Gönderen Konu: SMPS olmayan güç kaynağı devresi tavsiyesi olan var mı ?  (Okunma sayısı 194 defa)

Çevrimdışı TA4SO

Değerli amatör arkadaşlar merhabalar,

Malzemeleri ülkemiz koşullarında temin edilebilen ve gürültüsü mümkün olduğunca az olan bir güç kaynağı devresi tavsiyenize ihtiyacım var. Bu güç kaynağı ile FT 857 cihazımı çalıştırmayı düşünüyorum ve ev ortamında kullanılacak. Bunun için yaklaşık 26 A DC akım verebilmeli fakat genelde  dijital modlarda 5W ve SSB de 30W çıkış gücünü pek geçmediğim için bunları karşılayabilse de olur.

Amatörler arasında kabul görmüş SMPS güç kaynaklarından biri elimde mevcut ve FT-840 ile sorunsuz kullanıyorum fakat FT-857de daha çok gürültüye sebep oluyor gibi geldi bana. Akü ile beslemek en doğrusu ama sürekli şarj et v.s. şu aşamada bana zor geliyor. Tavsiye edeceğiniz devrede kısa devre koruma, baskı devresi v.s de olursa itiraz etmem :)

Şimdiden teşekkürler, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: SMPS olmayan güç kaynağı devresi tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2013, 08:50:13 »
Şadan bey merhaba. Güç kaynağı amatör ekipmanların en önemli parçalarından. Tüm cihazlarınızı ona emanet ediyorsunuz. Bu nedenle ben bu ekipmanı fabrikasyon almanızı tavsiye ederim. Şu anda Tekirdağdan Metin Korkmaz beyden aldığım Diamond GSV-3000 trafolu güç kaynağı kullanıyorum, memnunum. Bir adet de Avair SMPS kaynağım var, onu da Mobilcom'dan almıştım, onu da portable işlerde kullanıyorum. Gürültü olayı doğal olarak trafolu kaynakta daha az, ama SMPS de idare eder.
FT-857 lerde doğal yapı olarak alıcı dinlemesi biraz gürültülü, çünkü cihazın yapılma nedeni portatif all band all mode olması, low-noise iddiası yok. İsviçre çakısı kılıklı bir şey. Ama bir İsviçre çakısından mutfakta bir "şef doğrama bıçağı" hassasiyetini beklemek olmaz. Ne yaparsanız yapın, FT 857 biraz gürültülü olacaktır. Kenwoodlar bu konuda daha başarılı. Şu anda Kenwood TS-480 + Diamond GSV-3000 ikilisini kullanıyorum, memnunum. Gerek sinyal, gerekse de modülasyon raporları mükemmel.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2013, 08:51:47 »
Bu arada eğer bulabilirseniz Yaesu FP-1030 da iyi bir power supply. Ben kullanmadım ama arkadaşımda var, çok memnun.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2013, 09:36:01 »
Şadan Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26250.0.html adresindeki mesajlarda TA8AL Hanifi beyin verdiği link var. Oradaki Kenwood güç kaynağının home made yapılmışını ben de kullanıyorum. Parçaları kolay bulunacak cinsten. 30 Ampere kadar denedim. Bir sorun olmadı. Tavsiye ederim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2013, 09:44:57 »
Merhaba

Benim gönderdiğim şema Astron firmasına ait, defalarca yaptım ve çok memnun kaldım, zaten aletin orijinali halen istasyonumda. Bilal hocamın verdiği devreyi de yapmıştım oda sorunsuz çalışıyor fakat yüksek amperde denemedim.

Biz size seçenekleri sunalım siz hangisini yapacağınıza karar verin :)
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2013, 09:49:50 »
Ayrıca TA8AL Hanifi beyde tek başına 30 A. veren transistörden fazla var kaçırmayın.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2013, 10:09:07 »
Yukarıdaki devrenin 30 Amper testini şöyle yaptım. Elimde bir top 2,5 luk kablo vardı. Bu kablo ile çıkışı kısa devre ettim. 30 amper çekene kadar kablo boyunu kısalttım. Test sırasında kablo iyice ısındı, dış plastiği önce silikon gibi oldu, sonra el ile ezilecek kadar yumuşadı. Ben de testi sonlandırdım. Ne kadar sürdü hatırlamıyorum. Ama güç kaynağı bozulsun diye epey çabaladım. Ama olmadı. Bu süre zarfında çıkış voltajını takip ettim, ayrıca osilaskopta ripple olayına baktım. Temiz idi.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5SO

« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2013, 12:39:53 »
  KADİRLİDEN TA5AGC GÜLTEKİN BEY TARAFINDAN PROJE YAPIMI BİTMEK ÜZERE OLAN YÜKSEK AMPERLİ GÜÇ KAYNAGI BİR KAÇ RESİM ÇİZİMİ KENDİ İMALATIDIR İNŞALLAH BİTTİGİNDE MASAMIN ÜSTÜNDE YERİNİ ALACAKTIR TEŞEKKÜR EDERİM GÜLTEKİN BEYE PROJE BİTTİGİNDE BİTLİKTE DÖKÜMANLARIN YAYINLAYACAGINI BELİRTMİŞTİR KENDİSİ