Gönderen Konu: İlk aşk  (Okunma sayısı 879 defa)

Çevrimdışı TA2FE

İlk aşk
« : 18 Nisan 2013, 14:38:45 »
Hekese Merhablar,

Sene herhalde 1974 veya 1975 olması lazım . Babamların bir aile dostları vardı. Amerika da yaşarlardı. Türkiye ye taşındılar. Karı koca doktorlardı. Doktorluk lisanslarının karşılıkları kabul dilmediği için Amerika ya dönmek zorunda kalmışlardı. O yıllarda benim yaşıtım bir çocukları vardı.
İlk CB cihazını orada görmüştüm . Rejeneratif alıcı  tek kanallı bir aletti. Bahçede bu alet ile oynardık . Son yıllara kadar bir yerlerde idi ama şimdi bulmam imkansız. Bu aleti giderken bana bırakmıştı. İlk Mors alfabesinide burada kullanmıştım . Cihazın üzerinde harflerin karşılıkları yazılı idi. Üzerinde PTT tuşunun yanında kırmızı bir buton ile ton gönderebiliyordunuz.
İşte ilk aşk böyle düştü yüreğime.

Saygı ve sevgilerimle

Emin
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2013, 14:12:39 Gönderen: TA8A »
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1DB

Ynt: İlk aşk
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2013, 19:23:04 »
"ilk aşklar" gerçekten çok güzel benzetme oldu :) Kesinlikle öyle !

Ben QRV kalayım da , 27 Mhz alıcı kiti için çağrı yapan olursa engel olmayayım. 73.

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2013, 16:42:06 »
İşte buda benim ilk aşkım. Gene Proses'in kitlerinden. Yanlış hatırlamıyorsam, Micro FM verici kiti diye satılmıştı. Bu kiti böylece hazır lehimli satıyorlardı. Kendim oradaki bir mercimek kondansatörün bacağına, daha kalın bir kablo lehimledim (tiyo almıştım). O kabloyu antene krokodil kablo ile bağlıyorduk. Kiti Konya Sokak'dan aldık, eve geldik. 9Volt pili bağladık ve hemen radyoyu açtık. O zaman Ankara'da FM bandında iki istasyon var. TRT ve Polis Radyosu. Bizim yayını hemen bulduk. Evde biraz oynadık, sonra apartmanda bir kaç kişiye duyurduk. 15 dakika sonra annem eve geldi ve bizim malzemelere hemen el koydu...Bütün eğlencemiz o an bitti. Tabii herkesin korkusu Polis duyacak, başımız derde girecek. Yasak kardeşim edebiyatı. Neyse akşam babam eve geldi, malzemeleri gördü, anladıki iki apartmandan uzağa yayın gitmiyor, fazla oynamamak ve sokağa çıkartmamak şartı ile malzemeleri geri aldım. İşte banada zehir o gün bulaştı. Ortaikinci sınıf, Şubat tatili. Sene 1984. O günden sonra evdekilerin hep desteği oldu ama. O vericiyide, evdekileri radyo alacağım diye kandırıp para almıştım. Arkasından ilk avometrem, renkli krokodiller, diğer kitler ve TRAC dergileri...Bu arada dikkat ettiyseniz yazımda hep çoğul kişi olarak konuştum, beni ve arkadaşımı Konya sokağa götüren kişi anneannemdi. O zamanlar, oralara tek başıma gitmemiz gene yasaktı.
Sevgi ve saygılarımla,
Tolga ANIL

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2013, 23:40:43 »
Yine sizde Konya sokak var 80'ler buradaki yurdum insanı ne yapsın bir bir cadde varki  bir-iki-üç  başka dükkan bulmazsın.

Hele bir tükan varki adama ikinci malzemeyi sormayasın yada soracağın malzemeyi bilmiyor edasıyla sorasın aha orada bittin aman Allahım azmı azarlandık o tükanda :((  Bilenler Amman İsim vermeyin  reklam ren. olmasın.

Tees kitler ile başladık bulaştı bırakmıyor. "Bir fırıncı amca şunu demişti adamın bir tarafına un bulaşırsa tövbe billah fırıncılıktan kurtulamazsın deyii" bizim neremizze bulaştı desem Türkçe bu çevir nereye giderse bakalım koy ver gitsin nereye giderseee :))

Kitlerden sonra ilk CB - İlk Anten - İlk Soba- Amatörlük .................

Hele CB döneminde CB yi şunla çalıştırmıştım şimdi çoook gülüyorum;  ilk koaxialerin piyasaya çıktığı dönemler mavi blendajlıları vardı TV'lerde kullanırdık  onunla bir süre CB çalıştırmıştım bilmediğimiz bir konuydu nerden bilecen 50 ohm - 75 ohm meselesini :)) daha kablo omajı nedir bilmiyordikki.

Sağlıcakla

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #4 : 20 Nisan 2013, 00:29:55 »
Benim de babamım hobisiydi elektronik, vakti zamanında Samsun'daki Amerikan üssünden malzeme getirtip lambalı alıcılar yapardı. Benim ilk başlangıcım lambalı radyoların göz lambasına kafayı takmakla oldu, o zamanlar yapamamıştım ama sonraki zamanlarda yaptım. İlk yaptığım şey trafo sarmaktı, sanırım ya orta sondaydım yada lise birde, babamım Fransız bir transformatör kitabı vardı, çeşitli abaklar vardı içinde bende onlara bakarak sarmıştım ilk trafomu. Sonra AF116 transistörler ile ilk alıcımı ve hemen sonrasında da ilk kısa dalga vericimi yapmıştım, tabi TRAC dergilerinden.

Yıllar sonra 3222 ye muhalefetten başım ağrıdı çünkü Çayeli'nde kıyıa vurmuş bir Rus telsizin parçalarından 807 lamba ile kısa dalga vericimizi yapmıştık bir usta ile. SWR metre Watt metre hak getire, floresan lambayı antene yaklaştırım hiç bağlantısız en parlak şekilde yakıncaya kadar çıkış akortu ile oynuyorduk, hatta ses verdiğimiz TK47 makaralı teybin devri yükseliyordu biz ayar çekerken. Yayın ta Pazar ilçesine kadar gidiyordu ama ömrü pek uzun olmadı basıldık :)

Güzel günlerdi, beni en çok şaşırtan şey sanırım 75 veya 76 senesinde ilk LED i elime almam oldu, daha önce de görmüştüm ama elime almamıştım, onun ışık vermesi ve de ısınmaması bende dehşet bir heyecana yol açmıştı. Gerçi OC76 transistörlerin üzerindeki siyah boyayı kazıyarak güneşten ilk mikrovoltu elde ederken de büyük haz yaşamıştım ama LED "yok artık" dedirtti bana.

Sağlıcakla kalın.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2013, 11:29:47 »
Simavi bey;

OC71 in bende de öyle bir anısı vardır.. Sanırım orta okuldaydık. Sınıfımızdaki Mustafa adındaki bi arkadaşta saman kağıtlara basılmış eski bir elektronik kitabı vardı onu okur okur hayal ederdik. Cünkü parça bulmak çok zordu. OC71 in üzerindeki siyah boyayı kazıyınca güneş pili gibi çalışacağını yazıyordu. Eski bir Philips radyonun içinde bir tane OC71 bulduk söktük kazıdık boyasını. cam tüpün içinde jel gibi bir madde görünüyordu. Güneşe filan tuttuk ama bi voltaj göremiyorduk.

Haftasonları okulun fizik laboratuarının anahtarını hocadan bin bir rica ile alır 2 günümüzü orada yemek bile yemeden geçirirdik. Ampermetre voltmetre vs sadece orda vardı. OC71 i birde orda denemiştik . Yüksek güçteki bir lambanın yanına transistörü dayayınca milivoltmetrede çok küçük bir voltaj gördüğümüzde nasıl mutlu olmuştuk ... Lambayı kapatıp açarak milivoltun gelip gidişini izlemiştik..

Laboratuardaki indüksiyon makarasını taklit ederek aynısını yapıp , arkadaşları elele tutuşturarak çarptırıp gülüştügümüz zamanları hatırladım bir de...

Yokluk içinde ama güzel günlerdi..

73..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #6 : 23 Nisan 2013, 23:40:52 »
geçenlerde transistörlerikarıştırırken gözüme çarptı paylaşıyım dedim :)

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3CB

« Yanıtla #7 : 24 Nisan 2013, 00:02:19 »
Selamlar.Yazılanları okudukca neler yaptğımı nezorluklarla yaptığımı hatırladım.Birde nekadar yaşlandığımı.AA diyotlar OC ve AC AF transistörler,AZ EL PL lambalar.Saygılarımla 73.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #8 : 24 Nisan 2013, 22:24:53 »
merhaba.
AZ1 zamanından kalan kaçkişi varki ustalar..
hepinize selamlar.
de ta7bb

Çevrimdışı TA5CB

« Yanıtla #9 : 06 Mayıs 2013, 00:37:47 »
ismail oyıllarda senin okuma yazman yoktu öyle hatırlıyorum sen 70 küsür doğumlu degilmiydin :-)) okuma yazman varmıydı motorolayı okudun. bu aşk hurdalık aşkı olmasın ordada motoroladan başka bişey çıkmıyordu  zaten

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2013, 15:59:58 »

Çok enteresan? Demek böyle amatörler:) de varmış?! Yani sizlerin zamanında Çinden cihaz getirtemiyor muydunuz da bütün bu zahmetlere katlandınız! ÇOK YAZIK, ÇOK ÜZÜLDÜM!

Şimdiki  zamanda istediğimizi istediğimiz yerden getiriyoruz, ne gerek var havyaya falan.. ilkellik bunlar, lehim dökülecek, pasta eline bulaşacak, sonra nerden biliyosun devrenin çalışıp çalışmayacağını? PARAYI BASTIR GETİR AL! ne gerek var bütün bu zahmetlere..

Bir de bazıları var, hurdaya mı biyerlere gidiyorlarmış karda-kışta, yağmur- kar demeden eşelenip bişeyler bulup onları çalıştırmayı deniyorlarmış! Ne anlamsız işler bunlar kardeşim. Bastır parayı al di mi:)

Bir de dergilere abone olup kitap getirenler falan da varmış! Çok enteresan , nedir bu amatörlük? Sınav mı ne  varmış, bizim mahalleden XYZ kurtarma derneğine gittim, dediler ki telsiz kullanmasını bilen lazım, ee sınava girilecekmiş, baktım 500 sorunun şıklarını ezberledim, ehliyeti de aldım, evde duvara astım.

Ben de amatörüm Sizin gibi:) farkı farkeden var mı ki?

Anlayanlara sağlıcakla ve reçine kokulu günler dilerim

73

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2013, 23:31:04 »
merhaba hakan bey. ben anladım.
amatörlük zevki olan amatör, amatörlük zevki olmayan amatör.
3222 sayılı kanunun degişmesini çok bekledik. ama bekledigimiz o zevk olmadı.
herzaman keşke diyorum. amtörlügü serbest bırakan kanun keşke birinci olsaydı.
ikinci olması amatörlüge çok zarar verdi diye düşünüyorum. tabii bu benim şahsi fikrimdir.
hoşça kalınız.
de ta7bb
ömer yenigün
giresun

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #12 : 13 Aralık 2013, 11:17:57 »
Ömer Bey,

Bende aramızdan birçoğunun doğru anladığını ve uyguladığını düşünüyorum. Bu arada ukalalık olarak düşünülmez ise, amatör ne demek onuna da araştırdım:

Amatör (Fransızca: amateur), Bir işi hayatını kazanmak veya para karşılığı için değil, yalnız zevki için yapan, hevesli, meraklı kişiler için kullanılan sıfat. Zıt anlamlısı "profesyonel". Amatörler yaptıkları işin uzmanı değildirler, o işi meslek olarak da edinmemişlerdir. Bu sıfat ayrıca alaycı bir biçimde "acemi", "beceriksiz" karşıtı olarak da kullanılmaktadır (TDK sözlüğü). Eski Fransızca'da "seven, sevgilisi" anlamlarına gelen "amateur" sözcüğünün kökeni 1784 yılına dayanmaktadır. Fransızcaya da yine aynı anlama gelen Latince "amatorem" (nom."amator")'den girmişti[1]. Sözcüğün Türkçe'de en erken rastlandığı yıl ise 1914'tür[2].

Hal  böyle iken, sırf radyo frekansından zevk alan insanların adlandırıması "radyo amatörü" oluyor.

EĞER sizler amatörlüğü bir ZEVK VE HOBİ den çıkarıp, bir GÖREV ve SORUMLULUK şemsiyesi altında, gönüllülük prensiplerini zorlayıp, TAAHHÜT verilecek seviyelere getirmişseniz, burada AMATÖRLÜKTEN söz edilemez.

Amatörlüğü bir AMAÇ değil ARAÇ görenler, sadece bu hobiyi kullanmaktalar, yaşayamayacaklardır.

Bu nedenledir ki ben bir RADYO AMATÖRÜ olarak Amatör ruhumu her türlü imkanlarımı seferber ederek KULLANDIRTMIYORUM,

Eminin benim gibi düşünenlerin sayısı az değil ancak sesleri pek gür çıkmıyor!

Sevgiler ve 73!

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #13 : 13 Aralık 2013, 22:13:57 »
Emin Bey bahsettiğiniz telsiz bu muydu acaba. :)

Benim ilk telsizimdir. 1994 yılında babam almıştı kardeşimle saatlerce oynardık :)

73 :)

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #14 : 13 Aralık 2013, 22:21:22 »
merhaba
bu tarif bana uyar.
demekki dogru anlamışım.
73
de ta7bb