Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
& Band HF ANTEN ÇALIŞMASI
TA4EM:
ÖNEMLİ BİR NOT:
Şemadaki frekanslara göre balunun endüktans değerleri,ölçütlerini verdiğim ve kullandığım toroiddeki değerlerdir.Elbette çapı daha büyük yada küçük toroidilerde endüktans değerlerinde küçük farklılıklar oluşabilir. Bu fazla dikkate alınmamalıdır zira,TX den gelen gezici uç turlar üzerinde uygun SWR değerini bulur.Ayrıca en düşük SWR değeri biraz büyük görülse bile anten boyu küçük değerlerde uzatılıp,kısaltılarak ayarlanabilmektedir.(Anten çubuğunda yapılan bu düzeltme bütün frekanslar için sabittir.Her frekans için ayrı ayrı anten uzunluğunu ayarlamak gerekmez.)
TA1CH:
Ekrem hocam hediyenizi 1 metrelik bir teleskopik anten ile test ettim 7mhz 14mhz 28 mhzde swr 1.5 süper calışıyor teşekkürler elinize sağlık 73
TA4EM:
Mesut bey,
İyi günlerde kullanın.Ben bu bantlarda en yüksek SWR yi 1.3 olarak ölçmüştüm.Bilgilerinize.Selamlar
TA4EM:
ANTEN ÇALIŞMALARINA DEVAM....
Resimde görülen anten 7 MHZ (40 M) mobil anten,olup teknik değerleri:
2 cm çapında sert plastik boru üzerine 0.90 mm çapında emaye telden bitişik yaklaşık 100 tur civarı sarımla eldilir.Endüktans değeri 42-44 mikrohenridir. Bu endüktans değerini sabit tutarak farklı tel kalınlıkları da olmaktadır.Antel tel boyu 100-115 cm dir SWR ayarı yaparken biraz uzun anten kullanarak SWR metre kontrolünde boyunu ayarlamak mümkündür. Ayarı iyi yaptığınızde maksimum SWR 1.3 olmaktadır.Anten boyunda çok küçük mm rik uzunluk artması yada kısalması SWR yi etkilemektedir.Resimde görülen anten dipliği de el yapımı olup mutfaklarda kullanmadıgınız(yada kullandığımız) metal küçük tencere yada tas kullanılarak imal edilmiştir İçerisine konan mıknatıs ise 2 adet büyük haparlörlerin 8-10 cm çaplı olanlardır ve bir de siyaha boyadınızmı piyasadakilere taş çıkartmaktadır.Selamlar
TA4EM:
Yukarıda 7 MHZ için tasarlanan anten deki bobinin endüktans değerini 13 mikrohenri civarında sarıldığında 14 MHZ lik mobil anten, 152 mikrohenri olarak sarıldığıda ise, 3.5 MHZ lik mobil anten elde edilmiş olur.Anten uzunluklarıda benzer boylarda olup,kısaltıp-uzatarak uygun SWR kesin olarak elde edilir.Biraz sabır işi.Selamlar
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git