Gönderen Konu: Lityum iyon batarya hk.  (Okunma sayısı 213 defa)

Çevrimdışı TA2ANL

Lityum iyon batarya hk.
« : 14 Eylül 2013, 20:49:37 »
Herkese Merhaba,
Hurdalıkda Aselsanın imalatı 8.2 volt kapasiteli Lityum iyon batarya buldum. Bir amatör arkadaşımız bu batarya içindeki hücreleri kullanabileceğimi söyledi. Bende bir tanesini alıp söktüm. Sökünce fotoğraflarda gördüğünüz gibi iki adet devre buldum. Bu devrelerin bir tanesi pilin şarj durumunu gösteriyor. Ama pilin üzernde bulunan diğer devrenin ne işe yaradığını anlayamadım. Bu konuda bilgisi olan varmı diye sormak istedim. Birde pilin yanında iki adet gene anlayamadığım devre elemanı var. Bunlar ne olabilir?
Herkese iyi haftasonları.
Tolga Anıl

Çevrimdışı TA2N

Ynt: Lityum iyon batarya hk.
« Yanıtla #1 : 16 Eylül 2013, 14:29:23 »
Tolga kardeş,
İkinci devre pili dolduran devre. lipolar sabit akım sabit voltajla doluyor. bütün lipo paketlerin,
in içinde bu devreler mevcut dolum sonunda akım ve voltajı kesiyor. ancak RC lipolarında akım yüksek olduğu için bu devreler dışarda zaten bu pillerde de her hücre ayrı ayrı doluyor.
Ankarada ki arkadaşlara  ve de hurdacılara selamlar.
nursun.

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #2 : 16 Eylül 2013, 16:53:20 »
Nursun Bey,
Merhaba. İlginiz için çok teşekkür ederim. Bu pilleri bende RC model bataryalarını şarj yaptığım NiCd/Nimh ve Li-İon/Pol. şarj cihazı ile şarj yapmayı düşündüm. Pilleri daha dikkatli incelediğim zaman 3'lü blokların önce birbirlerine paralel bağladığını, sonra bu iki paralel bloğun, birbirine seri bağlandığını fark ettim. Sizce bu hali ile bizim modelcilikte kullandığımız şarj cihazı ile şarj yapabilirmiyim. Yoksa, bloğu bozup, pilleri tektek mi şarj yapmalıyım? Tabii mevcut şarj devresini, devre dışı bırakacağım.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA2AHI

« Yanıtla #3 : 17 Eylül 2013, 00:10:11 »
Tolga bey merhabalar.Evet rc model şarj aletleri ile bu pilleri şarj yapabilirsiniz.li+ bölümünden li-on seçersiniz.Biliyorsunuz li-on bataryaların kesim tepe voltajı 4,10 volt.Seri bağlı şarj yapacaksanız balanssız modu ;eğer tek tek şarj yapacaksanız li-on balance charge modunu seçmeniz gerekiyor.Selamlar

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 17 Eylül 2013, 04:22:08 »
Bataryanın üzerindeki devre şarj devresi değil koruma devresi. İkisi farklı şeylerdir. Nasıl ocağı kapatmak için yangın alarmının çalmasını beklemiyorsak, Li-ion bataryaları şarj etmek için de koruma devrelerine güvenmemeliyiz.

Devre elemanlarına gelince, cam gibi olanın ne olduğunu çıkaramadım, belki söküp başka bir resmini yüklerseniz bi fikrim olabilir.
Diğer metalik malzeme termal sigorta. Sıcaklık belli bir dereceye ulaştığında açık devre olarak sistemi korur ancak soğuyunca tekrar eski haline dönmez, bir kez attı mı elemanın değiştirilmesi gerekir. Lehimlerken de dikkatli olmak gerekir, bacaklarını kısa tutarsanız veya fazla ısıtırsanız devreye atmış bi sigorta monte etmiş olursunuz.

Ayırmadan şarj edebilirsiniz. Uçlardan doğrudan çıkış alıp şarj cihazınızı 2S seçip bağlarsanız şarj olur. Balanslı yapmak istiyorsanız birde hücrelerin arasındaki noktadan çıkış alıp bunu da şarj cihazınıza girmelisiniz ki cihaz her iki grubun gerilimini ayrı ayrı ölçüp ona göre davranabilsin.

Ayrıca eğer şarj cihazınıza güveniyorsanız bağlarken koruma devresini bypass etmenizi öneririm. Bu devre üzerinde oluşacak küçük gerilim düşmeleri veya devrenin davranışları sarj cihazınızı yanıltabilir. çok ilkel bir örnekle devre üzerinde 0.3v düşüm var diyelim. şarj cihazı sizin pilinizi 4.2v seviyesine çekmeye çalışırken aslında 4.5v seviyesine çekmeye çalışıyor olabilir.

Li-Ion bataryaların şarj gerilimi 4.2v, LiPo bataryaların 4.1v'tur. Ancak kişisel görüşüm zorlamaya gerek olmadığı ve mümkünse 4v seviyesinde şarjı kesmek yönündedir.

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #5 : 17 Eylül 2013, 10:40:43 »
Cevaplar için çok teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle,
Tolga ANIL