Andac bey dusunceniz guzel. Ancak,
Devletin ilgili kurumları afet ya da acil durumlar icin zaten gerekli altyapi calismalarini yaptilar/yapiyorlar.
Birinci elden bilgim var. Bunun icinde cografi olarak genis bolgelere yayindan, farkli frekans ya da kurumlarin ortak frekans kullanimina kadar bir cok konu mevcut.
Bunun yaninda biz amator radyo hobisi ile ugrasan insanlariz.
Hobimizin amaci, RF teknolojileri konusunda gelistirme , uygulama yapmak, kendimizi rf konusunda ilerletmek.
Kuracagimiz sistemlerin de bu hobi'nin ilgi ve kurallarina bagli olması gerekiyor.
Devleti ilgilendiren, gerek afet gerek ise 15 temmuz gibi girisimlerde bizim uzerimize dusen herhangi bir sorumluluk direkt olarak olmasa da, kolluk kuvvetleri veya ilgili sivil savunma gibi kurumların "yardımımızı istemesi durumunda" elimizden gelen yardim olur ise tabii ki yapmamiz. Ama o zamana kadar ustumuze vazife cikarmamizin dogru olmadigini dusunuyorum.
Bunun aksini dusunen , buradan nemalanmaya calisan bazi dernekler maalesef var. Ama bu hobinin amaci bu degil..
Hele ki, eline baofeng gecirenin sivil savunmaci gibi ortada dolastigi gunumuzde bir kisinin birden fazla frekansi mesgul etmesi destekten ziyade kostek olacaktir diye dusunuyorum.
99 depremi oldugunda afet haberlesme merkezinde bizzat calismis biri olarak, o gun bu hobinin ne cok hayat kurtardigina direkt olarak sahit oldum.
Ancak koprunun altindan da cok sular akti.Devlet te bu eksikleri gorup gerekli yatirimlarini o zamandan beridir yapmakta.
Bunun yaninda, bu konuyu bahane ederek acilan "kolaylastirilmis" sinav sayesinde amatorlukle hicbir teknik bagi olmayan bir cok insan amator oldu.
Emin olun oyle durumlarda onceden belirlenmis planlariniza uyacak olanlar olabilecegi gibi, uymayacak ta bir suru insan ortaya cikacaktir.
Bence oncelikli dusunmemiz gereken hobimizin gercekten amacina uygun yapilmasi.
Hobimizi daha olmasi gerektigi gibi yapamiyoruz ki, onu bir yapalim sonra kurumlarin islerini ustlenmeye bakariz.
Teknik tarafina bakacak olursak, bir onceki notumda yazdigim gibi, birden fazla telsizde gerek evinizde yapacaginiz basit bir ptt devresi ile yayin yapabileceginiz gibi, modern rolelerin voip ya da radyolink ile birbirleri ile calisabilmesi sayesinde birden cok frekans/fiziksel bolge de teknik olarak bu islemi yapabilecek altyapimiz var.
Ayrica SDR radyolar ile tek bir cihazla bile bunu yapma sansimiz var. Hackrf gibi bir SDR radyo alarak gnuradio uzerinde bu tur tx calismalari rahatlika yapabilirsiniz.
73
Not: Yazinin bazi kisimlari direkt olarak sizin soylediklerinizle alakali degil, konusu acilmisken kizim sana soyluyorum modunda yazdim ;) Anlayisiniza siginiyorum.