Gönderen Konu: Toroid, bobin, utility, hesap-kitap, vs..  (Okunma sayısı 138 defa)

Çevrimdışı TA1CD

Toroid, bobin, utility, hesap-kitap, vs..
« : 30 Temmuz 2013, 08:39:55 »
Merhaba,

Eskiden malzeme yok diye ağlaşırdım. Malzemeye ulaştık, başımıza iş açtık. Benim bildiğim seri bağlanan bobinler değerlerinin toplamı değerine ulaşır(ne demekse!).  10uH + 10uH = 20uH gibi.

Ben toroidler için küçük bir program kullanıyorum. Ekte resimlerini göreceğiniz üzere program ile toroid üzerine 8 tur tel sardığımızda 0,8uH,  16 tur tel sardığımızda 3,3uH değerine ulaşıyoruz. Şimdi yukarıdaki hesap mı yanlış yoksa bu program mı yanlış sonuçlar üretiyor? 
toroide 16 tur sarıp 8. turdan uç alsak  0,8uH + 0,8uH yani 1,6uH mi olur yoksa 1,65uH + 1,65uH = 3,3uH mi olur?
Ben nerede yanlış yapıyorum?

recep

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Toroid, bobin, utility, hesap-kitap, vs..
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2013, 09:27:45 »
Recep Amca,

Aynı sargının üzerinden uç almak başkadır, iki bobini seri bağlamak başkadır. Çünkü aynı sargının hesabında (Nagaoka formülü) bobin değerine hep spir sayısının karesi etki eder. Sizin verdiğiniz değerler doğrudur. 8 turda 0,8 uH. 16 turda nasıl 3,3 uH. oluyor? Bobinin diğer özellikleri aynı kalmakla beraber spir sayısı iki kat artıyor. İki'nin karesi eşittir dört. Yani bir bobinde spir sayısını iki kat artırırsak, bobin değerini dört kat artırmış oluruz. Fakat iki ayrı bobini seri bağlarsak değerini ancak iki kat artırmış oluruz.

Toroidlerde de spir sayısı bobin değerine karesi ile etki eder. Sizin programın ekranına bakarsak AL değerini 13,5 nH/n2 olarak görürsünüz. Toroidlerde diğer bobinlere göre çok şey sabit olduğundan, bobin değeri doğrudan AL değeri kullanılarak bulunur. Formül şöyledir.

Bobin değeri (nH) = AL x n2 (spir sayısının karesi) Siz 8 tur sardığınızda 13,5 x 64 = 864 nH olur. Yani 0,864 uH. 16 tur sardığımızda ise
13,5x256=3456nH Yani 3,456 uH olur.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2013, 12:15:22 »
Merhaba,

Nerede hata yaptım diyordum. Hatta soruyu yazarken (0,8  1,6  3,3) rakkamlarının bir öncekinin  katları olmasıda dikkatimi çekmiş, bir anlam verememiştim. Cehalet işte. 
Cevabınız araştırmadan soru soran benim için son derece aydınlatıcı ve net. Bu bilgi için çok teşekkür ederim. Formülü hemen defterime kaydettim.

Teşekkürler, selamlar.
recep

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2013, 13:58:38 »
Recep amca,

Ben de sayende tazeleme yaptım. Teşekkürler.

73

Bilal Ekmekci, TA8A