Gönderen Konu: 60 Hz  (Okunma sayısı 165 defa)

Çevrimdışı TA2UH

60 Hz
« : 27 Şubat 2013, 23:05:50 »
Değerli arkadaşlar,

ABD'den gelmiş bir hızlı şarj cihazını burada kullanmak istiyorum.

Cihaz switch mode'dur. Giriş değerleri 120V AC, 60 Hz'tir. Çıkışta 13V DC, 800 veya 200 mA vermektedir (hızlı-yavaş seçimine göre). Kullanma kılavuzuna bakılırsa cihaz giriş geriliminde frekansta artı/eksi % 10 farkı tolere edebiliyor.

Bizim piyasamızda çeşitli markalarda 220V-110V çevirici trafolar var. Ancak farkettim ki bunlar yalnızca voltaj transformatörü. Frekansı değiştirmiyor. Birçoğunun etiketinde de giriş frekansı belirtiliyor, çıkış için yalnızca gerilim yazıyor.

Sizce bu durumda herşeye rağmen piyasadaki çeviricilerden biri ile bu şarj cihazı kullanılabilir mi? Emniyetli olur mu? Verimli olur mu? Tecrübe etmiş olan var mı acaba?

Selamlar,

Çağlar Akgüngör
TA2UH

Çevrimdışı TA6A

Ynt: 60 Hz
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2013, 23:17:41 »
SMP lerde girişe uygulanan alternatif akım zaten doğrultularak kullanılıyor, kanımca transformatörle voltajı düşürüp uyguladığınızda adaptörünüz sorunsuz olarak çalışacaktır.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2013, 00:37:41 »
Simavi Bey yanıtınız için teşekkür ederim. Ben çok parazit ürettikleri için şimdiye kadar mümkün olduğunca bu tip güç kaynaklarından uzak durdum, tezgahımda da kendi yaptığım lineer olanlar var hep. Siz uyarınca anladım ki bir defa bile böyle bir güç kaynağının şemasına bakmak zahmetine katlanmamışım. Verdiğiniz bilgi üzerine SMPS'lerle ilgili sayfalara bir göz attım, genelde hep ilk filtreden sonra doğrultma kademesi var. Bu durumda sanırım makul fiyatlı bir 220/110 trafo alıp denemekte sakınca yok.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 28 Şubat 2013, 07:49:45 »
ABD den gelme Panasonic telsiz telefonu Ataba marka 220 --> 110 trafosuz dönüştürücü ile birlikte yıllardır sorunsuz kullanmaktayım. Bu dönüştürücüye telefonun kendi orijinal adaptörü (110/8,5 V switchmode adaptör) bağlı. Problem olmuyor. Aslında adaptörü değiştirmek de mümkündü ve böylesi daha doğru bir iş olurdu ama tembel bir zamanıma denk gelmişti, dönüştürücü de çok ucuzdu, alıp takıverdim ve çalıştı :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #4 : 28 Şubat 2013, 11:44:49 »
Ahmet Mete Bey, ilginiz için çok teşekkürler.

73,

Çağlar