Gönderen Konu: traplı dipol için hesaplama  (Okunma sayısı 130 defa)

Çevrimdışı TA1CW

traplı dipol için hesaplama
« : 15 Nisan 2013, 22:40:18 »
merhaba arkadaşlar,10 puanlık uzman sorum olacak..   kısmetse havalar ısındıktan sonra çatıya çıkıçam hf anteni için.... ve 11mt. genişliğinde bir alan var oraya traplı dipol yapmak istiyorum ama bide oldu olacak 80-40-20-10mt bandlarınıda çalışsın istiyorum. bu durumda 11 mt alan içinde gerilecek bu anten için hesaplamaya ihtiyaçım var. anten hesaplama tabloları ile pek işin içinden çıkamadım..  yardım ve önerilerinizi bekliyorum.
şayet yer sorunum olmasaydı aşşagıda görülen 2 alternatifden birini yapacaktım.

not. çatı için sadece 1 kerelik iznim oldugundan cok deneme yanılma şansım yok net kesin ölçülere ihtiyacım var birkerede kurup inemem lazım gerisi bahtıma kalmış durumda,balık oltası kamçı anten gibi çalışmalar var fakat en son ihtimal benim için.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: traplı dipol için hesaplama
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2013, 22:54:17 »
Cüneyt bey anten  örneklerini zaten bulmuşsunuz bitliğin sayfalarındada bolca bulacağınıza ve arkadaşların yardım edeceğine eminim yanlız ben bir seferde ölcüler kesin olsuna pek katılamayacağım   cünkü bize hep anten boyu swr  frekansa bağlı diye öğrettiler ama antenlerin kurulan coğrafi bolgeye göre  yanı yerden yukseklik cevre deki  duvar  . baca gibi yapılar bu kesin ölcüleri kesin kalmamasına neden olmakta  umarım inşallah 1 seferde tutturursunuz birde cok bantlı  işiniz  kolay değil  Allah kolaylık versin .

Çevrimdışı TA1CW

« Yanıtla #2 : 15 Nisan 2013, 22:58:29 »
mesut bey merhaba,
evet etken cok swr için...  ben sonuca en yakın ölçüyü tutturup yaparsam çatıdaki etkenlerden bozulan, değişen swr yi de anten tuner ile telafi yoluna gidicem mecburen...  dediğim gibi; swr tutmadı bi müsade bidaha çatıya çıkmam lazım deme lüksüm yok mağlesef...

73.

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2013, 20:24:44 »
Cüneyt Bey,

iyi günler.
Sizin traplı bir antene değil yükleme bobini ihtiva eden antene ihtiyacınız var. yer 11 metre toplam boyunda olması nedeni ile işiniz oldukça zor.
Traplı antenlerde anten boyu yine dipol anten boyunda olur. yani 80 metre için ne kadar boy gerekiyorsa  diğer frekanslar için trap bile kullansanız. yaklaşık 40 metrelik yere ihtiyacınız vardır.
Trap hesabında genelde varsayım üzerine hareket edilir. Xl=Xc= 200 seçilir.  buradan L Değeri ve C değeri hesaplanır. Q değerinin yeterli seviyesinde olması için Bobin çapı boyunun 2/3 kadar alınır. bitirdikten sonra LCR metre ve anten analizör ile kesim frekansı tespit edilir. Atmosferik şartlara dayanıklı hale getirilir. bu arada C nin voltaj değeri minumum 7000 voltluk seçilir.
kolay gelsin .
selam ve sevgilerimle.
yasar GOCET
TA3D/5

Çevrimdışı TA1CW

« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2013, 20:38:16 »
yaşar bey merhaba,

bilgilendirme için teşekkür ederim. anlaşılan dipol-traplı dipol hevesinden vazgeçecegim,çok saglıklı bişey çıkmayacak ortaya...  bu durumda balık oltasından bi anten yapacagım en pratik bu olacak sanırım.
ilgi ve alakanız için sagolun.

73' de ta1cw