Gönderen Konu: LENOVO laptop'um hakkında..  (Okunma sayısı 266 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

LENOVO laptop'um hakkında..
« : 12 Ağustos 2013, 21:35:02 »
Arkadaşlar,

Lenovo laptop'um var, işlemcilerin ısısını almak için her biri üzerine saf bakır ısı köprüleri var, onlarda bir fan'ın iki tarafındaki radyatörlere bağlı. Bakır köprüler ısıyı radyatörlere iletiyorler. Fanın özellikle işlemciler ısınınca uzun süre çalışması lazım, ancak fan sadece 30 veya 40 saniyede bir sadece birkaç saniye çalışıyor, tabiki yetmiyor. Genellikle ekran kartı işlemcisinin lehim bağlantıları aşırı sıcaktan eriyip teması kesiyor ve ekran görüntüsü kalıcı olarak kayboluyor. Bende ekran kartını söküp 300derecelik fırında 7 dakika kadar fırınlıyorum, smd lehimleri tekrar eriyip yapışıyor tekrar 2-3 ay çalışıyor. Bu işlemi 4 kere tekrarladım. Artık bıktım. Bu fan'ın devamlı çalışması için bir ayarı varmı diye soracaktım. 73...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: LENOVO laptop'um hakkında..
« Yanıtla #1 : 12 Ağustos 2013, 21:44:25 »
fırında işlemci usta ne marifetli adamsın sen helal olsun valla .ALLAH  eline düşen cihaza  sabır versin işkenceye bak :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 12 Ağustos 2013, 21:48:09 »
laptopun menager ayarı diye bir programı vardı bende  bu işlem ordan yapılıyordu ama bu kullandığım laptopta yok aynı dert bundada var gibi fan yeterli gelmiyor bende altına dışarıdan fanlı altlıklar var onlardan aldım kurtuldum ısınmadan

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #3 : 12 Ağustos 2013, 21:56:30 »
selam,

hulusi usta, her bios'da olmayabilir ama  bios'a girip, CPU Smart Fan Control ile ilgili bölüm var ise orayı auto veya enable ise disable yapın, 

fan son sürekli çalışacaktır,

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 13 Ağustos 2013, 17:06:54 »
Bios'a girdim, bios ta ayarlanacak bir saat var birde HDD, CD reader v.s. öne çıkaran bölüm var.  Daha önceki masa üstü biosunda işlemci ısıları, fan hızları gibi ayrıntılar bile vardı.

Şimdi yapılacak iş, Laptopun altında ölçü aleti ile arayarak bir 12V çıkışı bulup fanı bu çıkışa bağlamak. O zaman sorun ortadan kalkacaktır.

Ben daha önce bu arızanın sebebini düşünememiştim. Şimdi ise aşırı ısı ve soğutulamama olduğunu görüyorum. Tek çare fanı sürekli çalıştırmak. 73...

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #5 : 13 Ağustos 2013, 17:53:39 »
usta fan kablosu 3 lümü ? 3 lü ise sensör kablosunu ayırıp denermisin, belki o zaman otomatik yapmayacağı için sürekli çalışabilir,

kablosu 2 li ise dediğiniz gibi, açıldıktan sonra 12 volt gelen bir yerden artı almanızda fayda olabilir.

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #6 : 13 Ağustos 2013, 20:41:50 »
Bios güncellemesi sanırım sorununuza cözüm olacaktır üreticinin sitesinden bios yazılımı indirip deneyin. Coğu güncellemede fan sabit dönü
şe geciyor.

Çevrimdışı TA2IRB

« Yanıtla #7 : 09 Mart 2014, 00:35:01 »
cevabı çok geç olacak ama aranıza yeni katılmam sebebi ile, ve uzmanlık alanım olan konudan başlamak  istedim.

1- anakartı  fırınlamanız  sadece geçici çözümdür.hep bilinen lehim bağlantı noktasının aşırı ısıdan baskı devreden kopmasıdır ki bu %10 oranındadır.aslen çipset yapısal yani çekirdekle bağlantı noktası arasında sorunlar oluşur ,yani çipset iç yapıdan temassızlık yapar,ısı ile genleşen çip bir kaç ay çalışır.reballing ile  biraz daha fazla çalışır.kesin çözüm çipset değişimidir ki,oda hem ekipman hemde iyi bir bilgi ile olur.yani çip set değişmeden olmaz.

2-fanınızı sürekli çalıştırsanız bile (12v değill 5v dur) yineden sorun tekrar edecektir

3-termal döngü ,yani bakır soğutucunun içerisinde su vardır,ısınıp buharlaşma ile termal döngü olur bu su kaybolmuşsa çip değişiminden sonra bile, termal döngü olmaz sa sorun  tekrar eder.

4- termal pad yada termal macun.fan temizlendikten sonra macun olarak piyasada satılan termal macunlar işinizi görmez,
 çip ile soğutucu arasından dışarı taşıp hava boşluğu olur ve sorun tekrar eder.active silver 5 gibi macun kullanılması lazımdır.

bunlar yapılmadıkça sadece geçici çözümler olur ve hatalar döngüsü bitmez.

çip set değişinde refurbished çip olmamasına dikkat etmeliyiz bu konu daha derin ticari kaygılar olan firmaların sırrı.şimdilik bunlar yeter diye düşünüyorum.zonguldak'tan sevgiler.73.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 09 Mart 2014, 08:15:43 »
Recep bey öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Cevabınız için çok teşekkürler.
Bu lenovo laptop un bir özelliğini farketmiştim, yazılı cd leri silip üzerine tekrar yazıyordu. Onun için kaybetmek istememiştim.
Fırınlama geçici çözüm oldu, ben üç kere fırınladım, üç kerede işi bilmeyen, ancak gösterişli mağaza açıp laptop hastanesi kurmuş arkadaşlar fırınlamış, fakat bana kartı değiştirdik demişlerdi, 3x200=600TL mi aldılar vicdansız sahtekarlar. Tabii kart üzerine koyduğum işaretten değiştirmediklerini, sadece fırınladıklarını anladım, bununlada yetinmemişler,  ekranı değiştirmişler, (ekranla işleri olmadığı halde) yepyeni ekran, tamirden sonra "piksel kayıplı olarak geri geldi. Yüzlerine vurdum ancak çok pişkinler, tabiki inkar ettiler. Bende laptop u bir arkadaşa hurda olarak hediye ettim. Ekran kartını değiştirirse çalışır şekilde. Yeni laptopumla yola devam ediyorum. 73..

Çevrimiçi TA3EN

« Yanıtla #9 : 09 Mart 2014, 12:40:19 »
Hayırlı olsun.

Çevrimdışı TA2IRB

« Yanıtla #10 : 09 Mart 2014, 19:03:30 »
yeni laptopunuz hayırlı olsun,ama ısı sorunu olmaması için yılda 1 kez termal bakım ve fan bakımlarını yaptırınız,garantisi varsa servise yoksa işini iyi bilen bir yerde.tozlar ortalama 1 yıl sonra fan ila balır kısmını dolduru ve fiziki olarak fan çalışsada termal döngü olmadığından aynı sorun oluşur.onun için yılda 1 kez olsun laptoplarımı fan termal bakımlarını yapmaya çalışalım.hem ürün arıza yapmaz,hemde cebinizde paranız kalır.saygılar 73.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 10 Mart 2014, 08:35:08 »
Bilgiler için çok teşekkürler Recep Bey.
Bu bilgiler yalnız bana değil, bu sayfayı okuyan yüzlerce arkadaşada yardımcı olacaktır.
Sağol Hüseyin bey.   73..