Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
& Band HF ANTEN ÇALIŞMASI
TA4EM:
Merhaba
Daha önce de belirttiğim gibi,toroidlerin aynı renkte ve çapta da olsa dahi bizleri yanıltıyor.(markalı orijinal olanlar hariç.) Benim kullandığım toroid 29 turla 100 kusur mikrohenri oldu.Aynı çapta renkte 70 turla aynı değere ulaştı.Ama sorun değil.0.70-0.80 gibi emaye teli sarmaya başlayın tamamını sarın.ölçün yaklaşık 125 mikrohenriyi bulunca olmuştur ve sarımı o noktada bırakın.Şayet tam sarımla endüktans değeri düşükse,telin çapını küçültün ve sarın.Bu şekilde deneme yanılma ile yapılır.Bu toroidin frekansı konusunda şüpheniz varsa,zaten sonunda denemenizde rezonansa gelmez,floresanı yakmaz yani RF enerjisini göndermez,SWR bozuk gösterir vs.Malesef toroidler sorun oluyor.Sizin hedefiniz endüktans değeri ve enerjiyi antene göndermesi olmalı.Kullandığınız toroid için 2 mm tel çapı fazla gelmiş ve endüktansı düşük çıkmış .Siz hedefi 29 tura endekslediniz Bu değer benim kullandığım toroid için geçerli.Sıkı yada aralıklı sarım gibi faktörler sonucu etkileyecek düzeyde değildir. Elbette bunların teorik izahları var oralara girmek istemiyorum.Bizler için önemli olan pratik değerler , sonuçlar ve gözlemlerimizdir.Başarılar dilerim.
TA1CH:
Ekrem hocam anteni sürekli qrp cihazlarla deneyip haksızlık ediyormuşuz bugun catı antenimi söküp masamın üzerinde duran hf telsizin arkasına takıp swr 50 vatta 1.5 ölcüp deneme yaptım ve sonuc mükkemmel odanın icerisinden süper randıman aldım elinize sağlık tabiki qso kısa tuttum ilk denemem troid ne kadar izin verirse okadar uzun konuşacağım selamlar .
TA4EM:
Mesut bey merhaba,
Kurcaladıkca güzel sonuçlar elde ediliyor.Bu antenleri daha çok malum QRP güçlerde kullanıldığı için bu isim verilmiş.Toroidleri de genelde düşük watlı olmakta,maksimum 15-20 vat gibi.Küçük çaplı toroidle yüksek wat riskli,ısınıyor.Ancak büyük çaplı toroid olunca 60-70 wata dayanıyor.Benim kullandığım bu türden ve bütün bantlarda SWR gayet iyi.Dün akşam 5-6 vatla FT-817 ile 7.055 MHZ ve 14.265 mhz de QSO yaptım.Tabiki bu güçle karşıya oldukça düşük raporla sinyal gitti.Evde balkon yok antenin ucunu pencereden uzatarak oldu.Şartlar iyi değil.Önümüzdeki günlerde TRAC gurubu olarak açık arazide etkinlikler düşünüyoruz.Sanırım iyi sonuçlar elde ederiz.Selamlar.TA4EM
TA1CH:
Ekrem hocam bobinli 7mhz mobil anteninizi yaptım swr 1 in altında cok güzel calıştı proje ve yol göstermeniz için teşekkür ederim
cok güzelbir 7mhz mobil antenim oldu 73
TA7BB:
merhaba.
güzel proje olomuş tebrikler.
acaba çubuk boyu ve bobin turu hakkında bilgi verebilirmisiniz.
kolay gelsin
73
de ta7bb
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git