Gönderen Konu: Yaptığım osilatör hakkında.  (Okunma sayısı 207 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Yaptığım osilatör hakkında.
« : 14 Haziran 2013, 08:55:56 »

Arkadaşlar, yaptığım osilatör ilginç bir davranış gösteriyor.

Osilatörü yapış sebebim, sentezleyicide kullanılan fet leri test etmek.

Osilatör Fet  "BF 246" ile yapıldı. Osilatörü enerji kaynağına bağladığımda 100mW civarında çok güçlü bir çıkış veriyor. Ancak enerji kaynağının + ucu ile araya bir şok bobini koyduğumda (3-5 mikro henri) osilasyon yapmıyor. Sebebi nedir bilen varmı?
Aslında osilasyon yapması gerekmiyormu? Yoksa Fet mi arızalı? Şimdiden teşekkürler. 73...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Yaptığım osilatör hakkında.
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2013, 09:01:30 »
şemadaki devreyemi şok bobini takıyorsun  usta  calışmayı durduruyo

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2013, 09:16:28 »
Mesut şaka yaparsın diye cevap vermekten korkuyorum ama korka korka evet.

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 14 Haziran 2013, 16:25:33 »
       Hulusi Ağabey merhabalar,
       Benim de garibime gitti bu durum. Hemen elimde 12MHz de çalışan bir vxo devresi vardı. Onun + sına önce 3,3 uHy sonra da 100uHy koyarak denedim. Frekansı bile değiştirmeden harika çalışıyor. Bu devreyi bc547 ile yapmıştım. vxo da sorun oluşturmadı. Ama bir de + daki 100R yi kaldırarak denemeni tavsiye ederim.  Bir de direk bağlıyken fetin ayağındaki voltajları ölçün. Bir de bobin ile ayı işlemi yapın ölçün. FFetin çalışma voltajı kırıtik bir eşikte olabilir.
      Kolay gelsin... Sonucu bildir. Tecrübemiz artsın.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 14 Haziran 2013, 16:44:12 »
Hüseyin Hocam,

Bu devreyi neden yaptım?
Sebep şu: 80m PLL sentezleyiciyi yaptım. Karta malzemeleri dizip penrensip olarak entegregreleri takmadan önce fet osilatörü çalıştırmak istedim. Önceki diğer setezleyicilerde yaptığım gibi. Kullandığım fet BF245 (2SK937 yerine; gayet güzel çalışıyor.)
İlk 2 saat gayet güzel çalıştı, sonra sustu. Hiçbir olumsuzluk yok, voltaj v.s. tamam. Ancak çalışmıyor.
Aynı osilatör devresini dışarıda yaptım ( Forty2 PLL deki osilatörü) ondada çalışmadı, halbuki önceki denemelerde çalışıyordu. 2 adet BF 246 çalışmadı. Sonra resimdeki FET osilatörü yaptım. Onda Fetler çalıştı. Ancak aşırı güçlü olduğu için frekansmetreye bağlı olmadan frekansı bile görüldü. Bende + uca bir şok bobini takayım sinyal şebekeye girmesin dedim. Ancak ne o? osilasyon kesildi.
Şimdi yeni fet ismarladım. Yarı iletkenler bazen kısmen bozulabiliyor. Yani görevini yapar gibi oluyor bazı fonksiyonlarını yerine getiriyor, ancak aslında görev yapmıyor. Yani resimdeki osilatörde kısmen çalıştığı halde aslen görevini yapmıyor olabilir. O sebepten yeni fetlerle deneyeceğim.  Mesela Ne602 arızalandığında, osilatör katı çalışıyor, ancak mikser bozulmuş oluyor. Bakıyorsun osilatör çalışıyor şüphelenmiyorsun, halbuki mikser arızalı. Bunun gibi. Ayrıca paketi açılmamış 4 adet BF245 ile deneme yapmak istedim. Onlarsa fabrikasyon arızalı çıktı. 73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 14 Haziran 2013, 17:00:26 »
Hulusi usta fetin drev ucuna bir direncle led tak sourc ucunu şaseye ver gate ucunu 5k ile saseye ver led yanmayacak şaseden kaldır eilinle bile deysen led yanar fet sağlamsa.  Sürekli yanıyor sönmüyorsa. Bozuk sürünce yanmıyorsa gene bozuk demektir kolay gelsin

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 14 Haziran 2013, 17:19:44 »
Sağol Mesut,

Bu tür problemler kahrediyor. Biz cihaz yapalım derken nelerle uğraşıyoruz. Sağol, hemen deneyeceğim. 73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 14 Haziran 2013, 17:36:58 »
Abi kahrediyor demen beni üzüyor bu tür problemler olmasa. Her yaptıpımız calışsa. Ben arayıp sizin gibi değerli insanlarla nasıl tanışacaktım .  Tartışacak konu cıkıyor. Abi senin ustalığın hem elektronik konusunda hemde paylaşım. Konusunda ustasın. Bilip  paylaşmayan. İnsanlardan değilsin. Usta .

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2013, 10:18:35 »
Mesut,

Söylediğin düzeneği kurdum. D ucuna 220om ile LED bağladım, S ucunu şaseye bağladım
LED yandı. G ucuna dokununca sönüyor, tekrar dokununca yanıyor. Ancaaaaaak.  G ucuna dokununca led sönüyor, sonra kendi kendine yavaş yavaş ışığı çoğalarak yanıyor.
G ucu 5K ile şasenenince yanmaya devam ediyor. Hatta G ucunu direkt şaseye bağlayıncada LED yanmaya devam ediyor. Sence FET sağlammı?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 15 Haziran 2013, 19:38:59 »
Abi fet sağlam  fetin girişi cok hassas yani kuvvetli cabuk iletime geciyor elini sürmeyi bırak yaklaştırman yeterli sürülünce  tekrar elini yaklaştırdığında kesime gidiyor kısa devre olsa sürekli yanar bu hareketi yapıyorsa  fet sağlamdır bende sıfır fetle denedim aynı şekilde davranıyor  73 .

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 16 Haziran 2013, 05:00:31 »
Arkadaşlar,
Çalıştıramadığım 80m sentezleyici osilatörünün macerasının sonunun hikayesi aşağıdadır:

Şu anda sabaha karşı saat 04.18  ve 80m pll kartını çalıştırdım. Hatta hiç denemediğim BF245 ile çalışıyor.Hatam ki bu gerçekten affedilmez, MC12080  10'a bölücünün 4 no'lu bacağına 820 ohm direnç bağlamayı unutmuşum. Bu direnç yoksa entegre çalışmıyor.
Dolayısıyla benim frekansmetrem 40MHz üstünü göremediğinden, sinyal ise 63Mhz olduğu için cihazı çalışmıyor sandım. Şu anda 10'a bölünen sinyal, enkoderle 6200-6500 KHz ler arası değişiyor. Yani cihaz kilitlendi. Yani Mesut kardeşimde bana yeni bir kilit gönderme masrafındanda kurtulmuş oldu.

Şimdi sıra RX-TX katını yapmaya geldi. Buradaki muayyenler Neosid katoloğuna göre ;
10,7 MHz lik muayyenin 12 sarım sekonderini söküp yerine 24 sarım saracağız. 1 3/4 turluk primer yerinede 5 tur saracağız. Bunun kod numarası ise Neosid 5016
Bu şekilde muayyen 3,5Mhz frekansına rezonansa gelecek ve bu sinyali geçirecek.

Şimdi PLL devreyi birkaç gün test edeceğim.

**********Bu arada Tekirdağ, Teknik elektronik TA1ED; METİN KORKMAZ arkadaşıma yaptığı karşılıksız katkı için çok çok teşekkür ederim. Almanya HAM RADYO fuarında iyi eğlenceler dilerim.*********

73, 73, 73...........