu bantların tadını Rus ve Yunanlılar çıkartıyor. Bence yüksek frekanslar genellikle sakin. Bir öncülük gerekiyor. Biz QRP ciler bu öncülüğü yapamayız. Ancak güçlü telsizi bulunan arkadaşlar öncülük yapabilir. Hatta bir arkadaşımız birkaç gündür 7080 de QSO yaparak bir öncülük başlattı diyebilirim. Biz takibe hazırız. 73....

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 08 Ekim 2013, 17:14:35 »
Dündar abi malesef bu işte kim ne istiyor anlamak mümkün değil zaman zaman bu konular açılıp amatörler birbirine kırdırılmak isteniyor galiba diye düşünmeye başladım. Yoksa cok zor bir iş değil
 Insanlar Nuh diyor iş peygambere gelince ben  söyleyemem  diyorlar  sonra ben kötü oluyorum. Ben kötü isem sizde pek masum sayılmazsınız. Buyuk kücük herkez bu konuda samimi ise bir kampanya başlatmalı yok ben yapamam diyenler  ise bir daha bu konulardan bahsetmesinler  gerekiyorsa başka frekansta. Usulden bir çevrim yapın. Gecmiş zaman olurki yi  frekanstan anlatalım bak bakalım frekans değişiyorumu. değişmiyormu. Sen çıkmazsan.  Ben çıkmazsam kim çıkacak.  Eski yeni  saygı değer. Amatörler  işletme kurallarına uyarak. Türkiye'ye yakışır bir qso. Yapmak istiyorum diyenler buyrun çağrı işaretinizi yazın.  Arada bir üsülen çevrim yapalım  sahip çıkalım. TA.   Ya.   Bakalım kim çıkacak
Ben size olacağı söyleyeyim  kimse  çıkmayacak. Ozaman. Bizler birbirimizle. Karşı karşıya getirilmek istiyoruz a. Geri dönüyoruz.  Ya sahip çıkın. Yada oyuna gelmeyin .

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 08 Ekim 2013, 17:51:42 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Amatör bandlarda frekanslar tapulu olmadığı için (IARU planlaması hariç) Yeni frekans bulalım çabalarına anlam veremiyorum. 7092 deki yayınlar (enterferans demiyorum) benim çağrı yapmamı engellemiyor. Yaparsın çağrını, verirsin temiz bir frekans karşıdaki arkadaşına, sonra o frekansa geçer konuşursun. Bu gün 7080 temizdir, yarın 7100.

Frekanslarda sohbet etmek yasak değil. TA adına sahip çıkmanın ise tek bir frekansa takılıp sohbet etmek olduğunu düşünmüyorum. Amatörlük yapma ile frekanslarda sohbet etmeyi karıştırmamak lazım. Allah'tan bir kaç arkadaşımız amatörlük çalışmalarına devam ediyor da bantlarda TA adı duyuluyor.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 08 Ekim 2013, 18:43:38 »
Arkadaşlar benim amatörlük anlayışım, %99 dinlemek, %1 konuşmak.

Tabi bazı arkadaşlar sohbete dalıyor. Bunu eleştirmiyorum, tam aksine (SWL için) dinleyenler için olumlu. En azından cihazımızı test ediyoruz. Bazende araya girip hal hatır soruyoruz. Düşünün kanallar sessiz olsa Ham radyonun hiçbir anlamı kalmaz. Bomboş bir çöl gibi olur.

Bu durum QRZ.com daki sayfamda görülüyor, 2 yılda  72 QSO yaptım ve hepsinide yazdım. Bunun %80'i yabancılarla; 5W çıkış gücü bana çok cazip geliyor. Bu güç ile Suudi Arabistan, Portekiz, Estonya, Osetya gibi 3000-4000 Km uzaklarla 58-59 sinyal gönderdim. (Gerçi TB ya 5W yasal)

Geçenlere bir Hollandalı "John" gece saat 02:00 da DX yapıyor kimse cevap vermiyor. Ben cevap verdim, uzun uzadıya ( 2-3 dakika) qso yaptık, beni 53-54 duydu, bende öyle..  Mesut Gözlerinden öperim. Sinirlenme, seni seviyoruz kardeşim. Sağlıcakla kal..73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #11 : 08 Ekim 2013, 19:51:50 »
Hulusi abi. Sağol sinirlenmiyorum  Bilal amca bile 7092 değişmesine gerek yok parazitler arasında çağrı yapar bir birinizi bulursunuz dedikten sonra  daha cok kilovatlık baba istasyonlar  duyarız 7092de sözün bittiği nokta .

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #12 : 08 Ekim 2013, 22:44:08 »
 40 metrede 7092 khz frekansını enterferans veya yayın yada başka bir sebepten dolayı değiştirelim demek yerine başka bir frekans belirlemek ve adınıda TA'nın ortak frekansı ilan etmek ne kadar doğru olur düşünmek lazım.

Band planında amatörlere ayrılmış bir frekansı burası bizim frekansımız diye belirleyip daha sonra sahip çıkma düşüncesi ile gelen yabancı istasyonların burada çalışmalarına müsade etmemek nekadar amatör ruhuyla bağdaştırılabilir tartışılır.

40 metrede veya başka bir frekans bandında belirleyeceğimiz yeni frekansta iki gün sonra aynı enterferans veya başka birşeyin olmayacağı kesinmi?
Amatör kendisine tahsis edilmiş boş müsait  bir frekansta çalışma yapmazmı?

Yada dünyada tüm amatörlerin  kendi ülkelerine belirledikleri frekansları ortak çağrı frekansı ilan etmesi ve bu frekansları ülkemizdeki ''bazı'' bilinçsiz amatörler gibi  kimse burada konuşamaz gibi  çatışmaya girmesi doğru olurmu?

Biz öncelikle frekanta contest çalışma yapana, qrp çıkış yapana, mobil çalışma yapana, jota veya özel gün etkinliği dolayısı ile çalışma yapana öncelik vermeyi bilelim.
Biz frekansta dummy load olmadan havaya anten veya cihaz testi için gereksiz sinyal gönderme yapmamayı öğrenelim.
Biz frekansı gereksiz saatlerce muabbet ederek araya girmek isteyen veya çağrı yapabilecek istasyonlarıda düşünmeyi öğrenelim.
Çoğu zaman frekanslarda gereksiz, boş, anlamsız geyikler, kahkahalar yada  aksırmalar ( sohbeti bıraktım ) yüzünden evde cihazımı açık bile bulundurmuyorum.
Nezaman frekansta bir çalışma yapılır, bilgi alışverişinde bulunulur, amatörlük adına güzel paylaşımlar üzerine konuşulur, anten çalışması vs. çalışmalar yapılır ozaman haberim olursa veya denk gelirsem cihazımı açar 10 dinler 1 konuşurum. Yazdıklarıma kızan aradaşlarım, büyülerim olacaktır. Benim amatörlük anlayışımda bu.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 09 Ekim 2013, 00:34:47 »
Onur ilk paragrafı anlamadım bir kez daha acıklarmısın

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #14 : 09 Ekim 2013, 07:16:59 »
  Mesut bey verdiğim örneklemeleri lütfen yukarıda kendi düşüncelerinizi yazdığınız paragraflarla bağdaştırmayın.

Ayrıca ilk paragraftaki yazımın açıklaması 2-3-4'üncü paragraflardaki verdiğim örnekleme ve açıklama ile bağdaştırıp cevabını bulabilirsiniz.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #15 : 09 Ekim 2013, 09:04:21 »
Bu konuda iki ayrı husus var birincisi    işletme kurallarına uyularak yapılmayan  qso ların   Türk radyo amatörlüğünü dünyaya hak etmediği bir şekilde tanıtıyor olması bu konuda yapılacak tek şey uluslar arası amatör telsizcilik kurallarına uymak  işletme kurallarını tam harfiyen yerine getirmek  herhalde bu konuda   söylemlerime bir   itirazınınız yoktur .
ikinci hususta buluşma frekansı olarak kullanılan 7092 nin  gerek  fax  gerek ise enterferanslardan dolayı cok  parazitli ve amatörlerin  özellikle  düşük güc  kullanan qrp lerin yaptığı  cağrılar ile  aslında buluşma amaclı kullanılan bu frekansta  zaman zaman  duyulamaması .( bu frekansın  nasıl kullanıldığı nasıl kullanılması gerektiği ilk hususta gecen işletme kuralları dahilinde olacağından  konumuzun ikinci kısmını ilgilendirmemektedir )    bu yuzden ansıl oluyor bukadar yoyum yapılıyor anlam veremiyorum
frekansta enterferans ve   fax sinyali olduğu vakit  muhabere  buluşma mümkün olmuyor  değişmesi istasyon işletme kurallarına uymak nasıl elzem ise  buda şart .bu kadar olumsuzluk olunca  arkadaşlar sislerini duyurabilmek için mecburen yuksek güc kullanıyorlar  buda düşük gücteki zaten duyulamayan qrp calışanlarını  duyulmaz hale getiriyor ayrıca  onlarda yurt dışı istasyonlara sarkma yapmış oluyorlar .frekansın sahiplenmesi  tapulanması  kelimelerinin  kullanmanız bile yersiz  böyle bir istek öneri  zaten yok olamazda  bizimle hic bir zaman bağdaştıramadığım yabancıları  dilim varmıyor kovmak  zaten bizim ile hic bir zaman  yanyana gelmeyecek bir kelime tartışmaya bile gerek duymuyorum sizde dile getirmeyin anlamsız. yabancı istasyon meselesinde  bir problem var ama  bu problem bizim yabancı dil bilmediğimiz den kaynaklanıyor onuda  yabancı istasyonlar ile nasıl konuşulur başlığı altında  arkadaşların  yardımıyla cözmek için caba sarf etmekteyiz  Bilal bey bu konuyu depo  veya önemli bilgilerin yanında bir başlıkta  sabitlemesini rica ediyorum cünkü atlanmaması gereken ve  arada kalmaması gereken bir  konu .
7092  enterferansı bol olan bir frekans  bu olumsuzluklardan dolayı  değiştirmek  elzemdir   . bu konuda bizler bir kac kişi  kendi aramızda  anlaşamazsak  nasıl  cözüm getireceğiz .
tekrar ediyorum .
1     istasyon kurallarına uymalıyız
2    Ta icerisinde veya   dışarıdan Türk istasyonlarına  ulaşmak isteyen bir amatör  fax  ve diğer enterferansların  olmadığı bir  buluşma  noktasında   cağrı yapması için yeni bir frekans kararlaştırılmalı  .
3  frekanslarda görüşme yapan arkadaşların herhangi bir olumsuz  davranışı karşısında  örnek davranışlar ile sizler  bıkmadan qsolarınızı yaparsanız bizlerde  iyi yönde örnek alırız  ve öğreniriz ama sadece  forumlarda tartışarak  kimsenin  sizi duymadığı  frekanslarda  yabancı istasyonlar ile  yaptığınız görüşmeleri  ben TA yı temsil ediyorum  diyorsanız buda yanlış  önce  önce  TA  içinde  aso lar düzgünleşsin  bir sesinizi duyalım . sizin yaptığınız başarılara  gölge düşmemesi için bizimde cıtayı yükseltmemiz  lazım  bize örnek olmalısınız yoksa siz orda kalırsınız biz burda  ve hic bir düzelme olmaz  dışarıda derlerki 4bin ta amatör var icerde  birbirlerini yiyorlar  5 kişi uluslar arası konuşuyor hedef bu olmamalı   bende varım benide görmelisiniz ve yardım etmeli siniz beni  görmezlikten gelip kaderime terk etmemelisiniz beni görmezlikten gelmeyin  .  73

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #16 : 09 Ekim 2013, 11:46:37 »
Merhaba

Bu öğretmekle olmuyor, olamazda. Şahsen ben amatör olmadan yıllarca 11 metrede SSB bantta yıllarca dinleme yaptım ve orada öğrendim yabancılarla görüşme yapmayı, sonra radyo amatörü olunca bu sefer de bir yıldan fazla bir süre orada yapılan konuşmaları dinledim ve ondan sonra konuşmaya başladım. Burada önemli olan düzgün İngilizce konuşmaya gereğinden fazla kasmamak. Ne yaparsanız yapın asla bir İngiliz gibi konuşamazsınız zaten gereğide mecburiyetide yok. Rapor alıp göndermek için bir kaç kelimeyi ezberlemeniz yeterli, karşınızdaki istasyon eğer anten sisteminizin veya istasyonda kullandığınız cihazların durumunu öğrenmek isterse yada diğer hobilerinizden sohbet etmek isterse İngilizcenizin yeterli olmadığını söylersiniz oda anlayışla karşılar. Hiçbir amatör asla karşısındaki amatörü yetersiz dilinden, lehçesinden ayıplamaz-yermez. Burada önemli olan konuştuğu ülke yönünde haberleşme şartlarının düzgün olup olmadığını kontrol etmesi, yeni aldığı bir cihazın testini yapması, anteninin performansını görmesi yada konuştuğu ülke sayısına bir yenisini eklemesidir v.s.

Benim tavsiyem, illa Türk amatörlerin yabancılarla konuşmalarını takip etmeye çalışmayın, yabancıların çağrılarını takip edin, neler konuştuklarını dinleyin. Zaten kısaltmaları onların konuşmalarında nerede nasıl kullanıldığını duyacaksınız, başlarda sohbet edenleri dinlemeyin eğer dilinizi geliştirmek istiyorsanız o zaman dinlersiniz bol bol, daha çok çeşitli frekanslarda çağrı yapanları ve rapor alıp verenleri dinleyin. Asla yılmayın ve kasmayın, sonuçta karşınızdakine hakaret etme amaçlı konuşmayacaksınız olaki yanlış kısaltma kullandınız yada yanlış rapor verdiğiniz yada söyleneni anlayamadınız ne olacak ki? İnanın karşınızdaki tecrübeli bir amatörse sizin durumunuzu anında anlar ve görüşmeyi nazikçe kısa tutar ve sizin elinizin ayağınızın birbirine dolanmasını böylece engeller. Yeni başlayan bir amatörse zaten eşit durumdasınız, oda rahat olur sizde rahat olursunuz zevkli vakit geçirirsiniz.

Sakın olaki omuzlarına Türkiye'yi temsil edeceğim, ülkemin sesini duyuracağım diye yük almayın. Bu gönüllülük işi, kimsenin buna mecburiyeti yok, ama eğer yıllar geçtikçe normal QSO lar sizi tatmin etmemeye başlar, kendinizde yeterli bilgi donanımının oluştuğuna emin olursanız bu sefer sizde yarışmalara katılıp en iyi şekilde ülkenizi temsil edersiniz. Ama dediğim gibi buna mecburiyetiniz yok, çıkıp iddiasız bir şekilde vakit geçirmek veya birşeyler öğrenmek için kasmadan, yorulmadan yıllarca QSO yapabilirsiniz kimse de bundan dolayı sizi eleştirmez.

Sağlıcakla kalın.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #17 : 09 Ekim 2013, 12:00:05 »
Simavi beyin yazdıklarına baştan sona katılıyorum. Amatör telsizin başına geçince tek isteğim var, karşımda bulacağım ve benimle aynı zevklere beğenilere sahip olduğunu bildiğim bir kişi ile (o da amatör ve o da telsizle QSO yapmayı seviyor) QSO yapmak. En zevkli tarafı da o gün hangi ülkeden hangi kişiyle karşılaşacağınızı bilmemek. Bazen günlerce propagasyon müsait olmuyor, tek istasyon yakalayamıyorum. Ama olsun, cihaz başında günün yorgunluğunu atıyorum. Gerisi teferruat. Yarışmalara girerken de ağır amaçlarım yok. Olursa olur, olmazsa olmaz. Sadece 3-4 QSO ile kapattığım yarışmalar oldu, muhtemelen en sonuncu olmuşumdur. Ama kafama takmam, ben hoşça vakit geçirdim, tecrübe kazandım, o yeterli. Yaptığımız iş adı üstünde hobi, görev yok, beklenti yok, tamamıyla isteğe bağlı.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #18 : 09 Ekim 2013, 12:11:56 »
Teşekkürler sizler sayesinde. Aldığımız moral ve paylaştığınız  tecrübelerinizin ışığında. Cok daha iyi günler bizleri bekliyor  .73

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #19 : 13 Ekim 2013, 22:59:03 »
Arkadaşlar bir konuya değinmeden geçemiyeceğim,olayı birde farklı bir açıdan ele alıyorum : Hepimizin bildiği gibi  HF bandı ne VHF ye nede UHF ye benzer VHF ve UHF de simplex veya dublex olarak karşı istasyon  tarafından duyabildiğiniz ve duyulabildiğiniz sürece görüşmenizi rahatlıkla yapabilirsiniz,parazit vs enderdir,görüşme yok iken squelch sayesinde hemen hiçbir hışırtı duymazsınız,konforludur,cihazınız ve anteninizde orta karar bile olsa sizi fazla üzmez.
 HF bandlarını kullanmak ise biraz mücadele biraz sabır hatta biraz heyecan ve meşakat ister karşılığı ise  sürprizlerle dolu koca bir dünyadır,propagasyon şartları ve zamana bağlı olarak karşınızda her an bir dx istasyon bulabilir haberleşebilir qsl kartı alışverişi yapabilirsiniz.Ülkemiz amatörleriyle haberleşmek kadar avrupa ülkesindeki bir amatör ile haberleşme yaparken aldığınız mutluluk eğer bir dx istasyon ise dahada katlanır,hem ülkemizi temsil etmenin hemde başarılı bir QSO nun haklı gururu ve zevkini yaşarız.Ancak bunun bir bedeli vardır HF bandları genellikle atmosferik gürültüler,farklı elektromanyetik emisyonlardan kaynaklanan parazitler,yakın frekansta çalışan komşu ülke amatörünün hafiften sarkması v.s durumlara göğüs germek durumundayızdır.
Bazen uykusuzluğu göze alırsınız,gecenin bir vakti belki sabaha karşı tanyeri ağarmakta iken açarsınız cihazınızı,takarsınız kulaklığınızı,(laf aramızda cw nin özellikle geceleri çok faydası oluyor,kulaklığı takıp sadece key yaparak haberleşiyor böylece kimseyide rahatsız etmiyorsunuz) Hatta  bazen bir dx istasyon ile haberleşirken bir sürü sesin arasından o istasyonu dinleyip qso yu tamamlamak için kulaklarımın ısındığını :) çok bilirim.Ama sonuç bir radyo amatörü için sonsuz mutluluktur.
Demek istediğim tabiki görüşmelerde çok rahatsız edici bir parazit var ise frekansı değiştirip qso ya devam etme özgürlüğünüz her zaman mevcut ama ne olursa olsun ufak tefek karıştırmalara ve parazitlerede kulağımızı alıştırmalıyız,böylece zor şartlarında amatörü olmuş zoru başarmış oluruz.Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S