Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
& Band HF ANTEN ÇALIŞMASI
TA4EM:
MERHABA,
3.5-28 MHZ,6 BANT EV YAPIMI ANTEN: 3.5-7-14-21-24 ve 28 MHZ bantlarında oldukca verimli ,bütün bantlarda 115 cm boyunda teleskopik yada çubuk antenle çalışmaktadır.Denemelerimde 75 Watt RF gücü altında değerleri değişmeden ortalama 1:1-1:3 SWR aralığında performans göstermektedir.Özellikle küçük ebatta olması nedeniyle QRP uygulamalarına elverişlidir.Yüksek RF gücünde toroidin biraz ısınması problem oluşturmuyor.Ne de olsa bir RF transformatörü olması göz önüne alındığında normaldir.Kullanılan komütatör yüksek RF enerjisine uygun tırnaklı olması, ark kararması oluşmaması acısından önemlidir.
TOROİD: T-200 serisinden 4.8 cm dış çaplı standart sarı mikrometal toroid.Kırmızı da olabilir.Yeterki 3-30 MHZ frekans aralığına bir değere sahip olsun.
Tel çapı:2mm.
Endüktans değerleri (yaptığım hesaplamalara göre,bu değerler orijinal olup,alıntı değildir) :124 mikrohenri (Ölçümlerde ,endüktansmetrenin probu antenin irtibatlandığı noktada tutularak şaseye doğru toroid sargılarında ölçümler alınmalıdır.Küçük sapmalar, SWR metre kontrolünde yakın turlarda ölçümler ile düzeltilebilir (teorik-pratik farkı)
3.5 mhz: 85.8, 7 mhz:48.4 , 14 mhz:13.4, 21mhz:2.9 ,24 mhz:1.1 ve 28 mhz:<1 mikrohenridir.
SWR değerleri .(3.5 mhz:1:3)- (7mhz:1:1)-(14 mhz:1:2)-(21mhz:1:3)-(24 mhz:1:2) ve (28 mhz:1.2)
Anten boyu:115 cm olup bu boy,bütün frekanslarda sabittir.Saygılarımla. Ekrem ÇİÇEK
TA5FA:
Elinize sağlık .
Balkon anteni aradığım şu günlerde verimi hakkında daha detaylı bilgi verebilme imkanınız varmı .
Tşk.
Sağlıcakla
TA4EM:
Mehmet bey,
Mesajınız için teşekkür ederim.
Bu konu ile yaklaşık 10 gündür çalışıyorum.Denemelerimde aynı frekansta büyüklü-küçüklü sarı toridleri denedim.Yüksek watta büyük toroidi kullanmak gerekir.QRP için 2 cm gibi küçük çaplı toroid de yeterli.Toroidleri bulmak biraz zor.Ancak PC lerin güç kaynağı içindeki sarı toroidler işe yarıyor(max 5-10 watt RF için).Ben bu denemede 4.8 cm büyükce bir toroid kullandım 75 watt RF gücüne dayanıyor.Biraz isınıyor,ama normal Çünkü cihazdan gelen RF sinyali bloklanmış kapalı bir bobine giriyor.Anten boyu olarak 1ila 2 metre arasında farklı boyları denedim.Hepsinde sonuç çok iyi.Ancak örneğin 1 metre anten ile örneğin 7 mhz de bobinin uygun ucu 14. sarımda rezonansa geliyorsa,1.5 metrede bu 12-13.sarımda olmaktadır.Yani Birazda deneme -yanılma metodu ile çözülüyor.Çok tırnaklı komütatör bulamıyorum.30 turluk bir bobin için 30 turlu komütator olunca iş daha kolay her tur sipiri komütatörden geçeceği için farklı anten boylarında SWR yi bulmak daha kolaylaşmakta.Geçtiğimiz pazar günüyaesu ft-817 ile anteni denedim 4 watt çıkış ve 115 cm anten boyu ile 24 Mhz de QSO yaptım. 7 mhz de sesimi duyuramadım.propagasyon iyi değildi sanırım 4 watt yetmedi.Anten verimini; antene yaklaştırdığım küçük floresan ampul ile denedim RF gücünü ampulun yanması ile izledim.Bunlar benim yaptığım kontrollerdir.Aslında benim yaptığım bu anten sisteminim fabrikasyon olanlar var'miracle anten' olarak biliniyor.Prensip olarak aynı.You Tube 'de videoları da var.Yabancı amatörlerin de yaptıkları var.Benim gözlemlerime göre mükemmel performansları var.Deneme yanılma ile daha uzun antenle yapmak mümkündür.Şemada verdiğim ölçütleri,parametreleri değiştirmeden toroiddeki turlar üzerinde anten girişini tesbit ederek anten boyuna göre modifiye edebilirsiniz.Saygılarımla
TA4EM:
Küçük bir düzeltme:
Başlıkta verilen bilgilerde''ölçümlerde,endüktansmetrenin probu antenin irtibatlandığı noktada tutularak...................'' yazılan cümleyi,''endüktansmetrenin probu şemadaki sıfır noktasında tutularak,probun diğer ucu bobin üzerinde endüktans değerleri bulunmalıdır''şeklinde düzeltiyorum
TA4A:
Ekrem hocam elinize sağlık çok güzel olmuş.... Anten çubuğunun değişmemesi çok güzel ve çok pratik bir anten.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git