Mehmet hocam ilginize ve beğenize teşekkür ederim ,
Sorularınıza gelince kısaca açıklamaya çalışayım .
1- İllaki chat kullanılıyormu ? Bu iş için Beacon sistemi varmıdır ? İllaki Chat sayfasına girmek gerekli değil ama girilirse iyi olur hem vakit kaybedilmeden hemen Frekans kararlaştırılır QSO ya başlanır hemde QSO yu confirm eden RRRRR RRRRR sinyali alındığında chat üzerinden bildirip birde 73 73 73 TA2AD mesajını beklemek zorunda kalmazsınız .
Chat sayfanın QSO esnasında uyulması gereken bazı ahlaki kuralları da varki onlarıda konuya merak duyup MS a başlamaya karar veren arkadaşlar için ileride yazarım .
MS da varolan bir Beacon sistemi yok zaten olmasıda pek muhtemel değil zira 1 saat içinde düşmesi muhtemel 5-10 tane meteor için kimse kesintisiz olarak 300-500 watt lık güçte devamlı gönderme yapmaz :)
Yinede VHF bantlarında Es ve MS modları için kabaca tahmin amaçlı Frekansı sabit olan TV ve FMradio Broadcast istasyonları kullanılmaktadır, bu frekanslar devamlı olarak taranarak meteor düşmeleri sayılabiliyor yada Es açılımları konusunda haberdar olunabiliyor .
Aşağıda takip sayfalarına örneklerini görebilirsiniz .
http://dl1dbc.net/Meteorscatter/http://www.sgo.fi/Data/RealTime/meteorRadar.php2- Herhangi bir frekansta sürekli çağrıda bulunulabiliyormu (chat ortamında buluşmadan) taaki karşıdan birileri bizi duyana ve cevaplayana kadar olabiliyormu ? Evet video çekiminde belirtmiştim bizim bölgemiz için bu frekans 144.370MHz ,
Bu frekansta dinleme yaptığımız frekansı belirterek dublex çağrı yapılabilir “ CQ 365 TA2AD “ gibi TX 144.370 - RX 144.365 .
Sonrasında dinleme frekansından çağrı duyduğumuzda 144.370MHz terk edilerek 144.365MHz frekansına geçilir ve muhabereye simplex olarak devam edilir .
3-Bu meteorların (uzay bilimleriyle ilgili olmadığımdan abzurt bir soru olabilir) anlık düşüş sayısı takribi bellimidir zira çağrı yapıyorsunuz ardından cevap alıyorsunuz aynı meteor aynı QSO zamanına yetiyormu ? Meteorlar dünyaya sürekli olarak düşmekte/çarpmaktadırlar . Işık kirliliği olmayan bir bölgeden gözlemlerseniz saatte ortalama 5/10 adet yıldız kaymasına şahit olursunuz .
Bunlar, dünya atmosferine saniyede 45 km ye varan hızla düşen büyüklüğü kum tanesi ile bezelye arasında değişen ve yere ulaşmadan 100km kadar yukarıda yanmaya başlayıp 1 saniyede yok olan gök taşlarıdır. Aslında her gün dünyaya milyonlarsa meteor düşer , fakat biz bulunduğumuz yerden gökyüzünün ancak Yirmibinde birine düşen bölümünü görebiliriz . Görebileceğimiz küçük gök parçasınada saatte ancak 5-10 tane gök taşı raslar. Büyük meteor yağmurları zamanı bu rakam 20-30-40 katına ulaşabilir .
MS QSO da gönderme ve dinleme 30ar saniyelik periyotlarda olduğundan her iki istasyonunda aynı meteoru kullanma olasalığı çok zor bir olasalık lakin imkansız değil çok büyük meteor taşlarının dünyaya düşerken 10-30 saniyelik yansıtma yapabildiği biliniyor (ikinci video 04:54 saniyedeki düşmenin iki üç misli uzununu düşünün) , böyle bir periyodun ilk 10-15 saniyesini siz diğer yarısınıda karşıdaki istasyon yakalarsa neden olmasın :)