Gönderen Konu: Telsiz Tetikleme  (Okunma sayısı 278 defa)

Çevrimdışı TA5ACC

Telsiz Tetikleme
« : 24 Haziran 2013, 15:36:26 »
Arkadaşlar selam. 10 puanlık bir uzmanlık sorum var. Daha önce uğraşanlar oldu mu bilmiyorum fakat sormakta fayda görüyorum.

Bir sistem tasarladığımızı düşünelim. Bildiğimiz echolink sistemi. Bilgisayardan bir ses çıkışı olduğunda bu sesi telsize iletiyoruz ve telsiz mandal basıp bu sesi havadan iletiyor. Şöyle bir problem mevcut:

Kullandığım yazılım echolink programı gibi gelişmiş bir yazılım değil. Yani içinde arabirim devresi ile ilgili bir bölüm mevcut değil. Bu durumda herhangi bir yazılım veya donanım kullanarak, bilgisayardan herhangi bir ses çıkışı olduğunda belli bir süre için telsizin mandalı basılı tutmasını sağlayabilir miyiz? Bu durum için VOX kullanmak istemiyorum zira VOX kullanılan sistemlerde konuşmaya 1 saniye ara verildiğinde telsizler mandalı bırakmaktadır.

Böyle bir sistem için hangi telsizi veya ekipmanı kullanabiliriz. Vox mantığı ile çalışan bir sistem de işimi görecektir fakat konuşmaya ara verildiğinde kaç saniye sonra mandalın bırakılacağına benim karar verebileceğim tarzda gelişmiş bir VOX sistemine ihtiyaç duymaktayım. Böyle bir telsiz bilen var ise onu da deneyebilirim.

Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Telsiz Tetikleme
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2013, 15:42:46 »
elektronikci iseniz yada elektroniğe yabancı değilseniz  kendiniz  yapabilirsiniz mantık  şu   konuştuğunuzda  cıkan ses ile bir röleyi çektireceksiniz bu rölede telsizin mandalına basacak  tabiki  röleyi cektirdiğiniz şekle göre gecikme işini  bir kondansatör ile  halledeceksiniz  yok ben halledemem derseniz yapar yollarım selamlar .

Çevrimdışı TA5ACC

« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2013, 17:10:59 »
Yanıt için çok teşekkür ederim. Konu ile ilgili elinde makale olan veya anlatımlı devre şekli olan var ise paylaşabilirse çok sevinirim.

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2013, 18:04:55 »
Cihan bey,

Bu konuda VOX'tan başka bir seçenek görünmüyor.

Benim önerim üzerinde VOX özelliği ihtiva eden bir telsiz kullanmanız ve telsizin ayarlarından "VOX DELAY" süresini ihtiyacınıza uygun değere ayarlamanız yönünde olacaktır.

VOX özelliği içeren tüm telsizlerin ayar menülerinde VOX seviye (VOX Gain veya VOX Sensitive) ve VOX gecikme (VOX Delay) değerlerini ayarlayabileceğin kısımlar mevcuttur.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA5ACC

« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2013, 18:43:36 »
Malesef ki her telsizde vox gecikme seçeneği bulunmuyor. Sadece hassasiyet seçeneği bulunuyor.

Ki VOX un tek seçenek olmadığını yukarıda Mesut Bey açıkladı.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2013, 22:14:16 »
Cihan Bey,

Anlattığınız durum için, ister cihazda olsun ister siz yapın VOX'dan başka seçenek yoktur. Mesut beyin anlattığı sistem de VOX sistemidir, başka bir şey değildir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2013, 22:45:03 »
tek secenek vox  tabiki benim anlatmak sitediğim vox sistemi olmayan  telsizler için veya telsizdeki vox sistemini  beğen mediğinizde özel  kullanımlar için dışarıdan vox sistemi sistemin adı zaten vox   ses ile  mandal.yardımcı olmak istemiştim     başka bir kötü niyetim yoktur .73

Çevrimdışı TA5ACC

« Yanıtla #7 : 24 Haziran 2013, 23:40:37 »
Tamam ben de telsizde vox olmadığı zaman anlamında söylemiştim zaten.

Yanıtlayan herkese teşekkürler.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #8 : 25 Haziran 2013, 23:53:36 »
Sizin bahsettiğiniz şöyle bir sistem sanırım. El cihazına uyarlana bilinir mi incelemek lazım..

http://www.tb5x.com/2010/10/18/aselsan-4822lerle-kolay-tonlu-role-yapimi/

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #9 : 26 Haziran 2013, 00:46:44 »
Mehmet abı burdada ses gelınce devre tx ve rx gecıyor yıne sese dayalı bır sıstem 4822 role yapımı
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 26 Haziran 2013, 09:55:32 »
Hilmi Bey,

Mehmet beyin sistemi sese dayalı değil. Yani VOX değil. Çözülmüş ton bilgisi ucundan diğer cihazı göndermeye geçiriyor, kondansatör ile de kuyruk dediğimiz gecikmeyi sağlıyor. Aslında temiz olan sistem budur.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #11 : 26 Haziran 2013, 14:04:23 »
bu sistemi açacak olan telsiz ise ton vermeniz yeterli yok başta dediğiniz gibi bir bilgisayardan  cıkan ses ile acacaksanız   birde ton yuklemek zorunda kalacaksınız  belki temizi bu ama   gelen sesin üzerine  program veya  devre ile ton yuklemek te biraz temiz işçilik ister  en azından mehmet hocanın titizliği ile calışmak  gerekir .

Çevrimdışı TA2IBD

« Yanıtla #12 : 26 Haziran 2013, 16:18:17 »
BU belki işinizi görebilir ;

http://qsl.net/ta2mbd/echolink/sound4.gif

TA2IBD, Sinan