Gönderen Konu: Havacılık bandı için anten tuner şeması var mı?  (Okunma sayısı 465 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Havacılık bandı için anten tuner şeması arıyorum. Yanlış anlaşılmasın, bu frekanslarda yayın yapmayacağım, sadece daha kuvvetli dinleme yapabilmek için arıyorum. Bulunduğum şehirde havaalanı var, daha hiç bir şey duyamadım. Belki bir tuner ile şansım olabilir diye düşünüyorum.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Havacılık bandı için anten tuner şeması var mı?
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2013, 21:30:43 »
Yanılıyorsunuz, anten tuneri hiçbir işe yaramaz amacınızda. Burada kritik nokta bulunduğunuz mevki, hava haberleşmesi amacına uygun olarak yerden yere değil yerden havaya, havadan yere saçılım yapacak şekilde anten paternine sahiptir, siz bir discone antenle uçakları daha iyi duyarsınız, kula yakınızdaysa yakınlığın avantajını kullanarak onuda duyarsınız. Benim tavsiyem kaliteli bir discone anten, mümkün olduğunca kayıpsız bir kablo ve mümkünse anten preamplifikatörü kullanmanızdır.

Kolay gelsin.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 03 Mart 2013, 21:49:59 »
Yanıt için teşekkür ederim. İnternette discone scanner antenleri satılıyor, ben de bunları kim niye kullanır diye soruyordum kendi kendime, demek bu iş içinmiş...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #3 : 03 Mart 2013, 22:26:34 »
Ahmet bey,
Balıkesir meydanı askeri meydan ,dolayısıyla askeri meydanlarda ,sivil hava bandı frekanslarında askeri uçak-yer  haberşlemesi yapılmaz, bu nedenle konuşma duymamanız normal, çok daha yukarlarda konuşurlar önce frekansları bir şekilde tesbit etmeniz daha sonra uygun alıcı ile duyabilmeniz mümkün olabilir diye düşünmekteyim.( Tüner ile uğraşmanızı tavsiye etmem.)
73 de ta2bn

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 03 Mart 2013, 22:56:24 »
Sami bey,
FT857 kullanıyorum. Hava bandında sadece dinlemesi var, gönderme yapmaz.

Rebi bey,
Balıkesirde artık sivil havaalanı da var. Hergün olmasa bile, haftada 2-3 sefer mevcut.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
  • BİN BİLSENDE BİR BİLENE DANIŞ.

Çevrimdışı TB6BHK

var ve pek çok
« Yanıtla #6 : 04 Mart 2013, 01:09:37 »
Sayın Ahmet Mete Önder

İstediğiniz kule ile uçak arası konuşmaları dinlemek ise en kolay bir iş peşindesiniz demektir.
Hava bandı 108 MHz den 136 MHz ye kadar AM modulasyon olarak devam eder. Pek çok elektronik sitede değil süperheterodin hassas bir  ses frekans amplifikatörü önüne konmuş 1N34 diyotu ile bu frekansı dinlerler.
Ben Yozgat şehrinde bulunuyorum. Şemasını vereceğim alıcı ile 250 km uzaklıkta bulunan yani Ankara üzerinde bulunan uçakları (hepsini değil tabii) duyabiliyorum. Kalmış ki siz hava alanı yakınındasınız. Alınması öyle kolay bir banddır ki bir zamanlar normal bir FM alıcı içinde bile dinlemek mümkün olurdu.  Niçin kolay dinlenir.

Uçaklar yüksekte oldukları için, yayın  çok uzaklara çok rahat ulaşabiliyor. Yanı verici anteni yerde değil de gökte olan bir verici tasavvur ediniz. 
 İkinci olarak bu yayınları dinlemek çocuk oyuncağı yapmaktan daha basittir. Nedeni ise  Yayınlar geniş band AM modulasyon dur, pll devresi gerektirmeyen alelade FM alıcılarla dahi rahatlıkla dinlenebilirler. Ancak konuşmalar kok kısa tutulur, istasyon yok sanabilirsiniz.
En kolay dinleme aracı ucuz çin malı bir FM radyo bulup onun osilator ve anten bobininin turlarını biraz kısaltmak. Yani bu bobinler 5 tur ise bunu 4 yapmak. Hatta telleri kesmenize bile gerek kalmaz. bir tornavida ile tur aralıklarnın arasını açarsanız bu iş hallolur. FM radyolar  AM modulasyonunu dahi çok rahat alalbilmekteler. 109 Mhz de dahi hava bandı konuşmaları var.
Ancak FM bandlı radyoların bobin ayarlarını değiştirmenin kanunsuz bir tarafı var mı? Şimdiye kadar var olduğunu işitmedim.

Bu bandı dinlemenin ikinci ve daha güç bir yolu aşağıda vereceğim sitedeki regen alıcı devresidir.  Bu alıcı duyarlık bakımından pek çok çin malı alıcıdan üstündür. Ancak yanlış anlaşılmasın regen alıcı şemaları basit gibi dururlar ama  yapımı hayli tecrübeyi gerektirir. en ufak bir hata moral kırıklığına sebep olur. İşi kavradıysanız hataları çok rahat aşabilirsiniz.
 Bu yazıları ikinci el olarak söylemiyorum. Yaşayan biri olarak birinci el olarak söylüyorum.
 Şema eminim bitlikte de var ama nerede?

http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/reflex-tv.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/reflex-tv.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/deniz-refleks.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/deniz-reflex.htm

73 ' Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #7 : 04 Mart 2013, 01:37:12 »
 Değerli  TA3EP Ahmet Mete Önder bey
Bu bantta alıcı yapmanın en basit ve en emin yolu digital göstergesi olan ucuz bir malı FM  radyo bulmak. Bunun osilator ve anten bobin aralıklarını seyrekleştirmek. Yaptığınız frekans değişimini digital ekrandan görebilirsiniz. Ancak siz frekans ayarını doğru yapsanız bile Kötü alıcıların digitalleri 130 MHz nin yukarısını gösteremeyebilirler.
en iyi 73!          Hüsnü Köktürk  husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

hava alanı frekansları
« Yanıtla #8 : 04 Mart 2013, 05:03:01 »

Değerli arkadaşlar.
Cetvellerde sivil ve askeri  hava alan diye iki ayrı frekans tablosu görmedim. Ayrıca modulasyon tipi neden  USB değil de AM  ve hava frekansları neden sivil FM bandına bitişik, daha yüksek halkın ulaşamıyacağı yüksek frekanslarda değil sorusu aklıma geldi ve kendi kendime şöyle bir cevap hazırladım.
Hava trafiinde esas olan konuşmanın  gizliliği, etraftan duyulmaması değil, uçakların kule ile problemsiz irtibat kurabilmeleridir. Can güvenliği birinci plana alınmıştır. Daha rahat problemsiz görüşebilmek için geniş band AM modulasyon seçilmiştir. Aşağıdaki linke bakılırsa yeni modern alıcıların konuşma  irtibat güçlüklerini aşması kabulü halinde dar band AM ve FM modulasyonlarının kabulü düşünülebilir.

http://www.tatsetpa.org.tr/sayfa.php?pageID=30
73 ! Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #9 : 04 Mart 2013, 07:26:21 »
Selamlar,

Sadece bilgi için,

Askeri uçak ve sivil uçaklarının Modülasyon tipleri burada açıklandığı gibi AM Modülasyondur.

Fakat frekanslar arasında çok fark vardır (Frekansları Yazmak istemiyorum).

Kolay gelsin
Yasar GOCET
TA3D/5

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 04 Mart 2013, 07:57:13 »
Yaşar bey,
Askeriye haberleşmesi ile hiç işim olmaz. Aslında tüm havacılık bandında amatör olarak hiç işim olmaz da, benimkisi bilimsel merak.

Değerli Hüsnü ağabeyim,
Verdiğiniz şemaları ilgi ile takip ediyorum, ilk fırsatta yapıp deneyeceğime emin olabilirsiniz. Uçak telsizlerinde A.M. modulasyon olması acaba uçaklarda telsizin çok eskiden kullanılmaya başlamasından olabilir mi? Hani, belki de o günlerde FM ve SSB telsizler daha uygulamaya girmemiş olabilir...

Ümit Duran bey,
Link çok güzel. Çok teşekkürler.

Yanıt yazan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu konunun herkesin ilgisini çektiğini görüyorum. Gelişme kaydedersem buraya yazarım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #11 : 04 Mart 2013, 12:47:59 »
Havacılıkta AM modülasyonun kullanılma amaçlarından biri de AM modülasyonda aynı anda konuşan iki istasyonu da duyup anlayabilirsiniz. Bu avantaj emercensi durumlarda önem kazandığı gibi ILS gibi cihazlar için mevcut sistemde zorunludur.

ILS sisteminde aynı frekanstan yayın yapan fakat taşıdıkları sinyaller farklı olan iki adet yönlü antene sahip iki adet verici vardır. uçak tek alıcıyla bunları alır ve çözer, içindeki farklı frekans sinyallerinin oranına bakarak vericinin sağında mı solunda mı olduğuna karar verir ve otomatik pilota bildirir. FM modülasyonda böyle bir durumda iki sinyali de alamayacağınızdan farklı frekanslar kullanılması gerekir buda başka sorunlara yol açar.

Sivil havacılık için 108-118 arası navigasyon cihazlarına ayrılmıştır ve çok zorunlu haller dışında muhabere frekansı tahsis edilmez, konuşmaları yakalamak için 118-136 aralığını dolaşmalısınız.
Askeri alanlarda da bu band kullanılır ama çok nadiren.

Birde sivil havacılıkta tüm konuşmalar ingilizce yapılır, günaydın, iyi inişler gibi birkaç kelime dışında türkçe duyamazsınız bilginiz olsun.

Çevrimdışı TB6BHK

FM band tarihi
« Yanıtla #12 : 04 Mart 2013, 17:05:30 »

Değerli TA3EP

TB2HL Mutlu dülger Bey ve diğer arkadaşlar değerli bilgiler vermişler.  Telsiz elektroniği bayağı eski. Eskiden FM modulasyon  bilinmezlerden biri değildi.  Uçaklar AM kullanıyorken  Fm kullananlarda vardı. AM band 1930 larda faaliyette iken ilk FM istasyon W1XOJ tarafından 1937 yılında kullanıldı.
1940 da regen alıcı çalışmalarıyla ünlü Edwin Armstrong FM röle tesisatını, ağını kurdu. Yani FM en azından 1936 yılında biliniyordu.
İlk FM broadcast yayınları  42-50 MHz arasındaydı. 1945 te ikinci dünya harbi sonrası 87.8---108MHz ye taşındı
http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting_in_the_United_States
 73! Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA6AUG

« Yanıtla #13 : 05 Mart 2013, 17:39:45 »
Kullanacağınız cihazın am modülünün düzgün çalışması çok önemli.
mesela
vx 7 ile hayal meyal duyduğumu
vx6 ile gayet net duyabiliyorum
üstelik yayının size ulaşmaması imkansız.
ıstanbul dan kalkıp soçi ye giden uçağı soçi ye inene kadar duyabiliyorum.
ÇORUM-İSTANBUL
ÇORUM-SOÇİ
Mesafe inanılmaz.

uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #14 : 09 Mart 2013, 11:52:19 »
Hulusi Dündar bey, link için çok teşekkür ederim. Bende de eskiden bir Uniden dinleme cihazı vardı ama tarama menüleri kullanımı çok zor gelmişti, sattım gittiydi. Uçakları dinlerken anten olarak ne kullanıyorsunuz?

Not: Bu arada Forty II de yakıyor yani :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #15 : 09 Mart 2013, 13:44:13 »
Sanırım benim sorunum antenden kaynaklanıyor. FT857D kullanıyorum, cihazın VHF/UHF anten ucunda mıknatıs tabanlık üzerinde duran 2m/70cm dual bant jop anten takılı. Galiba bu anten kendi bandı dışındaki sinyalleri baskılıyor. Bu hafta sonu kendime bir "pencere çerçevesi anteni" yapacağım. Balkona atılı telle HF - DX yapan bir amatörden ne beklenir ki :) Bu anten sorunu beni ya mucit yapacak ya da verem :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Havacılık bandı için anten tuner şeması yerine FM radyo
« Yanıtla #16 : 27 Mart 2013, 16:24:19 »
Değerli arkadaşlar
 Yazıdaki arkadaşlarımız kıymetli bilgiler verdiler. Ancak birisi vardı ki buna pek katılamıyorum. Uçak konuşmalarının civardan duyulamaması. Bu işler için bazı tedbirler alınmış olması.

Fotoğrafını gönderdiğim ucuz Çin malı işporta 88-108MHz  Geniş band FM broadcast alıcı. Bunun  osilator bobini tornavida ile biraz kaldırılmış.  Haliyle frekans yükselmiş. Bu alıcı bu haliyle dar band telekominikasyon alıcı işlerinde elbette başarısız. Ama Air bant müstesna. Burada uçakların kule ile rahat problemsiz bir görüşme hedeflenmiştir. Uçak salimen piste iniş yapacak veya kalkacaktır. Görüşmeler 1-2 saniyelik olacaktır. AM Moduleyi tercih etmişler.  AlıcımıZ FM olsa da bu görüşmeleri 250--500 ...km uzaklardan dahi duyabilmektedir. Hepsini değil tabii, ancak en kuvvetlilerini.

73!   Hüsnü Köktürk     TB6BHK     husnu66tr@yahoo.com