Gönderen Konu: Tel Antenlerde Kullanılcak Telin Kesidi  (Okunma sayısı 309 defa)

Çevrimdışı TA3ALP

Tel Antenlerde Kullanılcak Telin Kesidi
« : 29 Mart 2013, 11:12:40 »
Arkadaşlar HF Tel dipol antenlerde kullandığımız telin kesitin bizim için önemi nedir?  Zannediyorum ki 1mm lik tel kullanmakla 4mm lik tel kullanmak arasında mutlaka bir farklılık olacaktır.
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110     

Çevrimdışı TA1CH

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Tel Antenlerde Kullanılcak Telin Kesidi
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2013, 19:15:43 »
HF bandında çalışacak tel antenlerde kullanılan iletken telin kesiti, öncelikle gerildiği zaman antenin ağırlığını taşıyacak fiziksel dayanıklılığa sonrasında ise antene uygulanacak RF gücüne bağlıdır.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA3ALP

« Yanıtla #3 : 31 Mart 2013, 17:42:13 »
Yani kazanç veya frekansla hiçbir alakası yok olarak aldım. Çok teşekkür ederim.
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110     

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 31 Mart 2013, 18:37:32 »
kazanc ve frekansla alakası yok gibi bir sonuc cıkartırsak yanlış bir sonuca varmış oluruz  tel kalınlığının gücü dışarı atmada  mutlaka bir sınırı var aynı swr ayarı gibi ama bizler genelde ben yaptım oldu cinsinden calıştığımız için  ne nedir nasıldır pek araştırmayız  ve sonuctada ortaya sadece uzunluk önemli gibi gelir ama capta aynı oranda önemlidir cünkü gereğinden fazla cap swryi bozmaktadır 50 santim kalınlığında  49.5 cm boyunda bir silindirden 2m anten olurmu  denemedim formulunude bilmem ama olmaz sanıyorum genelde  hf için camaşır teli kullanımı iyi neticeler veriyor ben yaptım oldu cinsinden gene ama gercek cevabı bende bilmiyorum  tek bildiğim mutlaka etkisinin bir noktadan sonra olacağı . 73

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 31 Mart 2013, 22:12:28 »
          Arkadaşlar merhaba,
          Dipol antenlerde kullanılan tellerin elbette kesitinin önemi var. Gelen sinyali   tam olarak
ışıma dönüştürmesi konusunda sınır çapı vardır. Bir diğer ilişki de tel kalınlığı arttıkça da tel üze-
rinden yapacağınız RF gücünü  de  arttırabiliyorsunuz. Yani kalınlık arttıkça wattın da arta-
cağı unutulmamalıdır.
         Bir diğer konu da tel kalınlığı yüksek tutulduğunda antenin çalışma frekansı daha rantabıl
yeni kararlı oluyor.Çünkü ince tel ile yapılan dipollerde yaz sıcağında swr aşağıya doğru kayıyor.
Kışın da yukarıya doğru kayıyor. Çünkü kışın da soğuyarak kablonun fiziki boyu kısalıyor. Hele
dar band olunca bu kaymayı daha çok fark ediyorsunuz. Tel kalınlığı kalın tutulursa bu sorunlar-
dan biraz arınmış olursunuz.
          Daha başka  etkileri olabilir. Nacizhane blgimiz bu kadar.
          73.....                      www.ta3en.com

Çevrimdışı TA1DX