Ana Sayfa > Geçmiş Zaman Olur ki ...... ***

Ynt: 27 mhz alıcı kiti

(1/1)

TA2ANL:
Bende 1985 yada 1986 yılında, Ankara'da Konya sokaktan yanlış hatırlamıyorsam Proses'in 27Mhz alıcı kitini alıp, kendim lehimlemiştim. O zamanlar, elektronikden o kadar iyi anlamıyordum, devre elemanlarını, bir arkadaşımın abisi kitin üzerine dizmişti, bende evde lehimlerini yapmıştım. Evde fazla bir tane Toshiba kulaklık vardı, onuda oraya lehimlemiştim. Enerjiyi ilk verdiğimde tıss sesinden başka hiç bir şey duymamıştım. Nüve ile oynayınca, bir anda bir kaç istasyon duyunca, müthiş heyecanlanmıştım. Bütün ev ahalisi, kulaklığı sıra ile alıp, konuşmaları dinliyordu. O alıcı benim elimde bütün sülaleyi gezmişti. Sonrasında babam eve CB telsiz almıştı. Bende bu alıcıyı halen babamın eski bir puro kutusu içinde, kulaklığı ile birlikte saklıyorum.
Bu arada yazmadan geçemeyeceğim, daha ilkokula bile başlamadığım günlerde (1977'den önce) babamla bir gün arabayı sanayiye götürmüştük. Tamircide gezerken, duvarda A4 kağıdı ebadında bir pano görmüştüm. Pano üzerinde kırmızı ve yeşile boyanmış iki tane kocaman ampül vardı. O ampuller panonun üstündeydi, panonun üstüde örgü gibi örülmüş bir sürü kablo ve o zamanlar pil zannettiğim muhtemelen bir kaç tane kondansatörede bağlantı vardı. Dayanamayıp bu ne diye sormuştum? Oradaki ustalardan biri, bir araba aküsü aldı, o panonun altına taşıdı. Sabırla iki kablo sıyırıp, panoya bağladı. Sonrada babamı çağırıp, oradaki bir anahtara bastı ve lambalar sıra ile yanıp sönmeye başladı. Aman allahım, o an benim dibim düşmüştü...Babama yalvardım, bunu alalım diye, tabii adamlar satmadılar...Babam adamlarla konuştu, nasıl yapıldığını güya öğrendi ama bize öyle flip-flop yapan olmadı. O tamircinin adıda lambalı tamirci kalmıştı. Sanayinin ortasında öyle bir şey görünce, o tamirhane bana uzay üssü gibi gelmişti.
Selamlar,

Tolga ANIL

TA2ITY:
Selam Tolga bey

1986 yılında yanlış hatırlamıyorsam Tees Elektronik firmasına ait 27 Mhz alıcı kiti monte etmiştim.
TBA820M ses entegresi ve BC 237 yada BC 547 transistörü ile çalışan bir reflex alıcıydı.Üzerinde bir adet nüveli bobin üzerine 0,50mm telden 4 ila 7 spir arası sekonder olarak sarıp lehimler ve kaymaması içinde bantlardım.Anten olarak 60 cm teleskobik radyo anteni yada tek damar bakır elektrik kablosu yeterli olurdu.En güçlü yada en yakın istasyon kimse ilk onu dinlerdik.O yıllarda ülkemizde izin verilen 26.965 - 27.405 Mhz frekans aralığında bulunan 11 metre 40 kanalın tamamını dinlerdi.Aynı devreyi okulda yapınca öğretmen tarafından mucit lakabı almıştık :) güzel günlerdi.O yıllarda bulunan elektronik devreleri günümüzde yapmak yurtiçi pazarda yeterli parçaların bulunmamasında zorlaştı.Güzel günlerdi.

73 de.

Saygılar.

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git