Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

MFJ-934 Anten tuner incelemesi...

<< < (2/3) > >>

TA2FE:
Ahmet Bey Selamlar,

Öncelikle hayırlı olsun . Yanlız artıfical ground biraz riskli ve tercih edilmeyen bir yaklaşımdır.  Ben bu sebeple cihazlarına hasar veren arkadaşları tanıyorum. Benzer bir uygulamada 1/9 balun lar için geçerlidir. Etrafa RF yaymaları söz konusudur. Dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim .
Güle güle ve kazasız kullanımlar dilerim .
Saygı ve sevgilerimle
Emin

TA3EP:
İyi dileklerini sunan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Allah sizlere daha iyilerini versin.
Emin bey, uyarı için çok teşekkür ederim. Anlattığınız durumun farkındayım. 20W üstünde çıkış yapmıyorum. 20W da bile her çıkış yaptığımda aynı odada bulunan modem internetten kopuyor :) O derece RF yayıyor yani... Ancak, şu anki dandik tertibatım zaten daha iyisine imkan tanımıyor.
Öte yandan, eğer sağlam toprak bağlantısı eklenirse, yapay toprak devreden çıkarılabiliyor, cihaz o zaman sadece düz anten tuner haline geliyor. Eğer fotoları incelerseniz, anten tuner cihazın (önden görünüşe göre) sağ tarafında, yapay toprak ise sol tarafında yer alıyor. İkisinin donanımları tamamen ayrı monte edilmiş ve iki bölüm birbirinden bağımsız. Eğer kutunun toprak bağlantı civatasına sağlam bir toprak bağlarsanız, counterpoise soketini boş bırakabiliyorsunuz. Bu durumda, sol taraf düğmelerini en yüksek değerlere alıp yapay toprağı tamamen boşa çıkartabilir ve cihazın sadece anten tuner kısmını kullanır hale gelirsiniz. Aletin her türlü gideri var yani :)
Amatörlük ruhu içime işlemiş. Allahtan bir hastalık vb. olmaz ise, bu hevesimin kolay kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu nedenle, tek antenim ve anten tunerim bu şimdiki setupla sınırlı kalmayacak... İleride bütçe ayarlarını tamamlayınca :) başka anten tunerler almak ve başka antenler yapmak niyetim de var, kullanacağım tek cihaz bu olmayacak yani. Eğer sağ olursak, o zamanki  deneyimlerimi de paylaşırım.

TA3EP:
MFJ-934 ü almadan önce internette sağlam bir araştırma yaptım. Dünyada bir çok radyo amatörünün bu cihazı kullandığını gördüm. Hatta bazılarının tek ve ana anten tuneri idi. İşe yaramayan bir cihazın, böyle dünyanın her yerinde kullanıcılar bulması ve hatta bazılarının ana setup parçası olması mümkün değil... Bu cihazı kullanan bazı amatörler ve web sayfalarını veriyorum. Linklere tıklayarak istasyon setup'larını (donanımlarını) görebilirsiniz.

AG4ZV
http://www.qrz.com/db/AG4ZV

HB9ANZ
http://hamcall.net/call/HB9ANZ

2E0EDX
http://www.qrz.com/db/2E0EDX
İngiliz emekli astsubay. Bu cihazı yaya mobil setupta kullanmış. Forumda şu başlıkta biraz kendisinden bahsetmiştim:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26009.0.html

DC9LG
http://www.qrz.com/db/DC9LG

TA3EP:
Bu da yapay toprağın nasıl çalıştığını anlatan bir çizim. Yazılarını anlamıyorum ama, teknik şemanın ne demek istediğini anlıyorum. Yapay toprak, sadece ayarlanmış olduğu tek bir frekansı geçiren bir seri L-C devresi. Bu ayarlandığı frekansı en aşağıda yer alan counterpoise teline yolluyor ve bu tel üzerinden atmosfere yayıyor.

Bu counterpoise olayı zaten bilinen bir şey. Başka bir başlıkta sayın Bilal TA8A hocam da bana tavsiye etmişti, cihazın kasasına çeyrek veya yarım dalga uzunluğunda tel bağlayıp bu teli odaya yayarak yapılıyor. Çoğu yabancı kaynaklarda düz tel anten ile çıkış yaparken bu telin kullanılması gereğinden bahsediliyor. Örnek olarak, son okuduğum bir İngilizce kaynakta pencereye yapıştırılan bir acil durum anteni anlatılıyordu. Kalın izolasyonlu teli pencere kasasına dolayıp anten yapın, sonra da aynı boyda teli döşemenin üzerine atarak telsizin kasasına bağlayın, %99 çalışır diyorlardı.

Tabii burada anten ve counterpoise telinden yayılacak HF enerjinin direkt insan vücuduna çarpması söz konusu. Bu frekanslarda ve bu güç aralığında bir enerji kanserojen değil, ölümcül de değil. Evet, enerjiye maruziyet sonucu vücutta yanık gibi bazı hasarlar oluşabilir, ama zaten amatörüz, HF enerji yemekten korkan kişinin bu hobiden uzak durması gerek :)

TA3EP:
Yukarıdaki mesajlarda çok önemli bir konuyu yazmayı unutmuşum. Bu tuner 1600 ohm'a kadar empedansı olan antenleri doğal olarak ayarlayabilmekte. Düz tel antenlerin empedansı da bu seviyelerde olduğundan, tuner ile anten arasına 1:9 veya daha yüksek oranlı bir empedans uydurma trafosu (balun) koymak gerekmiyor. Ben de kullandığım longwire anten telini balun koymadan, doğrudan tunerin arkasındaki "wire" yazan sokete bağlıyorum. Bu şekilde tüm HF bantları gayet güzel ayarlayabiliyorum.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git