Gönderen Konu: Her bantta swr si iyi vertical HF anten tavsiyesi  (Okunma sayısı 195 defa)

Çevrimdışı TA2E

Her bantta swr si iyi vertical HF anten tavsiyesi
« : 29 Eylül 2013, 19:41:09 »
Merhaba,
HF de bütün bantlarda 180 metre dahil 0-54 mhz arası swr si de ideal olarak,denenmiş  vertikal HF anten tavsiyesi istiyorum.Karşılaştırma yapılan siteler de varsa onları da görmek isterim.
ilgi için şimdiden teşekkürler
TA2JU
73
Not: satıcılardan da teklif alabilirim.
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2E

Ynt: Her bantta swr si iyi vertical HF anten tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2013, 19:43:31 »
düzeltme :160 metre olacak
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2013, 00:38:22 »
En basit olanı bu olsa gerek. 1/4 balun ile beslenir.Tahmin ediyorum gürültüsü düşüktür.

Çevrimdışı TA2ITY

« Yanıtla #3 : 30 Eylül 2013, 01:23:38 »
Selam Hasan bey.

Sizinde bildiğiniz gibi window yada vertikal all band antenler genelde teorik olarak 0-30 Mhz aralığında yapılıyor lakin SWR ve her band için alınabilecek performans aynı olmuyor.Frekans bandları ve radyasyon alanları birbirinden farklı özelliklere sahip ve balun kullanılsa dahi 80 metre ve üzeri sanal anten görevi görüyor.Tabii tunerli receiverlar yada harici tunerlerle ton tutsa bile antenin dalga boyu yetersiz kalıyor. All band antenlerin SWR leri her band da aynı olmadığından ve bir anten ile tüm bandlardaki desibel kazancı da aynı olmayacağından  80 metre üzeri verim almak mümkün olmuyor.

Örneğin Cushcraft R-8 HF vertikal anteni 6,10,12,15,17,20,30,40 Metrelerde çalışıyor.40 Metre de çeyrek dalga anten görevi yapıyor tuner ile 80 metrede de QSO yapılabiliyor ama ne kadar sağlıklı?!!

80 metre ve üzeri gece ve kış şartlarında aktif olan bir band ve nacizane fikrim iyi bir SWR ve randıman için mono band anten kullanmaktır.Örneğin vertikal grounplane monoband Cushcraft MA-160V tarzı bir anten 1,8 - 2 Mhz aralığında 10.97 cm (yaklaşık 11metre ve 12 Kg. Ağırlık 1,5KW kapasiteli) ile QRM'in yoğun olduğu 160 metre bandında All band antenlere göre daha verimli dinleme ve gönderme yapabileceğinizi düşünüyorum.

Saygılar.