Gönderen Konu: anten beslemesi kaç ohm olabilir  (Okunma sayısı 322 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
anten beslemesi kaç ohm olabilir
« : 01 Haziran 2013, 14:40:30 »
Please visit us on the internet at http://www.acmarine.dk
All information contained in the present brochure is subject to confirmation at time of ordering
HF/SSB · Marine Antennas
12
Model: KUM850 KUM803 KUM1200
Frequency Range - [MHz] 1.4-30 1.4-30 1.4-30
Polarization Vertical Vertical Vertical
Maximum Power [watts] 1200 1200 2000
Insulation Resistance > 10 E9 > 10 E9 > 10 E9
Static Capacity - [pF] 100 100 220
Maximum HF Voltage - [kV] 18 18 18
Model: KUM850 KUM803 KUM1200
Length - [m/ft.] 8.2/27 8/26 12/39.4
Weight - [kg/lbs.] 7/15.5 8.4/18.7 20/44.2
Windload at 160 km/h - [N] 327 327 800
Mounting Supplied
Option See Page 26
- Deckmount
Color
arkadaşlar yukarıdaki bilgiler kum serisi hf vertikal antenlere aittir.antenin giriş empedansı ne olabilir yukarıda 850-803-1200 serileri verilen üç antene ait özellikleri sıralamışlar yalnız giriş empedanslarını anlıyamadım.

Çevrimdışı TA6A

Ynt: anten beslemesi kaç ohm olabilir
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2013, 18:28:26 »
Bu bahsettiğiniz anten elemanı, 1.4-30MHz arasında anten tuneri ile tune edilen bir dikey eleman. Yani direk olarak bir koax veya paralel hatla vericiye bağlayıp çıkış yapamazsınız. Bu yüzden empedans belirtilmemiş. Dalga boyu katlarından birinde muhakkak resonansa gelip 50 ohm beslemeyle çalıştırabilirsiniz fakat uygun radyal elemanı ile, birde amatör frekansta resonansa gelip gelmeyeceği sorunu var tabiki.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2013, 20:29:16 »
empedansı belli değil yani değişken olduğu manası çıkarılabilirmi hocam anten tuner ile amatör bantlarda en uygun duruma getirmeye çalışacağız
inşallah kullanma fırsatım olur.hayırlı çalışmalar.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #3 : 01 Haziran 2013, 21:45:41 »
Yanılmıyorsam "whip" anten diye bilinen kamçı anten prensibinde çalışıyor. Bu antenleri ancak antenin hemen yanına veya altına takılan tunerler ile kullanabilirsiniz. Yani tuner cihazın yanında durupta koaksiyel kablo besleme hattı ile antene bağlarsanız tune olur ama verim alamazsınız. Icom AH-4 veya SGC-230 benzeri anten tunerleri ile kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #4 : 02 Haziran 2013, 11:35:08 »
simavi hocam anten tunerin antenin dip tarafına yakın olması hatta memkünse birleştirilmesi her anten türü için geçerli olabilirmi şu andaki uygulamamız cihaz,arakablo,tuner yine antene giden kablo ile yapıyoruz,sizin yukarıda belirttiğiniz antenin dip noktasındaki tuner elamanlarının antene yakın olması ne gibi performans artışlarına sebeb olabilir eğer bu uygulama sizin bahsettiğiniz daha güzel sonuç verir ise bu şekilde uygulama yapmak gerekecek benim aklımdaki antenin dip noktasına yakın bir yere tuner koymak değildi.ama söylediğiniz dikkatimi çekti su geçirmez 12 voltla beslenen dış ortam için yapılmış bir tunerim var inşallah bunu deneyeceğim.iyi çalışmalar       

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2013, 13:51:03 »
Uzun tel anten veya uzun dikey antenler ile çalışırken, tunerin çıkışından itibaren bağladığınız her şey anten özelliği kazanır, bu durumda koaksiyel anten kablosu bile antenin bir parçası olur. Bu durum ayar sorunu yaratır, cihaza geri tepen RF enerji oluşabilir, siz ve cihazınız gereksiz yere RF enerji alabilirsiniz, dahası çıkışlar yanabilir.  Bu işten anlayan pro bir kişiden veya tecrübeli bir amatörden bizzat yerinde yardım almanızda çok yarar var.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 02 Haziran 2013, 14:33:17 »
Tuner yukarıda, antenin yanında olduğunda anten empedansı(tuner çıkışı) transmisyon hattınızla uygun empedansta olacağından bu kablo üzerindeki kayıplarınız azalır, aksi halde cihazınızın yanındaki tuner, doğrudan anteninizi değil anteniniz ile kablonuzun birleşmesinden doğan bir bileşkeyi tune etmeye çalışacaktır.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #7 : 02 Haziran 2013, 14:44:45 »
Her iki arkadaşta sorunuza güzel cevap vermişler. Hala sorularınız varsa yazın, beraberce çözüm bulalım.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #8 : 09 Haziran 2013, 17:40:35 »
simavi hocam anteni inceledim tek canlı uc girişi var ondan sonra fiberklas içerisinde boru şeklinde gidiyor bu fberglasın içerisinde bobin veya başka malzeme olduğunu tahmin ediyorum bir müddet bu şekilde gittikten sonra ikinci eleman devreye vidalama şeklinde giriyor ve anten 8.20 metre civarına çıkıyor. anten sadece canlı uç tekniğine göre çalışıyor burada problem benim için şase de olacak topraktan bir kablo yardımı ile topraklama imkanım yok çünkü binanın zemini tamamen beton burada toprak parçası olsa buraya bakır çubuklarla bir topraklama yapardım onun haricinde ne tavsiye edersiniz veya oturduğum binanın teras kısmında demir korkuluklara bu topraklama kablosunu akıllı vida ile vidalasam toprağı oradan görebilirmi hayırlı çalışmalar

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #9 : 09 Haziran 2013, 21:58:18 »
Düşündüğüm gibi bir anten elinizdeki. Bu anteni bağlantı ucunun oradan tunere bağlayıp tunerin anten çıkışını koaxial kablo ile aşağı cihazın yanına indireceksiniz. İllaki otomatik anten kullanmanıza da gerek yok, yıllar önce ben bir dış mekan şartlarına dayanıklı bir kutunun içerisinie 4 adet röle koymuştum, her biri bir band içindi, aşağıdan komütatörle istediğim bandın rilesine enerji gönderip o röleye bağlı tuner kısmına yol veriyordum, bu şekilde 70 in üzerinde ülke ile QSO yaptım. Tuner olarak 2 kondansatör ve bir bobinle devre hazırlayabilirsiniz. Tunerin şasesine kullanacağınız bantlar için çeyrek dalga boyunda radyal olarak kullanacağınız teller bağlarsanız daha iyi çalışır.

Topraklama dediğiniz şekilde ne yazıkki olmaz, ne yapıp edip aşağıdan yukarıya sağlam bir topraklama çekmeniz gerekir, bunun en kolay yolu 2 adet galvaniz kaplı topraklama kazığını kabaca 4-5 metre ara ile toprağa çakıp, bunları birbirine bağlayarak yukarıya hat çekme.

Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #10 : 14 Haziran 2013, 20:24:33 »
Simavi hocam şu soruların rakamsal karşılığı olabilirmi bildiğiniz gibi rf enerjisi,antenden havaya yayıldıkdıktan sonra en azından hf frekanslarından bahsediyorum, iki metre ve 70 cm den de bu mantık yürütülürmü bilmiyorum ama hf frekanslarında cihazın üretmiş olduğu enerjiyi 150 wat olarak kabul edersek burada bizim için önemli olan duran dalga oranı yani swr dediğimiz olay,150 wat enerjilenmiş bir anten bunun kaçta kaçını havaya gönderebilir,150 watın tamamını göndermesi düşünülebilirmi,eğer bu mümkün değil ise yüzde kaçını gönderebilir.bu 150 wat enerjinin yüzde 95 ini gönderip yani rakamsal olarak 142,5 Wat antenden yayılıyor geriye kalan 7,5 wat yüzde 5 lik kısmıdır bu da cihaza tekrar swr olarak yani duran dalga olarak geriye dönüyor mu demek gerekir.eğer böyle bir mantık doğru ise swr oranımız ne olabilir 1.1 mi 1.2 mi 1.3 mü 1.4  veya daha başka bir rakam olabilir bunu mu ifade ediyor yine yukarıdaki örnekte olduğu gibi 150 watlık bir enerjide swr oranı 1.3 ise bizim cihazımız ne kadar geri enerji döner. 1.1 de bu rakam kaç veya 1.4 de bu geri dönen enerji miktarı ne olabilir.hayırlı çalışmalar

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #11 : 14 Haziran 2013, 22:12:16 »
Simavi hocama sormuşsunuz ama bende anladığım kadariyle cevap vereyim umarım sorunuz yanlış anlamamışımdır.

Teorideki hesaplamanın simülasyonunu şu sayfadan aşağıdaki anlattığım gibi yapabilirsiniz >> http://www.csgnetwork.com/vswrlosscalc.html   düz hesaplamlarsa ise logaritmik hesaplar girerki ona hiç girmeyin derim.
Daha da olmadı SWR metre üzerinde de bazı değerleri görebilirsiniz (Cross neddle)

Önemli noktalar ;
# Ne yaparsanız yapın antenden TRX çıkış gücünüzün tamamını yani %100 'ü atamazsınız  çok  çok ideal şartlar gereklidir.

İdeal Şartlar Nelerdir derseniz;
# Kablonuzun uzunluğu
# Kablonuzun uzunlukla alakalı ve aynı zamanda çalışılan frekansa göre kayıp oranı Olumsuz Örnek UHF'de RG58 30 mt kullanmak gibi
# Cihazın <> Kablonun <> Antenin Empedans uygunluğu/uyumsuzluğu
# Konektör uygunluğu ve montaj hassasiyeti  0-30mhz 'de HF  "PL259" konektör kullanılabilir ancak VHF-UHF'de " N " konektör kullanılması kayıpları konektör kısmında minimize edecektir. Bakınız profesyonel cihazlar "N" konektör kullanır zaten takması bile PL259 göre çok zordur Erkek-Dişi birbirini çok sıkı tutar. Elde varsa yüksek güçlerde HF' de de "N" konektör kullanılması çok daha uygundur
# Kablo ve ekipman bağlantılarınızın hassasiyeti
#Antenin dalga boyu ile TX yaptığınız frekansın uygunluğu (Multi band antenler negatif bir etkendir her banda min. SWR yakalayamazsınız)

v.b etkenler çoğaltılabilir

Sağlıcakla

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2013, 22:20:14 »
Mehmet Bey güzel bir anlatım yapıp online hesaplama linkide vermiş. Bende size internetten bulduğum eski deyimi ile abak orijinalinde nomograpf denilen çizelgeleri vereyim. Nasıl kullanılacağını çözemezseniz anlatmaya çalışırım, aslında çok basit aynı karayolları mesafe çizelgesi gibi kullanılıyor. Son verdiğim resim çift ibre ve skalalı swr metrenin nasıl okunup yorumlandığına dair açıklama içeriyor, yapanın eline sağlık :) O resmi incelerseniz sorduğunuz sorunun cevabını bulacaksınız.

Soru yönelterek bizleride bilgilerimizi tazelemeye yönelttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

Sağlıcakla kalın.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #13 : 15 Haziran 2013, 00:15:19 »
bilgilendirme için teşekkür ediyorum zaman zaman bu sayfaya bakacağım bilmediğimiz konuları açıklayabilecek nitelikte hayırlı çalışmalar

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #14 : 20 Haziran 2013, 19:12:39 »
vertikal antenin gösterebileceği maksimum performansı göstermeye başladı yalnız aşırı statik oluşuyor çare olarak da konnektörleri söküyorum