Gönderen Konu: Unun'lar ve balun'lar hakkında soru...  (Okunma sayısı 162 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Unun'lar ve balun'lar hakkında soru...
« : 06 Mart 2013, 15:39:51 »
Amatörün acısı neredeyse canı orada imiş :) Bendeniz de bir istasyon kurabilmek için önümdeki engelleri dirsek teması hizaya soktum, bir bir aşmaya çalışıyorum. Anten olayında takıldım biraz, malumunuz haberleşmenin en önemli parçalarından birisi de anten. Dandik antendir, tunerdir, balundur ayarlayıp sistemi işe yarar hale getirmeye uğraşıyorum.
Dandik balkon anteni, dandik ev çevresi dipolü, kısa dikey anten denemeleri, tuner falan derken, sıra diğer önemli bir alete, balun ve ununlara geldi. İnternetteki kaynaklarda, balunların hem RF şok amaçlı, hem de empedans uydurma trafosu olarak kullanılabileceğini okuyorum.
Geçen LDG firmasının ürünlerine bakarken iyice kafam karıştı. Hem 4:1 unun var, hem de 4:1 volatge balun var.

4:1 voltage balun
http://www.ldgelectronics.com/c/252/products/2/13/1

4:1 Unun
http://www.ldgelectronics.com/c/252/products/2/65/1

Anladığım kadarı ile bunların iç yapıları da farklı. LDG firması, 4:1 voltaj balunu için 300 ohm paralel kablolu antenlerde ve uzun tel antenlerde kullanılır demiş. 4:1 unun için de dikey antenlerde kullanılır demiş.

Unun dedikleri akım balunu mu oluyor? Kullanım alanındaki farklılıklar nereden kaynaklanıyor?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: Unun'lar ve balun'lar hakkında soru...
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2013, 17:00:09 »
Unun balanssız bir anteni balanssız bir hatta bağlamakta kullanılıyor. unbalanced-unbalanced kelimelerinin birleşimi. sizin dikey anteniniz balanssız bir anten. Empedans dönüşüm işlemlerinde kullanılır.
Balun ise balanslı hattı balanssız hatta bağlamakta kullanılıyor, örnek: dipol, windom. Balun'un temel görevi bu dönüşümü yapmak olsa da genellikle hem bal-un dönüşümü yapılıp hemde ayrıca bir düzenek koymamak için aynı zamanda empedans dönüşüm işi de yaptırılıyor. ikisi bir arada yani.

Hangisinin hangisi olduğu aklınıza takılırsa şöyle bir soru sorun, "bu antenin toprağı neresi?" eğer antenin toprak kısmını gösterebiliyorsanız anten balanssızdır.

Şok balunları tamamen farklı şeyler. Eğer balanslı anteninizi balanssız bir hatta bağlarsanız anten kablonuzun ekranı üzerinden akım akmaya başlar. şok balunu kablo üzerinde bobin oluşturarak bu akımı önlemeye çalışır. Normal şartlarda gerçek balun yerine tercih edilmemesi, sadece tedbir amacıyla kullanılması uygun olur ancak zorunlu hallerde normal balun gibi de kullanılabilir. Ancak herhangi bir empedans dönüştürme işlemi yapmaz.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Unun'lar ve balun'lar hakkında soru...
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2013, 18:09:54 »
Teşekkür ederim.
Kullandığım cihazın özelliklerine bakıyorum, anten çıkışı 50 ohm unbalanced yazıyor.
Şimdi eğer 50 ohm unbalanced ve frekansta rezonanslı bir anten kurabilirsem, cihazıma direkt bağlayabilirim.
Ama diyelim ki balanced bir antenim varsa cihazıma uyması için bal-un kullanmam gerek.
Unbalanced ama yüksek veya düşük empedanslı bir antenim varsa un-un kullanıp empedans uyumu sağlamam gerek. Örnek olarak ground plane radyalli dikey antenler. (Bu sizin toprağı belli anten tanımınıza da uymakta)

Frekans rezonansı olayı ayrı bir şey, o iş için de tuner kullanıyoruz herhalde.

Doğru anlamış mıyım?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: Unun'lar ve balun'lar hakkında soru...
« Yanıtla #3 : 07 Mart 2013, 11:21:17 »
Aynen yazdığınız gibi.