Merhaba
Bu öğretmekle olmuyor, olamazda. Şahsen ben amatör olmadan yıllarca 11 metrede SSB bantta yıllarca dinleme yaptım ve orada öğrendim yabancılarla görüşme yapmayı, sonra radyo amatörü olunca bu sefer de bir yıldan fazla bir süre orada yapılan konuşmaları dinledim ve ondan sonra konuşmaya başladım. Burada önemli olan düzgün İngilizce konuşmaya gereğinden fazla kasmamak. Ne yaparsanız yapın asla bir İngiliz gibi konuşamazsınız zaten gereğide mecburiyetide yok. Rapor alıp göndermek için bir kaç kelimeyi ezberlemeniz yeterli, karşınızdaki istasyon eğer anten sisteminizin veya istasyonda kullandığınız cihazların durumunu öğrenmek isterse yada diğer hobilerinizden sohbet etmek isterse İngilizcenizin yeterli olmadığını söylersiniz oda anlayışla karşılar. Hiçbir amatör asla karşısındaki amatörü yetersiz dilinden, lehçesinden ayıplamaz-yermez. Burada önemli olan konuştuğu ülke yönünde haberleşme şartlarının düzgün olup olmadığını kontrol etmesi, yeni aldığı bir cihazın testini yapması, anteninin performansını görmesi yada konuştuğu ülke sayısına bir yenisini eklemesidir v.s.
Benim tavsiyem, illa Türk amatörlerin yabancılarla konuşmalarını takip etmeye çalışmayın, yabancıların çağrılarını takip edin, neler konuştuklarını dinleyin. Zaten kısaltmaları onların konuşmalarında nerede nasıl kullanıldığını duyacaksınız, başlarda sohbet edenleri dinlemeyin eğer dilinizi geliştirmek istiyorsanız o zaman dinlersiniz bol bol, daha çok çeşitli frekanslarda çağrı yapanları ve rapor alıp verenleri dinleyin. Asla yılmayın ve kasmayın, sonuçta karşınızdakine hakaret etme amaçlı konuşmayacaksınız olaki yanlış kısaltma kullandınız yada yanlış rapor verdiğiniz yada söyleneni anlayamadınız ne olacak ki? İnanın karşınızdaki tecrübeli bir amatörse sizin durumunuzu anında anlar ve görüşmeyi nazikçe kısa tutar ve sizin elinizin ayağınızın birbirine dolanmasını böylece engeller. Yeni başlayan bir amatörse zaten eşit durumdasınız, oda rahat olur sizde rahat olursunuz zevkli vakit geçirirsiniz.
Sakın olaki omuzlarına Türkiye'yi temsil edeceğim, ülkemin sesini duyuracağım diye yük almayın. Bu gönüllülük işi, kimsenin buna mecburiyeti yok, ama eğer yıllar geçtikçe normal QSO lar sizi tatmin etmemeye başlar, kendinizde yeterli bilgi donanımının oluştuğuna emin olursanız bu sefer sizde yarışmalara katılıp en iyi şekilde ülkenizi temsil edersiniz. Ama dediğim gibi buna mecburiyetiniz yok, çıkıp iddiasız bir şekilde vakit geçirmek veya birşeyler öğrenmek için kasmadan, yorulmadan yıllarca QSO yapabilirsiniz kimse de bundan dolayı sizi eleştirmez.
Sağlıcakla kalın.