Gönderen Konu: Dayanıklı Metal Boyama Nasıl Yapılır  (Okunma sayısı 305 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Dayanıklı Metal Boyama Nasıl Yapılır
« : 27 Mart 2013, 22:25:23 »
Projelerimde kullandığım çeşitli metal kutuları boyamak istiyorum ancak titizliğimden dolayı rastgele birşey yapmak istemiyorum.
Kutular alüminyum. Dış ortamda kaldıklarında sıcak soğuk farkından çatlamayacak, elde taşıdığınızda, üzerine ter, kolonya, deterjan vs geldiğinde boyası çıkmayacak, ele geçmeyecek, soyulmayacak dökülmeyecek şekilde, özetle en sağlam şekilde ev şartlarında nasıl boyayabilirim?
Askeri cihazlar nasıl boyanır? Yıllarca kullanılan cihazlar bile sapasağlam kalıyor. Nedir bu işin sırrı?

Her gerektiğinde gidemeyeceğim için sanayiye götürmek istemiyorum, evde kendim yapmak, gerekliyse mutfakta fırına atıp pişirmek istiyorum.

İstediğim renk siyah ancak ileride başka renkler de kullanabilirim.

http://www.altinkaya.com.tr/IP-65-Contali-Aluminyum-Kutular/View-all-products.html

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: Dayanıklı Metal Boyama Nasıl Yapılır
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2013, 09:27:53 »
Kutu/cihaz degil ama arabami (aluminyum kaportali)  boyarken edindigim tecrubemi soyliyeyim:

aliminyumu boyarken 2 cok onemli nokta var:
1- Temizlik, eloksalsiz aluminyum havadaki rutubet ile saniyeler icinde ince bir "gevsek oksit" tabakasi olusturur; bu da zamanla yuzeyden ayrilir, boya da beraberinde.
2- Astar, mutlaka "etch primer" denilen, asitli astar kullanmak lazim (havacilik veya deniz boyalari satan yerlerde var).

Firin isi cok zor degil; zaten 70'C gibi yeterli...

Kolay gelsin, 73

Engin
ta2bu/4

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #2 : 28 Mart 2013, 15:52:22 »
Selamlar,
Konuya bir eklenti/öneri yapayım, boyayacağınız metal malzemenin yüzeyini selülozik tiner ve iplikcik bırakmayan bir bez yardımı ile güzelce yağ ve pisliklerden arındırın daha sonra 65-70 derece ısıttığınız fırında 10-12 dk. beklettikten sonra yaklaşık 20 cm. uzaktan boyayın (1.kat) ardından malzeme soğumadan 2.katı atın. Dediğiniz askeri malzemelerin boyası gibi olacaktır.
Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #3 : 28 Mart 2013, 15:56:02 »
Yüzeyim yağdan ve pislikten arındırılmasında "lavobo açıcı" diye pazarlanan kostik soda kullanabilirsiniz.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #4 : 28 Mart 2013, 16:34:25 »
Temizlik çok önemli, yüzey temizliğini yüzeyde herhangi bir oksit bozulma falan olmadıysa doğrudan  selilozik tinere bandırılmış pamuklu bir bezle yüzeyi temizleyiniz. Boya işine gelince piyasada en dayanıklı boya diye bilinir epox i bazlı yani çift karışımlı boyalardır. Özellikle gemileri boyamada kullanılır. Bunun yanında oto boyacılarının kullandığı kaliteli marka selilozik boyaları kullanmak uygulama açısından daha kolaydır. Selilozik boyaların kullanılacağı ortamdaki ısıya çok dikkat etmek gerekir kesinlikle 20 derecenin altında uygulama yapmanızı tavsiye etmem.
Bu arada tinerle yüzey temizliği yaptıktan sonra yapılacak ilk uygulamanın astar olduğunu unutmayalım. selilozik boyaya kesinlikle selilozik bazlı astar kullanmalısınız. Yüzey kuruması gerçekleştiğinde su zımparası vasıtasıyla yüzeye zımpara tatbik ediniz sonra selilozik yada epoxi boyanızı yüzeye tatbik ediniz.
Kolay gelsin.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #5 : 28 Mart 2013, 23:52:48 »
Kostik soda(NaOH)  Aliminyum harici malzemelerin temizlenmesi için ideal,  ama aliminyumu  eritir.

Çevrimdışı TA2LX

« Yanıtla #6 : 30 Ağustos 2013, 03:53:36 »
boyayı bilemem ama temizlikte piyasada balata temizleyici adıyla satılan sprey ler yapıştırılacak ve boyanacak yüzeyleri temizlemede  bir numara özelikle würt be benzeri tanınmış markalarınki...
TA2LX
Yavuz ŞİŞMAN
SAKARYA
05322408622

Çevrimdışı TA6U

« Yanıtla #7 : 05 Eylül 2013, 17:51:52 »
   Elektro-statik boya yaptırmanızı öneririm.Ben Alüminyum Kutu yapıp boyattım.Halen de kullanıyorum.Hem parlak siyah rengi,hem de siyah mat rengi var.Gayet sağlıklı ve kullanışlı.Çok uzun yıllar kullanabilirsiniz.73 de TA6U Nihat.