Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
& Band HF ANTEN ÇALIŞMASI
TA4EM:
Selamlar
Ayrıca.tek bobin tek çubukla multibant anten yapılmak isteniyorsa,bu da mümkündür.Maksimum 150 mikrohenrilik bir bobin sarmak yeterli.Bobinin anten ucu tarafından başlanarak 13-14 mikrohenriden bir uç alınır geride kalan bobin devamı şaseden bir kablo ile by pas yapılır.Bu şekilde ki anten 20 mhz olur.Bu şekilde 44 mikro henriden bir uç alınır bu da 7 mhz olur Nihayet tamamı ise 3.5 mHz dir. 21-24 ve 28 MHZ ler ise Anten uçundan aşağıya ilk 3-5 mikrohenri arasında deneme ile bulunur.Selamlar
TA4EM:
4 WATT ve örnek frekans 3.750 MHz'de RF gücünün floresan ampul ile testi
TA3CS:
sayın hocam bende sizin yayınlamış olduğunuz bilgileri kullanarak bu portatif antenden yapmaya çalıştım 4.8cm çapında sarı toroiti bulmak ve üzerine 2mm bobinaj teli ile 29 tur sarmakla başladım işe ne varki sizin verdiğiniz mikrohenri değerlerini yakalayamadım kesinlikle 124 mikrohenri değerini 29 turda göremiyorum. Ama ben ölçümlerimi bobini toroite sardıktan sonra yerine montaj yapmadan yapıyorum acaba siz bağlantıları yaptıktan sonramı ölçümlerinizi yaptınız 124mikrohenri değerini öyle buldunuz merak ettim veya uygun toroid değildemi bu değere ulaşamıyorum çalışmalarınızda başarılar iyi günler diliyorum
TA4EM:
Merhaba
Öncelikle toroid konusunda önemli problemlerimiz var.Malesef aynı ölçütlerde ve renkte toroidler bile frekansları konusunda farklılıklar gösteriyor.Hakiki amidon(mikrometal) marka toroid bulmak oldukca zor.Benim kullandığım toroidlerde de aynı sorunla karşılaşıyorum. Biraz deneme/yanılma yöntemi ile
çalışmak gerekiyor.
1-Sarılan toroidin endüktansı 100-125 mikrohenri değerinde olması
2-Kullanılan frekansta rezonansa gelmesi
Zorunluluğu var.Bu koşulları sağlamak için mevcut toroidleri kullanarak işe başlamak gerekiyor.Floresan kontrolü ile de antenin enejiyi atma konumunu belirliyoruz.Bu tür antenler daha çok 5-10 watt gibi düşük güçlü cihazlarda(QRP) kullanılıyor.Çubuk anten ve düşük güç.Küçümsenmemeli zira propagasyonun iyi olduğu zamanlarda sonuç alınıyor.Yani ionosferin insafına kalmış bir şey. endüktansı,sarılı toroid devrede olsun-olmasın koşullara göre değişmez.Telin çapını, eldeki toroidin kaç turla istenilen bu endüktansı vereceğini deneme ile tesbit etmeliyiz.Kolay gelsin.
TA3CS:
sayın EKREM hocam sizin yapmış olduğunuz bu anteni yapmak için uzun zamandır toroid arayışı içerisindeydim nihayet T-200 sarı toriti buldum ve (dış çapı 4,8 cm.) tarif ettiğiniz üzere toroitin üzerine 29 tur 2mm kalınlığında bobinaj telinden (üzeri vernikli bakır tel) sardım belirtiğiniz noktalardan bobinin değerini ölçtüm fakat birkaç kere ölçmeme rağmen 124 milihenry değerine ulaşamadım fakat toroite bobinaj telini sıkı sarmamın bu değeri bulmamda rolü olabilir mi acaba bu problemi nasıl halledebilirim çalışmalarınızda başarılar diliyorum 73.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git