Gönderen Konu: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?  (Okunma sayısı 362 defa)

Çevrimdışı TA3EN

      Merhaba arkadaşlar,
      Elimde tamir etmekte olduğum  747GX var. Şu anda ana kartta ve pa katında  sorunlar var. Bunları çözmek için bazı bilgi ve referans bilgilerine ihtiyacım var.
Ana kartta şu parçalar ısınıyor:
2SC2053
R185, R186
C12, C224, C238
      Saydığım bu parçalar ısınıyor. Bunları üşenmedim tek tek çıkarıp ölçtüm. Sağlam çıktılar. Bobinde sorun vardı.LC metre ile ölçerek değiştirdim. Ama hala ısınıyor. Elektrolitik Kondansatörlerin ısınmasının sebebi belki dirençle ayaklarının aynı noktaya lehimlenmiş olmalarından kaynaklanabilir. Yakınlıktan olabilir. Kesin olarak bilemedim. Transistörün yenisini taktım o da ısındı.
Parçalar 10 dk kadar sonra belli bir ısıya ulaşıyorlar. Ama bu parçaların ısınması bana normal gelmiyor.
      Bu sebepten  bu cihaza sahip olan arkadaşlarımdan  cihazların açtıktan 15-20dk sonra bu parçalarını  kontrol ettikten sonra bana ısınıp ısınmadıkları hakkında bilgi verirlerse çok sevineceğim. Ayrıca resimde de gösterdim.
      Ayrıca 2SC2053 transistörünün yakınında tx çıkış soketi var. Bu soketin koaks kablosunun ucunda mavi band var. Onu çıkarıp "AC konumunda bir volt metre ile LSB 7MHz de ıslık çalınca kaç volt ölçtüklerini bildirirlerse sevinirim. Benim cihazda çok düşük volt çıkıyor. Yardımcı olacak arkadaşlarımın bana telefonlarını yazmalarını istiyorum.
      ŞİMDİDEN YARDIMCI OLACAK ARKADAŞLARA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
      73... TA3EN     Hüseyin KARAGÖZ GSM: 0.505.8274246      www.ta3en.com   ta3enkaragoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA5DC

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #1 : 14 Kasım 2012, 12:45:04 »
Hüseyin hocam anlaşılan bayağı yol katetmişsiniz.Bende sizi arayacaktım ne yaptınız diye.Tevafuk oldu.Kolaylıklar dilerim.73s

Çevrimdışı TA6A

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #2 : 14 Kasım 2012, 18:17:10 »
Selam.

FT-747GX in servis kitabı yoktu ama sanırım 747 ile aynı. Umarım gönderdiğim voltaj ölçümleri işine yarar.

Kolay gelsin.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2012, 23:02:26 »
        Merhaba Arkadaşlar.
        Çinden TA7BB Ömer Bey'in yardımlarıyla 2SC3133 transistör getirmiştik.Taktım çalışmadı. Ona uğraşıyordum. PA nin çalış çalışmadığı geldi. Sonra PA'ya el yapımı qrp nin 2sc2053 parçanın çıkışını 10nf ile verdim. 10watt aldım. Ama daha fazla vermedi. Biraz fazla zorlayınca Çin'den gelen parlardan biri yandı ve sigorta attı. Çıkarıp ölçtüğümde 2sc3133 lerden birinin yandığını gördüm. Yedekli almıştım. Sonra sağlamlardan bir tane daha taktım. Ve tabiki yine çalışmadı. 1watta kaldı. Ölçümlerimde sağlam çıkan 2SC2166 transistörünü değiştirmek aklıma geldi. Elimde ayakları iyice kısalmış olan kullanılmışı taktım.
        VEEEE 100wattı görüverdim. Dünyalar  benim oldu. Hemen elimde olan 2SC2166 nın yeninisi taktım. Sonuç mükemmel. 100watt. Cihazı topladım. Ve çağrılara başladım. 7092 de cevap veren olmadı. 7145 te "EA8FM ile qso yaptım. Hızımı alamadım  7.136 KHz ye gittim. Orada da DX yapan EA3AKP Jhon ile qso yaptım. Raporlar 5/9 'du.
        Simavi Bey dökümanlar için teşekkür ederim. Bu bilgiler doğrultusunda o transistörlerin voltajlarını bir daha kontrol edeceğim. Çünkü 2SC2053 gerçekten çok ısınıyor. Bir anormallik var bence oralarda.
        ELİNDE YEASU 747GX OLAN ARKADAŞLAR BANA BU ISINMA KONUSUNDA YARDIMCI OLURLARSA ÇOK SEVİNİRİM.
        Murat hocam ilgilenmene çok teşekkür ederim. Durum böyle işte. Kaç zamandır kafa patlatıyorduk. Semeresini verdi. İnşallah nazar deymez.
        ARKADAŞLAR BUGÜNÜN HİKAYESİ BÖYLE...
           

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #4 : 15 Kasım 2012, 11:29:10 »
merhaba hocam nasılsınız.
problemi çözdügünüze sevindim.
bol neşeli qso lar dilerim .
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YEASU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #5 : 15 Kasım 2012, 22:49:17 »
          Teşekkür ederim arkadaşlar yardımlarınız için hepinize...
          Simavi Bey, Q32 nin ayaklarındaki voltajları ölçmüştü. Sizin dökümanlardaki değerlerin aynısı olduğunu gördüm. Ama hala ısınıyor. Oldukça da ısınıyor.Normal gelmiyor.
 ELİNDE YEASU 747GX OLAN VARSA BU TRANSİSTÖRÜN ISINIP ISINMADIĞINI BENİM İÇİN BAKAR VE BUNU BİZİMLE PAYLAŞIRSA SEVİNİRİM.
          73...      TA3EN

Çevrimdışı TA4RA

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #6 : 16 Kasım 2012, 10:39:53 »
Hüseyin Bey merhaba, bahsettiğiniz transistör gönderme ve dinlemede ısınmıyor. Bilginize.
R. Arda BAYIRLI

AYDIN-MERKEZ
KM37VU
37° 50' 51'' K
27° 49' 16'' D
Eski çağrı işaretim TB4COL

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #7 : 16 Kasım 2012, 11:32:04 »
       Rıza Bey merhabalar,
       Bu transistör Q32 dinlemede de göndermede de sürekli ısınıyor. Sizde bu cihazın aynısından mı var? merak ettim. Eğer var sa bu Q32 nin beys collektör ve emiter voltajlarını ölçüp yazabilir misiniz? Bakarsınız bir farklılık olabilir.
       73 Kolay gelsin...          T3EN Hüseyin KARAGÖZ        www.ta3en.com

Çevrimdışı TA4RA

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #8 : 17 Kasım 2012, 15:20:27 »
Hüseyin bey merhaba, bende Yaesu 747-GX mevcut. Transistörün gerilimlerini ölçtüm ve aşağıya yazdım. Gönderme gerilimlerinin sağlıklı olduğundan eminim ancak gönderme esnasında RF sinyali mevcut olduğundan voltmetre doüru değer ölçmemiş olabilir. Aydın'dan selamlar.

                   Beyz Kollektör Emiter

Gerilimler(Volt)

Dinleme      8,2    12,3        7,5

Gönderme  7,2     11,5        7 (Gönderme CW modunda yapılmıştır)
R. Arda BAYIRLI

AYDIN-MERKEZ
KM37VU
37° 50' 51'' K
27° 49' 16'' D
Eski çağrı işaretim TB4COL

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #9 : 19 Kasım 2012, 11:50:11 »
      Rıza Bey Merhabalar,
      R186 direncinde değişiklik yaparak 180R olan değerini 280R yaptım ısı çok
düştü. Şimdilik bu şekilde sorunu önemli ölçüde çözdüm. Zaman bulursam üze-
rine eğileceğim. Bir yerde sorun var ama  baklalım...
     Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #10 : 19 Kasım 2012, 12:51:07 »
Hüseyin hocam, o şemadaki değerlerle 40mA akım akıtması lazım. Dolayısıyla 0.2 watt güç transistor üzerinde harcanacak ve bir miktar ısınacaktır. Eğer akım bu değerden fazla ise, transistorün beyz ucundan şaseye giden 1K5 lik direnç açık devre olabilir.

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #11 : 20 Kasım 2012, 11:02:14 »
          Ali Bey merhabalar,
          1,5K lık direnç üzerinde çalışmıştım. Değerinde değişme yoktu. Ama tavsiyeniz için teşekkür ederim. İlgileneceğim.
Bu cihazın tamirinin bir zorluğu da ana karta montajlı iken alttan müdahale edilememesi. Parça değişimi için ana kartın yerinden çıkarılıp havada değiştirilip yapılması gerekiyor.
          Teşekkürler...

Çevrimdışı TB5CIV

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #12 : 20 Kasım 2012, 14:16:22 »
Hüseyin Bey Selamlar.
Sizin Konunuzla Alakalı Olarak
TA5EA'Nın Telefonunu Vereyim Probleminizle Alakalı Kendisi İle Bir Görüşün Sorun Derim.
Benimde Arızalı Bir 757gxm vardı kendisinde
Tam Berbat Bir Durumdaydı Alıcısını Yaptı Kendisindeki Diğer 757lerle Mukayese Ederek.
Yalnız Verici Problemimiz Kaldı İşlerinden Fırsat Bulursa İnşallah Onuda Halledecek.
TA5EA 05445000733 Selamımı Söyleyin.
73s de tb5civ...

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: YAESU 747GX HF CİHAZ OLAN ve YARDIMCI OLACAK ARKADAŞ VAR MI?
« Yanıtla #13 : 20 Kasım 2012, 22:44:22 »
       İsmail Bey merhabalar,
       İlginize çok teşekkür ederim. Şu an ısınma sorununu geçici olarak çözdüm gibi. Ana kartı çıkardığımda yine uğraşacağım. Gerekirse arkadaşımızı arayacağım.
       73...        TA3EN           www.ta3en.com