Gönderen Konu: Tank anteni (?) tuner öneriniz?  (Okunma sayısı 550 defa)

Çevrimdışı TA6A

Tank anteni (?) tuner öneriniz?
« : 14 Ocak 2013, 20:42:16 »
Selam.

Epeydir aradığım anten geldi, şimdi montaj ayağı ve tuner işine girişeceğim. Hareket halinde kullananmak biraz zor çünkü hen ağır hemde yüksek, bu yüzden park halinde kullanmayı düşünüyorum tasarımıda o şekilde düşüneceğim ama sizlerinde önerilerini duymak isterim.

Elimde Icom AH-4 tuner var, acaba onu mu kullanmak daha avantajlı yoksa kendim mi bir tuner tasarlıyayım karar veremedim. Şöyleki AH-4 her halukarda tune yapıp kullanıma hazırlar ama her band için dipten besleme bobin ile match devresi yapmak daha mı verimli olur? Bu tip anten kullanan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Anten ölçüleri;

Ağırlık 5 Kg, toplam uzunluk 4.75 metre.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Tank anteni (?) tuner öneriniz?
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2013, 23:55:06 »
  Simavi bey merhaba.

Elinizdeki anten hernekadar orjinal tank anteni olmazsada oda yine military standartlarında ve kullanım maksadı bu yönde olan bir antene benziyor.
Linkini verdiğim sitedeki orjinal anten ve monte ayağı (anten dipliği) tam bir pi network devresi olup, aynı zamandada anteni kullanılacak frekansa rezonansa getiren hem otomatik hemde manuel anten tuneridir.

http://www.armyradio.com/arsc/customer/product.php?productid=1639&cat=82&page=1

Resimdeki yaylı dipliğin altındaki sistem bobin ve kondansatörlerden oluşmaktadır ve icom ah-4'ün bire bir aynısıdır. İcom ah-4'ün içinide inceledi iseniz içerisinde her bir bobin için ayrı, her bir kondansatör içinde ayrı role kullanılmış olup, içerisinde ihtiva ettiği faz dedektörü, empedans dedektörü, swr dedektörü ve power dedektörünün aldığı sinyali cpu'da uygun değerlere ayarlayarak role-1 ve role-2 yi çektirip daha sonra  matchıng network devresindeki bobin ve kondansatörlerin ayaklarına bağlı roleleri çektirmek için (cpu dan gelen sinyali 74HC157 Entegreleri ile sürüp DTC114EU transistörleri ile kuvvetlendirmek suretiyle) kontrol etmiş oluyor.

Sonuçta ah-4 deki bu kadar karışık bir kombinazyondan sonra pi network devresindeki bağlantıyı elde etmiş oluyoruz ve bu malum military antenlerdeki tunerdeki bağlantıyla aynı sonuca varıyor.

Ben bu tür antenleri ah-4 ile tune ederek kullandım ve oluyor. Lakin bana sorarsanız mobil anten olması ve kullanım maksadı ile antenin kesim boyu merkezi 50 mhz civarı olduğu için 40 metre bandında pek verim vermiyor. Kaba ve hantal kalıyor. Kibar olmasından ve kullanım kolaylığından dolayı ah-2b'yi tercih ederim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #2 : 15 Ocak 2013, 08:46:56 »
Bu tip antenler aslında dikey çalışan long wire sınıfına giriyor ah-4 belkide bulabileceğiniz en iyi tunerlerden birçok mobil antenden daha iyi çalışacaktır çünkü sizin anteninize benzer marine hf antenlerden ve icom tunerlerden çok miktarda monte ettim siz de memnun kalacaksınız 73.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #3 : 15 Ocak 2013, 12:45:27 »
Benzerini hem 4 kanalli preset bobin tuner ile, hem de 3 farkli oto tuner ile kullandim. Sanki bobinler daha verimliydi ama, hava kosullari, etraftaki agac vs bazen swr'nin ozulmasina neden oluyordu. AT-120, SGC ve son olarak da GC3000 ile kullandim, 80m de gayet basariliydi. Simdi screwdriver antene dondum, daha tembel isi...

73

Engin
TA2BU/4

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #4 : 15 Ocak 2013, 13:26:24 »
Simavi abi belki bu size fikir verebilir.

http://www.ebay.com/itm/SIGMA-EUROCOM-SE-HF-X80-VERTICAL-RADIAL-FREE-ANTENNA-80-TO-6-METRES-/320993558469?pt=UK_Mobile_Phones_Communication_Radio_Antennas&hash=item4abcb4ffc5

radyomu aldıgımda elimdeki cb antenini ununla bu tarzda kullanmayı dusunuyorum. belki size fikir verebilir.

73's

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 15 Ocak 2013, 14:45:37 »
Anteninizi iyi günlerde kullanın, bol DX QSO lar dilerim.
Benim de bir olta anten + anten dibinde otomatik tunerli HF anten sistemi kurasım var, apartmandakileri ikna etme çalışmalarım sürüyor.
Eğer oturduğum daireyi değiştirme imkanım olursa, yenisini kesinlikle en üst kattan alacağım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2013, 20:43:50 »
Hepinize cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Sonuç itibarı ile uğraşmaya gerek yok AH-4 ü takıp işi bitireceğiz, sadece bir diplik tasarlamam gerekiyor onuda bir şekilde hallederim.

Antenin neerede kullanıldığını bilmiyorum yalnız şu var, bu tip malzemeleri hep aynı adamdan alıyorum, Hollanda, Avusturya ve Almanya'daki askeri ihalelere giriyor ve hatta bazı ilanlarında "NATO üyesi olmayan ülkelere satılmaz" diye not düşüyor. Ben sorduğumda "sanırım tank" diye cevap vermişti ve dipliğinin araç üzerinde olduğunu söylemişti, belki oda yanlış biliyor olabilir. Benim en hoşuma giden özelliği tüm bağlantılarda aynı vida yivi kullanılmış, mesela ortadaki çubuğu takmayıp en üstteki ince lemanı en kalın elemana bağlayabiliyorum. Boyunu uzatmakta mümkün zira en ince elemanın çapı 10mm, üstünü kapatmak için yaklaşık 15mm çapında pirinç malzeme kullanılmış, o çıkarılıp 20mm çapında içine diş açılmış bir parça takılırsa 1.5 metre çelik anten elemanı takılabilir.

Diplik olarak boruya monte edilebilecek şekilde tasarlamam gerekiyor, iyi bir tornacı, PVC ve pirinç malzeme ile birşeyler yaparım :)

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2013, 23:17:37 »
simavi bey , kolay gelsin,
iki hafta evvel ankara abidinpasa da bir hurdaci necmi bey var hurdaci isi ile istigal eder, onun dukkaninda hurdalar arasinda bir adet anten dipligi gormus idim ,eger satilmadi ise oradan satin alabilirsiniz.anten uzatmasi konusu da sadece sarı boru veya cubuk,olmadi bakır cubuk olur,krom bir cubuk yaparsan çalismaz, benzer hikayeyi AH-4  ile taknede yasadik, AH-4 ucuna ince krom telden imalat  anten teli cektik,  kimseye sese gitmiyor wattmetre deki ibre  oynasammi  oynamasammi diyordu, sonrada  ayni sistemi bakir tel ile denedik sonuc harika oldu.Bir tek krom tel halat anten 9mm cap olur ise anten teli olarak calisiyor,incesi olur ise sistem çalişmiyor oldugunu gorduk.
kolay gelsin.
73de TA2BN

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 17 Ocak 2013, 11:09:33 »
Simavi Bey,

Her bant için ayrı bobin yapabileceğinizi söylemişsiniz. Bu bobinleri alta değil de orta bağlantıdan birine düşünürseniz daha iyi olur. Alttan UNUN ya da tunere ya da bobine göre biraz daha fark eder.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #9 : 19 Ocak 2013, 14:06:21 »
Rebi Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta verdiğiniz adrese uğramaya çalışacağım.

Bilal hocam, ortadan bobin yapma fikri mantıklı ama bu durumda antende bir takım donanımsal değişiklikler yapmak gerekecek buda orjinal yapısını bozulmasına neden olacak, ben onu kesip biçmeye normalde acımam ama tekrar temini meşakkatli olduğu için göze alamam :) İlgilerinize çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 19 Ocak 2013, 18:24:17 »
Simavi Bey,

Ortadan dediğim yer kesip biçme şeklinde değil. Vidalı iki bağlantının birinin arasına yine iki tarafı vidalı bobin şeklinde demiştim. Yani tam ortası şart değil.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2013, 21:09:10 »
Hocam yanlış biliyorsam düzeltin, ortadan bobin olduğu zaman en azından alttaki elemanı en yüksek frekansın çeyrek dalga boyuna denk getirmemiz gerekmiyor mu? Eğer öyleyse ilk elemanın boyunu kesmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #12 : 21 Ocak 2013, 10:04:34 »
Simavi Bey,

Birden fazla frekansta kullanılacak antenden bahsetmiyorum. Tek frekansa ayarlayabileceğiniz antenden bahsediyorum. Her frekans için ayrı bobin yaparak farklı frekanslarda da kullanabilirsiniz. Zaten antenin toplam boyu kullanmayı düşündüğünüz frekansın çeyrek dalgasından büyük ise başka yöntemler devreye girer.

Araya ekleyeceğimiz bobinin TRAP olmadığını, bu çubukların fiziksel boyunu uzatma amacıyla kullanacağımız normal bir bobin olduğunu hatırlatmak isterim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2013, 10:10:49 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2013, 09:25:29 »
Şimdi anladım, ortadan bobin olunca aklıma gelen ilk şey traptı. Evet aslında sizin önerinizde güzel, bağlantı noktaları arasına delrin veya pvc den uygun çapta ve uzunlukta geçiş parçaları yapıp onun üzerine bobin sarılabilir. Onuda araştıracağım, dipten bobine göre çok daha iyi sonuç verecektir.

Çok teşekkür ediyorum, sağlıcakla kalın.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #14 : 22 Ocak 2013, 10:41:17 »
Simavi Bey Selamlar,

http://www.ebay.ca/itm/10-80-Meter-Variable-Tune-600-watt-Antenna-Coil-/181065865080?pt=US_Radio_Comm_Antennas&hash=item2a285dd778&_uhb=1#ht_1527wt_1186

Eğer yukardaki linke ulaşabilir iseniz benzer bir bobin var. Eğer fotolarına bakar iseniz yapılabilir olduğunu tahmin edeceksiniz.
Almak için değil sadece fikir açısından linki koydum .
Selamlar

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2013, 16:52:46 »
Selam.

Evet resimler gayet açık ve gerçekten çok uğraştırmadan yapılabilir. Buna benzer bobini bir amatörün sitesinde de görmüştüm, adam kontak noktasındaki temassızlık sorunları yüzünden akort noktalarını tespit edip o noktalara sabit çıkıntılar yapmış, alttan gelen kablonun ucunada timsah ağzı bağlayarak sorunu halletmiş. Benimde aklıma Buddipol'de kullanılan alt band bobini geldi :)

İlgileriniz için teşekkür ederim.