Gönderen Konu: VXO için kristal + bobin + kondansator üçlüsünün bir teorisi var mı?  (Okunma sayısı 144 defa)

Çevrimdışı TA1CD

Merhaba,

Lafı dolandırmaya gerek yok. Soruyu konuda yazdım. Elimde bobin değerini ölçebileceğim bir alet yok ama basit bir osilatore bağladığım (C+L seri olarak) bir bobin ile 3mhz osilasyon ortaya çıkıyor.  Buna çeşitli kristaller ekleyerek aşağıdaki sonuçları aldım. Daha önce bu kadar geniş bir band aralığı görmemiştim. Aklıma iki farklı frekansda kristali seri bağlamak geldi. Sonuç 6200khz + 5246khz = 5249khz bir başka deneme ise 11500khz + 6200khz=6204khz gibi sonuçlar çıkardı. Elle tutulan bir şey varsa mutlaka onun bir açıklaması, kuralı vardır. Bu konuda  yardımlarınızı rica ediyorum.
recep

L + C + XL (10Mhz)  ---> 6500-7640khz
L + C + XL (7,1Mhz) ---> 5172-6809khz
L + C + XL (6.2mhz) ---> 5365-6191khz

Çevrimdışı TA8A

Recep Amca,

Kristallerin seri ya da paralel bağlanmasında frekans değeri değişmez. Eğer iki kristalin frekanslarının toplamını elde etmek istiyorsak, her kristali ayrı ayrı osilatör yapıp, çıkan frekansları bir mikser devresi ile toplamamız gerekir. Böylece iki kristalin toplam frekansını elde etmiş oluruz.

Aynı şekilde kristaller ile de LC tank devrelerinin paralel ya da seri bağlanmasında frekans değişikliği yönünden bir bağlantı yoktur. Yani bir LC tank devresi ile bir kristali seri ya da paralel bağlayıp frekansları toplama çıkarma diye bir şey söz konusu değildir. Ama toplamak ya da çıkarmak istiyorsanız LC yi ayrı bir osilatör, kristali de ayrı bir osilatör yaparsınız. Sonra bunları mikser devresinde toplar ya da çıkarırsınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CD

Merhaba Bilal Bey,
Öncelikle problem kristallerle toplama çıkarma yapmak değildi.  Yaptığım kristal denemeleri de  fanteziydi :)

Kristal kontrollü osilatörde kristale seri bağlanan kondansator frekansı bir miktar yukarı, bobin ise aşağı kaydırıyor. Bazen tesadüfen öyle bir bobin kullanıyoruz ki kristal frekansını 1mhz aşağı kaydırıyor. Mesele de işte bu tesadüfen bulduğumuz değeri  hesaplamak. Bir gün bunu öğrenmeyi umut ediyorum.

İkinci olarak laf olsun diye denediğim iki kristalin seri bağlanması pek önemli bir şey değil ama çıkan sonuç hep alçak frekanslı kristal baskın çıkması dikkatimi çekmişti.

Cevaplar için çok teşekkürler.

recep