Gönderen Konu: BULGARİSTAN GEZİSİNDEN ENSTANTANELER  (Okunma sayısı 358 defa)

Çevrimdışı TA3EN

BULGARİSTAN GEZİSİNDEN ENSTANTANELER
« : 22 Temmuz 2013, 11:37:05 »
      Merhaba arkadaşlar,

Bulgaristan gezimiz üç gün sürdü. Üç gün de dolu solu geçti. Çok güzelliklere şahit olduk ama bunların hepsini paylaşma imkâ
nım yok. Oradaki Türk kardeşlerimiz bizleri tam manasıyla bağırlarına bastılar. Çamdere (Borovitse) Köyü,Yatacık (Kitnitsa) Kö-
yü ve Hâller Köylerinde güzel hatıralarımız oldu. Özellikle Yatacık Köyü'nde her yıl düzenlenen Dayanışma (keşkekli) Günü'nü u-
nutamayacağım.Çünkü; benim memleketim olan Manisa'nın Demirci ilçesinde yapılan keşkeğin tıpkısıydı.Bu da beni ayrıca hem şa
şırttı hem de memnun etti. Şunu da belirteyim bizim köyümüz yörük köyüdür. Bulgaristan ile ilgisi yok.Bu da gösteriyor ki oradaki soydaşlarımız benliklerini büyük ölçüde korumuşlar.Bu dayanışma gününe civar köylerden ve Türkiye'den de katılanlar vardı.

Kırcaali'de dil konusunda hiç sıkıntı yaşamadık. Çünkü nüfusun %98'ini Türkler oluşturuyordu. Şehir ve Köyler Türkiye'dey
mişsiniz gibi hissettiriyordu. Osmanlı onlara boşuna "Evlad-ı Fatihan" dememiş. Atalarımız nereyi fethetmişlerse oraya Anadolu insa
nını yerleştirmişler. Bu da oraların fethedildiğinin delili olmuş.
        "Arda Boylarında" türküsünü hepimiz çok severiz. İşte bu türkünün yakılmasına neden olayı öğreniyoruz. Türkünün geçtiği
yerleri de görmüş oluyoruz. İşte oraları Türk soydaşlarımızın kendi yurtları haline gelmiş.

YAZININ ve RESİMLERİN GERİ KALANLARI İÇİN LÜTFEN WEB SİTEMİ ZİYARET EDİNİZ.           
       http://ta3en.com/bulgaristan.gezisi.htm

YAKINDA BİR GEZİMİZ DAHA VAR. HEM YURT İÇİ HEM YURT DIŞI OLARAK YAPILACAK.
        Görüşmek üzere   herkese 73... 

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: BULGARİSTAN GEZİSİNDEN ENSTANTANELER
« Yanıtla #1 : 22 Temmuz 2013, 15:23:34 »
Hocam maşallah çok yakışıklı cıkmışsınız   Bulgaristanda amatör yokmu kimseyle görüşemedinizmi .Giderken yanınıza amatör telsiz almışmıydınız .73

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2013, 11:57:56 »
      Mesut Bey merhabalar,
Bulgaristan'a giderken hiçbir cihaz alamadım. Bulgar gümrüğünde sıkıntı yaşarsak cihazı geziyi riske atmayı göze alamadım. Tabiki hiç bir amatörle görüşemedim.
Tanıdık sadece LZ2TE Süleyman vardı. Onun da QTH' ı Dobruca. Ülkenin kuzeyinde. Biz ise doğusundaydık. Onunla da tanışmak isterdim. Nasip...
       Kolay gelsin         73...

Çevrimdışı TA2NT

« Yanıtla #3 : 24 Temmuz 2013, 11:44:42 »
Sayın hocam merhaba;
Buradaki ve Web sayfanızdaki fotoğraflara baktım. Harika fotoğraflar çekmişsiniz. Üç gününüzü dolu dolu geçmiş. Malum sebeplerden dolayı radyo amatörlüğü faaliyeti eksik kalmış. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu eksikliği giderecek yeni gezileriniz olur, LZ2TE Süleyman abiyi görürsünüz.
Keşkek konusu güzel bir tespit. Bizim yöremizde de keşkek önemli yemekler arasındadır. Düğünlerde ve özel günlerde mutlaka yapılır. Her yörenin farklı tarifleri vardır muhakkak. Bizim yöremizde genellikle şu şekilde olur.

Keşkeklik buğday akşamdan ıslanır,biraz kabarması sağlanır. Daha sonra suda haşlanan  tavuklar, kemikleri ayrılarak parçalar halinde keşkeğe katılır. Haşlanan tavukların suyu üzerini 4 parmak geçecek kadar keşkeğe ilave edilir.Kısık ateşte ( Genelde odun ateşinde) ağaç kepçelerle karıştırılır. Pişince döğme yapılarak bulamaç haline getirilir. Üzerine kızgın tereyağı ve istenirse karabiber ekilerek sıcak servis yapılır. Keşkek yemeği, düğünlerde mutlaka pişirilir ve ikram edilir. Hatta düğüne gidecek kişiler birbirine;
düğüne gidiyor muyuz? demezler, keşkek yemeğe gidiyor muyuz? derler.
Yine bazı genç kız ve delikanlılara; ne zaman evleniyorsun? anlamında,
senin keşkeğini ne zaman yiyeceğiz? şeklinde şaka yapılır.”

Malum Ramazan ayındayız. Bu ayda hem ibadet hemde yeme içme eyleminin yoğun olduğu aydır. Mümkünse bölgenizin keşkek yapım tarifini kısaca anlatabilirseniz mutfakta deneme fırsatım olacaktır İnşallah.
Radyo amatörlüğü alanında yaptığınız başarılı faaliyetlerin devamını dilerim.
Selam ve hürmetlerimle hoşça kalın.73.
TA2NT. Geyve / Sakarya

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #4 : 24 Temmuz 2013, 20:12:52 »
       Nurhan Bey merhabalar, nasıl sınız?
       Keşkek ile ilgili söylediklerinizin tamamı aynı bizim yöremizdeki (Manisa-Demirci) gibi. Ancak bir kaç önemli farklılık hissettim. İlki keşkek mutlaka dana etiyle yapılır. İkincisi ise bulamaç dediniz. Bizimkisi çok koyudur. Kaşık içinde dönmez ilerlemez. Üzerine tereyağlı salçalı güzel bir sos hazırlanır.
      Dövme işi de tıpkı dediğiniz gibidir. Herkes dövmeyi bilmez. Ben bilmem çünkü memleketten çok uzun zamandır uzağım. Öğrenemedik. Memlekette düğüne rast geldiğimizde "Yaşasın keşkek yiyeceğiz." diyerek sevinerek gideriz. Senin keşkeğini ne zaman yiyeceğiz denir. ve hakeza...
     Sanırım sizde de dana etliymiştir. Ama ekonomik kaygılar tavuk etine insanları zorlamıştır zannediyorum. Böylece ekonomik kaygılar yemek kültürümüzü de etkiliyor. Normal görmek lazım.  Bu yıl bir gezim daha var. İnşallah güzel manzaralar yakalarım. Makinam CANON IXUS 132. Compact bir makina. Küçük ama marifetli. 8 optik zoom ve 16MP incecik bir ürün. Taşıması kolay.
      Görüşmek üzere Nurhan Bey,       73...

Çevrimdışı TA2NT

« Yanıtla #5 : 25 Temmuz 2013, 00:03:47 »
Hüseyin hocam merhaba;
Mesaj için çok teşekkürler. Dana eti konusunda haklısınız, Köyünüzün Yörük köyü olması büyük avantaj. Kıvamı, sizin belirtiğiniz gibi bizimki de koyu kıvamda hazırlanır. Keşkeği yapabilmek ustalık gerektiriyor. Fotoğraf makinanız harika, özellikle turistik gezilerde taşıma kolaylığı büyük bir avantaj. Yapacağınız gezilerdeki fotoğraflarınızın paylaşımını bekliyorum.
Tüm frekanslarda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın. 73.

Çevrimdışı TA2NT

« Yanıtla #6 : 09 Eylül 2013, 23:59:22 »
Bulgaristan gezisi fotoğrafları.

Çevrimdışı TA2NT

« Yanıtla #7 : 10 Eylül 2013, 00:14:12 »
Bulgaristanın  Avrupa birliğine girmesiyle beraber nüfusun büyük bir bölümü İngiltere, Belçika ve Almanya gibi ülkelere çalışmaya gitmiş. Gezdiğim Kırcaali ve Sofya çok çok tenha. Şehirler boşalmış. Sofya nın tarihi eserleri ve bozulmamış yemyesil doğası müthiş. Türk yemeklerini
Egetürk lokantasında yiyebilirsiniz.   

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 10 Eylül 2013, 12:54:17 »
          Nurhan Bey,
          Fotğraf paylaşımınız  çok teşekkür ederim. Evet ilginç kareler de yakalamışsınız. Dikkatimizi çeken şeylerden birisi de belki en önemlisi de eskiden çalışmakta olan endüstri işletmeleri de işçisizlikten (çalışacak işçi olmayışından) kapanmış. Çok satılık yer görmüştüm.
         73.......