Gönderen Konu: 4 adet vhf yagiyi nasil baglarim.  (Okunma sayısı 303 defa)

Çevrimdışı TA6AUG

4 adet vhf yagiyi nasil baglarim.
« : 30 Temmuz 2013, 21:33:19 »
Mumkunmudur.
anten empedansi malum 50 ohm.
nasil olacakta ben 4 adet yagiyi
dogu bati kuzey guney yonlerine bakacak seklilde baglayip yine 50. Ohm olacak.
Parelel baglasam 12.5 ohm eder.300 ohm kablo ile 2 sini seri.diger ikisini yine seri.serileride parelel bagasam.........???
Bu konuyla ilgili bilgi belge dokumani olan arkadaslardan yardim bekliyorum.
4 tane vhf yagi birbirine zit yonlere bakacak sekilde nasil baglanir.
aralarindaki mesafe ve baglantida kullanilacak kablo ozellikleri?
Saygilar
73
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: 4 adet vhf yagiyi nasil baglarim.
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2013, 21:38:40 »
Merhaba ,
Google da " stacking yagi antenna" diye taratırsanız bir çok döküman bulacaksınız ,
önce bir göz gezdirin sonrasına bakarız ... 
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2013, 21:40:57 »
elimde döküman yok ama  4 adet antene 4 adet linerr bağlayıp girişini aynı telsizden bir ampedans uygunlaştırıcı trafo ile  beslerseniz  ilginc bir calışma olur .

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2013, 21:41:06 »
Bilhassa Folded dipol yagiler ile çalışanlar için başucu kitabı :)
http://www.grantronics.com.au/docs/StkYagis.pdf
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TB6DO

« Yanıtla #4 : 30 Temmuz 2013, 21:51:58 »
Merhaba ugur bey anı düşüncelerin içerisindeyiz bakıyorumda olmaz diye birşey yok bence sadece nasıl olacağını bilemiyoruz. TA5DC murat hocam zamanında 9 eleman 2 yagi anteni paralel bağlamıştı istersen ondan bir görüş al.
Ayrıca bizim için önemli olan bu antenleri alıcıda kullanmak duymayı dahada iyi hale getirmek.Onun için ohm olayı alıcıda sorun olurmu bilmiyorum.
Vericide  zaten normal bir anten kullanmamızın bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum.
long 34 8478 E
lat   39 8266 N
QTH LOCATOR KM79KT18RJ

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #5 : 30 Temmuz 2013, 22:23:31 »
Amaç "4 tane vhf yagi birbirine zit yonlere bakacak sekilde nasil baglanir" ise,

gerek yok, onun yerine daha çok elemanlı colineer yapılır... zira bu cümlenizden 360 derece ufki kapsama alanı istediğinizi ama, aynı zamanda da kazanç istediğinizi anlıyorum...

ana kaide şu (o da başka bir kaideye dayanıyor"enerji yoktan var edilemez..."):
   - Kaplama alanı eksilmeden kazanç olmaz!

73

Engin
ta2bu/4

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #6 : 30 Temmuz 2013, 22:27:03 »
GOOGLE'da aranacak kelime: Power Divider (VHF veya UHF)

Çevrimdışı TA6AUG

« Yanıtla #7 : 31 Temmuz 2013, 00:18:03 »
Arkadaslar
Cok tesekkur ederim.
Sayenizde guzel bilgilere ulastim.
Demekki olurmus.
Bakalim ne kadar saglikli calisacak
73
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 31 Temmuz 2013, 10:57:42 »
            Uğur bey merhabalar,
Sizin yerinize olsam Dinlemeyi Vertikal çalışan rolelerde kullanılan antenle yapar, göndermeyi de antenleri için bir anten swicth yapardım. Onunla da qso yapmak istediğimde seçerek yagiye geçerdim. Tabi vertikal yagi kadar olmasa da yine de dinler. Bunu da hesaba katmanız gerekecek.
           Benimki sadece bir öneri. Bakrsınz aklınıza yatar!           
           73...

Çevrimdışı TB6DO

« Yanıtla #9 : 31 Temmuz 2013, 22:07:28 »
Hüseyin bey iyi akşamlar uğur bey cevap yazmamış ama ben yazayım düşüncemiz evdeki cihaz için değil bizim düşüncemiz rolemiz çok iyi çıkış yapıyor ve uzak noktalardan duyuluyor ama uzak istasyonlar roleye ulaşmakta çok zorlanıyor bunun için 4 yöne yagi kullanarak duyma hassasiyetini artırmak.
long 34 8478 E
lat   39 8266 N
QTH LOCATOR KM79KT18RJ

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 01 Ağustos 2013, 09:41:35 »
Bu durumda 4 yagiyi bağlayıp dört yöne çevirmek yerine bir tek kazançlı anten bağlamak daha iyi olacaktır.

Eğer 4 yagiyi de aynı yöne çevirecek olsaydınız bu size kazanç yönünden fayda sağlayacaktı. Fakat 360 derecede kazanç istiyorsanız ve 4 yagiyi birer yöne çevirerek bu işi yapmayı düşünüyorsanız yeterince kazancınız olmayacaktır. 4 yagiyi farklı yönlere bakacak şekilde birleştirmenin kazancını çok daha kolay olarak vertikal bir antenle sağlayabilirsiniz.

Şöyle ki;

Eğer 10 elemanlı yagi düşünüyorsanız bunların kazancı yaklaşık 11-12 dBd. dir. Siz önce gücü dörde bölüp antenlere dağıtacağınız için, gücünüz her bir antene gitmeden önce 6 dB düşecektir. Yani 11 dBd kazançlı anten kullandığınızda aslında kazancınız 5 dBd olacaktır. Eğer siz 10 elemanlı 4 anteni farklı yönlere bakacak şekilde birleştirmek yerine, bir adet 5dBd kazançlı vertikal anten alıp kullanmanız daha kolay ve çok daha ucuz olacaktır.

İllaki almada kazancı artıralım diyorsanız, Anten kablonuzu heliax ile değiştirin, kavitelerinizi az kayıplı olanlardan seçin, eğer röleniz çok kalabalık bir yerde değilse almaya düşük gürültülü bir pereamfi ekleyin. Bunlar daha etkili ve kolay yöntemlerdir.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A