Gönderen Konu: Tünel Anons Sistemi  (Okunma sayısı 306 defa)

Çevrimdışı TA2UZL

Tünel Anons Sistemi
« : 22 Şubat 2019, 08:40:44 »
Merhaba,

Sitede bayağı bir bakındım ama bulamadığım için sormaya karar verdim. Eğer daha önce konuşulduysa kusuruma bakmayın lütfen.

Bilindiği gibi uzun karayolu tünellerine girdiğimiz zaman radyo yayını temiz bir şekilde veren ve ara ara yayını keserek tünelde sürüş emniyeti ile ilgili kuralları bize yine dinlediğimiz fm frekansı üzerinden yayınlayan sistemler kurulu. Açıkçası Google'da yaptığım basit bir aramayla bunun teorik olarak nasıl olduğunu gördüm ama temel elektronik ve rf bilgim yetersiz olduğu için bunun pratikte tam olarak nasıl gerçekleştiğini anlayabildiğimi söyleyemem.

Yaklaşan aracın o sırada dinlediği frekansı tespit ederek (??) her araç için kendi dinlediği frekanstan yayın yapıyormuş bu sistem. Yani siz o sırada FM 88,2mhz'i dinlerken, yanınızdaki araç 98,6mhzi dinliyor ve sistem her iki alıcı için de ayrı ayrı yayın yapabiliyor, yayını kesip her frekansa yine ayrı ayrı girerek kendi anonsunu geçebiliyor. Ve bunu tüneldeki tüm araçların dinlediği FM bandının tüm frekansları için aynı anda yapabiliyor.

Açıkçası bunun nasıl mümkün olabileceğini anlayabilmiş değilim...

Radyo amatörleri tarafından halihazırda kullanılır bir sistem olduğuna dair bir bilgiye bu güne dek rastlamadım ama açıkçası bu sistemin çok yararlı olabileceğini düşünüyorum. Pratikte nasıl yapılır düşünmek gerekiyor. Birden fazla frekansa aynı mesajı göndermek için, cihazın kapsama alanında dinlemede olan cihazların dinledikleri frekansları tespit edip (tünel geçişlerindeki sistem bunu yapıyormuş nasıl beceriyorsa) her biri için o frekanstan yayın yapabilmek.

Bu sistemi ve varsa radyo amatörlüğündeki kullanım alanlarını öğrenmek isterim ustalardan.

sevgiler, saygılar...

TA2UZL
Andaç

73

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2019, 09:01:41 »
Tespit edebilen bir sistem bence yoktur.
Ya  araç radyolarında dinlenilen frekansı local ileten  ayrı bir tx modül vardır.
Ya da tünel yayın sistemi tüm kanallardan rf verici yayını yapıyordur.
73

Çevrimdışı TB2NAE

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2019, 10:46:34 »

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #3 : 22 Şubat 2019, 11:30:09 »
Merhaba,

Bildiğim kadarıyla, klasik kullanılan yöntem, tünel boyunca anten görevi gören kablo döşemek ve bir kaç frekansta, düşük güçte FM+RDS yayını yapmak.
RDS sinyali içindeki PI (programme identification) kodu, o andaki yayını keserek tüneldeki yayını alıyor. PI kodu her radyo yayıncısı için özel tanımlı ve
tüneldeki RDS vericisinin bu PI kodunu bilmesi gerekiyor. Bu demek oluyor ki, sadece tanımlanmış/belirlenmiş frekanslarda tünel yayınını dinleyebilirsiniz.
Boş bir frekansta veya sistemde tanımlı olmayan bir radyo frekansındaysanız tünel yayınını alamazsınız.

Farklı yöntemler de mevcut sanırım ama onlar hakkında bilgim yok.

73

Çevrimdışı TA2SH

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #4 : 23 Şubat 2019, 08:58:22 »
Merhaba Andaç Bey,
Tunel içerisinde kullanılan haberleşme sistemleri şu şekilde yapılmaktadır.
Tunel içinde anten olarak tunel boyunca sızdırmalı kablo döşenerek kapsama alanı sağlanır.
Tunel bölgesinde yayın yapan radyo kanalları havadan antenle alınıp modüle edilerek tekrar aynı frekanslarda tunel içine yayın yapılır bu esnada istenilen anonslar ara girerek yayınlanır.
Ayrıca GSM yayınları ve bazı telsiz kanalları (emniyet, itfaiye, 112,Afad) tunel içerisine aynı yöntemle iki yönlü yayınlanır bu sayede tunel içerisinde telsiz haberleşmesi yapılır.
Kullanılan cihazlar bi-directional amplifier  (BDA) adı verilen yükselteçlerdir. Bu tür cihazlar sayesinde tunel içi haberleşme çözümleri sağlanmaktadır.

Saygılarımla
Aytekin Babahasan



Çevrimdışı TB2NAE

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #5 : 23 Şubat 2019, 15:29:12 »
Aytekin bey bilgiler için teşekkürler,selamlar TB2NAE 73

Çevrimdışı TA2UZL

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #6 : 23 Şubat 2019, 19:16:38 »
Tüm ayrıntılı izahlar için ustalarıma teşekkür ederim,

Aytekin Bey;

O halde, yaklaşan aracın dinlemekte olduğu frekansın tespiti diye bir şey yok. Zaten bunu aklım hiç almamıştı. Şu sitedeki izahta bunu yaptıklarını söylüyorlar: https://onair.com.tr/tr/page/449/

Aynı anda birden fazla frekanstan (epey mebzul miktarda frekanstan) nasıl yayın yapılıyor peki içeriye?

Ve son olarak bu yöntemle veya yöntemi adapte ederek amatör radyoculukta tek seferde farklı frekanslarda yayın yapılması mümkün müdür? Bunun bir örneği veya konuyla ilgili herhangi bir tecrübe var mıdır?

TA2UZL
Andaç

73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #7 : 23 Şubat 2019, 20:48:44 »
Merhaba Andac bey,
Sanirim , adamlar anlatmak istediklerini tam anlatamamislar.
Bolgede yayin yapan radyolarin yani potansiyel olarak dinleme ihtimaliniz olan yayinlarin frekanslarindan tunel icine yayin yapiyorlar boylece radyo dinliyor iseniz sizin frekansiniza denk gelme olasiligi yukseliyor.
Tespit dedikleri bu.

Bir amator olarak birden fazla frekansta cagri yapmanin pratikte bir faydasi var midir?
O birden fazla frekanstan gelecek olan cevabi duyamayacak olduktan sonra? Duysaniz bile hepsiyle ayni anda konusamadiktan sonra.
Ya da tek basiniza birkac frekansi birden kullanmaniz diger amatorlerin hakkina gecmek gibi olmaz mi?

Teknik olarak Tabii ki mumkun.. en basitinden evinizde birden fazla transmitter varsa hepsine ortak bagli bir mikrofondan ptt yapip yayin yaparsaniz hepsinden ayni anda cikis yapabilirsiniz.

benzeri bir yapiyi askeri projelerimizde kullaniyoruz. Ama ozel bir amac icin kullanilan bir sistem. gunluk kullanimda degil.


Ya da gelisen SDR teknolojisi ile ayni anda birden fazla frekansta cikis yapmaniz yine mumkun.
https://ham.stackexchange.com/questions/6128/transmit-on-multiple-frequencies-with-usrp-using-grc  linkinde gnuradio ve ettus sdr ile nasil yapilabilecegini bile anlatmislar..
 
Ama pratikteki faydasi??
Bu sistmein cok yararli  olabilecegini belirtmissiniz.. Mesela ornekler verebilirseniz biz de faydalanalim.


Çevrimdışı TA2UZL

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #8 : 23 Şubat 2019, 23:07:59 »
Teşekkürler Oğuzhan Bey. Pratikteki faydası konusunda düşündüğüm işleyiş şu:

Gelişmiş ülkelerin yerel ve ulusal radyo/tv leri için istisnai durumlarda yayına girmek üzere hazırlanmış paket anonslar var. Topyekün savaş, nükleer tehdit veya kasırga, tsunami, deprem gibi doğal afetler vuku bulduğunda halkı bilgilendirmek ve gerektiği şekilde yönlendirebilmek için elde bulunan yayın araçlarını kullanıyorlar. Bir çeşit yayına dayalı sivil savunma altyapısı.

Bizde bu altyapının olup olmadığını bilmemekle birlikte teoride belki bu hazırlıklar yapılmışsa bile en azından pratikte uygulanmadığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki en yakın ulusal örnek olan 15 temmuzda yaşanan haberleşme karmaşa ve kaosunu düşünürsek böyle bir hazırlık olduğuna da ben inanmıyorum şahsen. Acil durum senaryoları konusunda yumurta kapıya dayanmadan tedbir almakta ezelden gelen sıkıntılarımız var.

Geniş bir frekans aralığında yayın yapabilme ile ilgili düşündüğüm fayda da bununla ilgili tamamen. Önceden hazırlanmış bir afet planının parçası olarak radyo haberleşmesi alanında amatör bandlarda kullanılabileceğini düşünüyorum. Tabii bu dediğim gibi, iyi hazırlanmış bir planın parçası olarak fayda sağlar ancak.

Yani nomal zamada kullanılmak için değil, bir acil durumda, önceden hazırlanmış senaryolara bağlı kalınarak belirlenen anonsların otomatik olarak yayınlanması için fayda sağlayabilir diye düşünüyorum. Bundan beklediğim en önemli fayda bu.

Ama esas olarak ben sistemin işleyiş biçimini anlamaya çalışıyordum aslında. Bu farazi düşüncelerle zamanınızı almak istemedim o yüzden.

Selamlar, saygılar.

TA2UZL
Andaç

73


Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2019, 15:28:40 »
Andac bey dusunceniz guzel. Ancak,

Devletin ilgili kurumları afet ya da acil durumlar icin zaten gerekli altyapi calismalarini yaptilar/yapiyorlar.
Birinci elden bilgim var. Bunun icinde cografi olarak genis bolgelere yayindan, farkli frekans ya da kurumlarin ortak frekans kullanimina kadar bir cok konu mevcut.

Bunun yaninda biz amator radyo hobisi ile ugrasan insanlariz.
Hobimizin amaci, RF teknolojileri konusunda gelistirme , uygulama yapmak, kendimizi rf konusunda ilerletmek.

Kuracagimiz sistemlerin de bu hobi'nin ilgi ve kurallarina bagli olması gerekiyor.


Devleti ilgilendiren, gerek afet gerek ise 15 temmuz gibi girisimlerde bizim uzerimize dusen herhangi bir sorumluluk direkt olarak olmasa da, kolluk kuvvetleri veya ilgili sivil savunma gibi kurumların "yardımımızı istemesi durumunda" elimizden gelen yardim olur ise tabii ki yapmamiz. Ama o zamana kadar ustumuze vazife cikarmamizin dogru olmadigini dusunuyorum.
Bunun aksini dusunen , buradan nemalanmaya calisan bazi dernekler maalesef var. Ama bu hobinin amaci bu degil..

Hele ki, eline baofeng gecirenin sivil savunmaci gibi ortada dolastigi gunumuzde bir kisinin birden fazla frekansi mesgul etmesi destekten ziyade kostek olacaktir diye dusunuyorum.

99 depremi oldugunda afet haberlesme merkezinde bizzat calismis biri olarak, o gun bu hobinin ne cok hayat kurtardigina direkt olarak sahit oldum.
Ancak koprunun altindan da cok sular akti.Devlet te bu eksikleri gorup gerekli yatirimlarini o zamandan beridir yapmakta.
Bunun yaninda, bu konuyu bahane ederek acilan "kolaylastirilmis" sinav sayesinde amatorlukle hicbir teknik bagi olmayan bir cok insan amator oldu.

Emin olun oyle durumlarda onceden belirlenmis planlariniza uyacak olanlar olabilecegi gibi, uymayacak ta bir suru insan ortaya cikacaktir.

Bence oncelikli dusunmemiz gereken hobimizin gercekten amacina uygun yapilmasi.
Hobimizi daha olmasi gerektigi gibi yapamiyoruz ki, onu bir yapalim sonra kurumlarin islerini ustlenmeye bakariz.


Teknik tarafina bakacak olursak, bir onceki notumda yazdigim gibi, birden fazla telsizde gerek evinizde yapacaginiz basit bir ptt devresi ile yayin yapabileceginiz gibi, modern rolelerin voip ya da radyolink ile birbirleri ile calisabilmesi sayesinde birden cok frekans/fiziksel bolge de teknik olarak bu islemi yapabilecek altyapimiz var.

Ayrica SDR radyolar ile tek bir cihazla bile bunu yapma sansimiz var. Hackrf gibi bir SDR radyo alarak gnuradio uzerinde bu tur tx calismalari rahatlika yapabilirsiniz.


73

Not: Yazinin bazi kisimlari direkt olarak sizin soylediklerinizle alakali degil, konusu acilmisken kizim sana soyluyorum  modunda yazdim ;)  Anlayisiniza siginiyorum.

Çevrimdışı TA2UZL

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #10 : 25 Şubat 2019, 08:28:19 »
Bu soruyu sormaktaki amacım ve sorumun içeriği tamamen "hobimizin amacı" olarak tanımladığınız kapsamdaydı (inanır mısınız bilmem ama bu kapsamdan haberim var). Bunun dışına çıkmak aklımın ucundan bile geçmezken yine de Teşkilattan Küçük Berkay gibi görünmekten kurtulamadım sanırım. Hayat boyu sınırlarını bilmeyen tiplerle sorun yaşamış biri olarak onlara benzetilmenin yarattığı ironik durumu tam da kucağımda bulmak sanırım hayatın bir cilvesi. Bunda kimsenin bir kabahati yok, ben derdimi doğru düzgün anlatamadım muhtemelen.

Anlayışım her zaman hizmetinizdedir Oğuzhan Bey; Alınmadım ama ağzımın payını almış bulunuyorum.

Teknik açıklamaların tümü için amatör arkadaşlara ve ustalara ayrı ayrı teşekkür ederim. Konuyu eskiden yaptığım gibi kendi çapımda araştırmaya ve öğrenmeye çalışmaya devam edeceğim.

İyi çalışmalar.
73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Tünel Anons Sistemi
« Yanıtla #11 : 25 Şubat 2019, 10:30:24 »
Ben ozellikle yazdim ki ustunuze alinmayin diye ama yine alinmissiniz.
Saglik olsun
Size basarilar