Gönderen Konu: ZETAGI B150 lineri 40M-10M arası çalışması için modifiye etmek.  (Okunma sayısı 514 defa)

Çevrimdışı TA2TR

Elimdeki ZETAGI B150 lineri 40M - 10M bandları arasına kadar çalışmasını sağlamak için modifikasyon bilgilerine ihtiyacım var bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok sevinirim TNX  73's...

Çevrimdışı TA2TR

Bilgisi olan kimse yokmu ???

Çevrimdışı TA1CH

yapılacak bir sürü işlem var karşılıklı görüşe bilirsek  belki yardımcı olabilirim ( telefon ile )  örneğin kac vat ile sürmek istiyorsunuz  elinizdeki kuvvetlendirici c sınıfımı calışıyor şeması varmı  ssb  kullanacaksınız  röleye gecikme devresi ilave etmeli v.b   ararsanız   yada ben arayayım konuşalım yapabilirsek ben yaptım  da paylaşır  yayınlarız .mesut öz

Çevrimdışı TA2TR

merhaba mesut bey sizi arayacaktım ama konuşma kampanyam bitmiş ancak yarın sizinle görüşebilirim kuvvetlendiriciyi 5w. ile sürmek istiyorum kullandığım cihaz yaesu ft-817 dir ve genel olarak SSB modunda kullanacağım röle gecikme ilavesi üzerinde mevcut bu CB yükselticiyi test ettiğim kadarıyla tamamen CB bandına göre kalibrasyon edilmiş ben bu lineri daha geniş bandlarda çalıştırmak istiyorum 40m. - 10m. bandı arası tercihim.Bu kuvvetlendiriciye 5w. giriş yaptığımda ortalama 90w. güç alıyorum şemasınıda aşağıda yayınladım yalnızca PA katının şemasıdır.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Hocam cihazın dizayn ediliş yapısı geniş banda uygun değil, o sebeple zor gibi. Geniş band bir cihazı baştan yapmak daha mantıklı olur sanıyorum.

http://yadi.sk/d/KdvYhcCT3e0Ok

http://www.eetasia.com/ARTICLES/2001APR/2001APR03_RFD_AN3.PDF?SOURCES=DOWNLOAD

http://kambing.ui.ac.id/onnopurbo/orari-diklat/teknik/balun/qx3Trask.pdf

Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2TR

zor diye birşey yok biraz üzerinde oynama ekleme , çıkarma gibi modifiye işleri var önceki yıllarda elimde bunun geniş band modifiye edilmiş şeması vardı flash belleğim silinince bir daha o şemayı bulamadım sizin dediğiniz yeniden inşa olayı gereksiz zaman kaybı olur bana.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Hocam zorluğu L ve C elemanlarının
yapıları ile, sayıları ile, ebatları ile, bağlantıları ile değiştirilmesi.

PCB de buna yer bulmanız zor. Havada montaj falan olur herhalde.

Ben baştan yapmanın daha kolay olacağı kanısındayım.
Taktir sizin....
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2TR

osman bey geçici süreliğine havada montaja razıyım sizin vermiş olduğunuz linkdeki şemalar çift transistörlü onlar bana uzak mesela ben elimdeki bu tek transistörlü yükselticiyi değerlendirmek istiyorum buna uygulayabileceğim bir proje bulmam lazım yinede ilginize teşekkürler 73.

Çevrimdışı TA3EN

Merhabalar Rasim Bey,
        Arkadaşların yeni baştan yapmak daha iyi demelerindeki sebeplerden birisi de beş banda 10 adet bobin ve 15 civarında da kondansatöre ihtiyaç olmasının yanında bir de bunları kontrol etmek için
Bir adet çok uçlu ve beş konumlu komütatöre ihitiyacınız olacak. Tabiki bunun yanında ön panelde komutatöre de yer lazım olacak. B150 ler de çok büyük boş alan da yok.
7MHz için 2 tane  0.600uhy adet bobin, 2 adet 470pf ve 1 adet de 1nf kondansatör kullanacaksınız.     
        Kolay gelsin.   73...   www.ta3en.com

Çevrimdışı TA2TR

Hüseyin bey sizin bahsettiğiniz 10 adet bobinli proje tahminimce filitreli olduğunu düşünüyorum benim için filitresiz geniş çalışmasi şimdilik yeterli olacak teşekkürler bilgi için.73

Çevrimdışı TA3EN

Filtresiz çıkış uygun olmaz. Yakın frekansların tamamını baskı altına almış olursunuz. Herkesin hf sinin böyle olduğunu düşünün sonuç ne olurdu?

Çevrimdışı TA1CH

iyi akşamlar henüz cıkış alamadığıma göre filtre işini sonraya bırakabiliriz zaten her bant için ayrı bobinler ve kondansatör değerleri mecburen kullanacağız bu arada cihaz ssbde calışacak röleye paralel bir kondansatörler cıkış olmadığında kapanmasını önlemeliyiz birde  sizin  devre c sınıfı calışıyor yani beyz şasede  ab1 calıştırmak gerekiyor geniş bant olması için oda beyze  voltaj vermek gerekiyor ama transiztör ab1 için uygunmu bilmiyorum cihazdanda olmak var işin içinde  kolay gelsin cok şeyler var ama bakalım bir yerden başlamak lazım .73

Çevrimdışı TA2AHI

Merhabalar rm-kl-400-500 serisinin aynı modellerinin hem hf hem de 27 mhz de çalışan modelleri var.Nette arattırırsanız modifikasyonları mevcut ft-817 'm var iken bende böyle bir çalışma içine girmistim ama öylece kalmıstı.73

Çevrimdışı TA2TR

TA3EN= Hüseyin bey yukarıda belirttiğim gibi benim için filitresiz geniş çalışmasi şimdilik yeterli olacak öncelik geniş band çalıştığını görmem açısından filitre katına gelince elbette filitre olacak oda ikinci aşamada siz beni tamamen filitresiz çıkacağımı sandınız sanırım...

TA1CH= Mesut bey TA CALLBOOK kayıtlarından telefon numaranızı aldım yarın akşam sizi arayacağım.

TA2AHI= Hakan bey RM KL400 liner bende bir ara vardı gerçekten 3-30mhz geniş band çalışmaktadır ve bu linerde ise filitre katı mevcut değildir yukarıda hüseyin hocam filitresiz çıkış uygun olmayacağını ifade etmiş.

Benim sorum= Ben bu devreyi 40-10m. bandı arası geniş band AB sınıfı olarak çalışabilecek duruma sokamayacakmıyım? Lütfen bana liner tavsiyesinde bulununmasın bu saatten sonra Lüx linerlere verecek param yok ve olmayacakta bu tek transistörlü (MRF455) devreyi geniş band çalıştırmak istiyorum bu devre üzerinde çalışmak istiyorum kaç gündür bekliyorum birileri çıkıp şunu bunu yapacaksın istediğin band genişliğinde çalışacak desin diye bekliyorum nereye kadar beklerim merak ediyorum cevap yazanlara yinede teşekkür ederim ... 73

Çevrimdışı TA7BB

merhaba.
yazılarınızı okudum.
size hf bandda kullanmak üzere lazım olan linear KL300. dür.
veya zetaginin ayni numaralı linearından temin ederseniz. tüm hf bandda kullanabilirisniz.
cihazınız qrp cihaz olmalı.
aslında cb takozu olarak bilinir ama bu bahsettigim model linear tüm hf de kullanılır.
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA7BB

merhaba.
şeması budur.
73

Çevrimdışı TA8A

Rasim Bey,

Çözümünü TA3EN Hüseyin hocam söylemiş. Her banda uygun filtre katları ekleyerek halledebilirsiniz. Bu filtre katları hem filtre görevi görürler, hem de transistörün giriş ve çıkış empedansını 50 ohma çevirirler. Eğer siz ısrar eder ve geniş bandlı olsun derseniz yukarıda tavsiye edildiği gibi RM KL400 önerilir. Çünkü bu linear'de iki transistör vardır. Bu transistörlerin giriş ve çıkışında GENİŞ BAND trafo kullanılmıştır. Filtre değil. Tek transistörde bu tür geniş band trafo kullanılır mı bilmiyorum. Buradaki geniş band trafo eşittir balun demektir. Onu da hatırlatmak isterim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB6BHK

Sayın Rasim Kurtuluş
Kanaldaki arkadaşlar iyi ve güzel cümleler sarfetmişler. Cevap yazmak istemezdim ama kimse yokmu deyince bir iki cümle yazmak icabetti.
Acizane bir zamanlar bu vatandaş FM transistorlarıyla 28 MHz de lineer yapmıştım.  iki adet 2SC2630 transistoruyla.  Bunlar çalıştı.  Antene takınca fazla SWR problemi çıkarmıyorlar.
Ama tek transistor olunca?!
(tek transistörlüsünü de denedim.)Bilal Beyin dediği gibi geniş band tek transistörlü çıkış gördüğümü hatırlamıyorum. Tek transistörlüler bayağı problemli. SWR tutturmak dahi güç.
2SC2782 transistörüyle de çalışma yaptım. Belki bu transistörün istediği giriş gücünü veremedim. Yaptığım lineer ve tek transistörler verimsiz oldu. Neticede bu transistörün (emin olmamakla beraber korsan mal)olduğuna karar verdim.
Naçizane benim bildiğim. Şok bobin ve kondansatör değerleriyle oynayarak deneme yanılma yoluyla çıkış gücü gözetlenerek bir band değişikliği yapılabilir ama bu tek bir frekansta olur.  Vericinin şakası olmaz, düşük bir swr transistörü sakatlar.   Komutatörle band değişikliğini tecrübeli amatörlerin tavsiye edeceğini pek sanmıyorum

73!   Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com
1

Çevrimdışı TA2FE

Rasim Selam ,

Arkadaşlar sana açıkladılar ama ben samimiyete dayanarak başka bir yol ile anlatayım .
Sen o aleti filitresiz yapınca haber ver . Sen aktif iken ben havaya çıkmayayım . Nasılsa bir şey duyamayacağım :)
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2TR

yazılanların hepsini okudum vermiş olduğunuz bilgilerin doğru olduğunun kanaatine vardım istediğim sonuca ulaşamayacağımı anladım en iyisi bu çıkış üzerinde operasyona girişmemek yukarıda tüm bilgi ve düşüncelerini paylaşan arkadaş ve abilerime beni bu konuda aydınlattıkları için teşekkür ederim 73's...