Gönderen Konu: Amatör Radyoda Kriptoya İzin  (Okunma sayısı 445 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Amatör Radyoda Kriptoya İzin
« : 05 Temmuz 2013, 20:10:54 »
Amerika Birleşik Devletlerinde acil durum muhaberelerinde kullanılması için kripto sistemlerine izin verilmesine dair verilen teklife FCC olumlu yaklaşmış.
Acil durumlarda kurumlar ile birlikte çalışan amatörleri kısıtlayan bir konu olduğu değerlendirilmiş ve kaldırmaya karar vermişler.
Avustralyada ise halen geçerli olan kanunlara göre acil durumlar istisna kabul ediliyor ve kriptolu muhabereye izin veriliyormuş.

Ek olarak uydu sistemlerinin control verileri ve uzaktan kumandalı araçların kumandası için zaten izin veriliyormuş.

http://www.arrl.org/news/rules-change-sought-to-permit-encryption-of-sensitive-emergency-communications

Çevrimdışı TB5CIV

Ynt: Amatör Radyoda Kriptoya İzin
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2013, 19:10:35 »
Türkiyede Zor.
Digitale Dahi Yeni Yeni İzin veriliyor.
50mhz Hala Kısıtlı.
73s

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2013, 23:30:47 »
merhaba.
29mhz fm de öyle...
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2013, 10:48:56 »
şu kripto ve dijital işini biraz acarmısınız ne dir ne işe yarar bizim kriptomuz veya  dijital cihazlarımız olsa ne işimize yarar  konu hakkında bilgi verirmisiniz .Benim kafamda  olay şöyle canlanıyor   kripto iki telsiz arasında  aynı frekansta  başka bir telsiz olsa bile  yaptığınız görüşmeyi  dinlenemez kılan  sayısal  veya  başka bir yöntemle kodlayan sistem .
amatörlükle  bence bir alakası yok biz her yaptığımız görüşmeyi birileri duysun diye yapıyoruz .öyleki  arkadaşlarpevdeki radyoyu bozup bizi dinleyip sonradan sizi duydum diye  haber veriyorlar  ne hoş  bişey .dijital sisteme gelince tabiki bu işte parazit yok  1 sinyal bile gelseniz sesiniz  süper geliyor   hatta cağrı yapmanıza gerek yok telsizler birbirini tanıyor
kendi aralarında   bir numara cevirerek  haberlerşiyor  yani hışırtı qrm  yok  hatta mesaj bile gönderiyor   ve alabiliyor
cok güzel bir iletişim şekli  buna benzer bir  telsizi zaten 15 yıldır kullanıyorum türkiyenin heryerinde röleleri var  hatta başına alankodu bile koymuşlar 0545     evet cep telefonu  işte dijital telsiz  bizimle  bir alakası yok  yada amatörlükle alakası yok  gibi şeyler geliyor aklıma    tabi bunlar benim aklıma ilk bakışta gelenler   işin ne ve nasıl olduğunu baştada sorduğum üzre aydınlatırsanız . tabii doğal afet   acil haberleşme   olağan üstü hal  ifadeleri  dışında cünkü hic biri ile  benim bir alakam yok  ben telsizciyim sadece konuşurum görevli değilim olanlar var onlarda işlerini yapıyor ama ben normal benim gibi sadece telsizci olan lardan bahsediyorum .(arada birde telsiz  alıcı vericisi yaparım ).73

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #4 : 26 Temmuz 2013, 11:18:47 »
  Ömer bey merhaba 29MHz. nerede yasak türkiyedemi ve nerede yazıyor ben hiç öyle bir şey bilmiyorum 29 mhz'de  FM modunu zaman zaman kullanıyorum bu konuda bizleri aydınlatırmısınız ?

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #5 : 26 Temmuz 2013, 11:48:53 »
merhaba rasim bey nasılsınız.
29mhz fm modunda role kurmak istendi. arkadaşlar btk dan bilgi aldılar.
musaade olmadıgı söylendi.
o kadar bilgim var. telsiz kanununun tamamını okumadım.
benim bilgim bu kadar .belki daha ayrıntılı bilgisi olan arkadaş vardır ve bizi bilgilendiriler.
zaman zaman benimde 29mhz deki fm roleleri kullandıgım olmuştur.
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #6 : 26 Temmuz 2013, 21:34:20 »
ömer bey merhaba bizler iyiyiz inş. sizlerde iyinizidir görüşmeyeli. 29mhz 'de bölgenizde röle girişiminizden haberim yoktu btk neden olumsuz bakıyor anlamış değilim inş. ileriki zamanlarda 29mhz röle ve 50mhz sorunları çözülür ben hava şartlarına göre zaman zaman 29.600mhz uluslarasrası çağrı frekansında simplex olarak aktif oluyorum bilginiz olsun görüşmek üzere 73.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #7 : 27 Temmuz 2013, 11:38:11 »
merhaba rasim bey nasılsınız.
temennilerinize bende katılıyorum.
o frekansta bende olmaya çalışacagım.
73 de ta7bb

Çevrimdışı TA9J

« Yanıtla #8 : 28 Temmuz 2013, 08:14:05 »
Ömer Bey

29 MHz FM röle konusu belki bilinmiyordur. Bence üzerine gidilmelidir. Frekans kullanıma açık ise verilebilir. Ama halen bu frekansı kullanan resmi kurumlar var mıdır? Belki ondandır.

50 MHz'ın serbest bırakılmaması için bir neden göremiyorum. Bütün dünyada amatörler kullanıyor. Ayrıca NATO bu frekansı çoktan terk etmiş.  Bu konuda girişimler yapılırsa sonuç alınacaktır. 50 MHZ'in dışında 70 MHz'de var pek çok ülke de serbest ve tam 144 HMz'in yarısına denk geliyor. Bu frekans da güzel ve DX yapılabiliyor.

Amatör radyo haberleşmesi için acil durum haberleşmesinde kripto'ya belki müsaade edilebilir.  Bazen bu gerekli olmaktadır. Ancak amatörün diğer haberleşmesi kriptolu olmaz elbette. o zaman amatörlüğün bir anlamı kalmaz.  Zaten kriptoya hiç inanmamışımdır. İki kişinin bildiği bir şey kripto olamaz.  Hele bilgisayar çağında kripto işinin sağlam olabileceğine ihtimal veremiyorum.

RTTY, PSK, SSTV VS. gibi dijital haberleşmeler serbest zaten. Dijital röleler de kurulabiliyor.