Ana Sayfa > Geçmiş Zaman Olur ki ...... ***

72 Yıllığındaki Köyde Verici

(1/1)

TA3EP:
Bendenizin genç iken yapıp çalıştırdığım diğer bir devre de Trac 72 yıllığındaki "Köyde Verici" isimli verici devresi. O zaman her yerde ve herkeste FM alıcı yoktu. FM alıcılar ender bulunan lüks ürünler kategorisine girmekte idi. Bu durum beni FM verici dışında başka vericiler aramaya yöneltmişti. Sonuçta bu devreyi yapmaya karar verdim.

Devre, iki transistörlü basit bir devre. Bir transistör mikrofon için ses kuvvetlendiricisi, diğeri de HF osilatör olarak çalışmakta. Günün üst düzey teknolojisine uygun olarak germanyum transistörler ile yapılmış. Uzun bir teli anten olarak bağlayınca, apartmanda iki kat yukarıdan yayın gayet net alınabilmekte. Benim yaptığım devre 6 MHZ civarında çalışmıştı. Kristal mikrofon ile gayet net ve berrak bir sesi vardı. Üst kat komşumuz kısa dalga üzerinden benim yayınladığım müzikleri dinlerdi.

Bu devrenin bendeki asıl önemli etkisi, bana vericiler üzerinde A.M. modülasyon yapmayı öğretmesi olmuştur. Gerçekten A.M. modülasyon elde etmek çok basittir, bir CW verici yapılır, sonra bu vericinin toprağa bağlı olmayan besleme ucuna bir ses trafosu aracılığı ile AF ses enjekte edilir. Bu amaçla AF çıkış trafosunun sekonderini besleme teline seri olarak bağlamak yeterlidir. Bu elde ettiğim bilgiyi daha sonra bir çok vericide kullandım. Şema sadece CW olarak verilse bile, ben onu A.M. yapabiliyordum.

TA7BB:
merhaba.
o yıllarda bende bu vericiyi yapmış ve orta dalgadan dinleyip imha etmiştim.
bize o yılları anımsattıgınız için teşekkür ederim
73
de ta7bb

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git