Gönderen Konu: ABD den yapılan QSO...........  (Okunma sayısı 318 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

ABD den yapılan QSO...........
« : 29 Ekim 2012, 15:27:50 »
Önce soru:
ABD ye gönderdiğimiz 8-10W (10000km mesafede) sinyaller duyulmayacak kadar zayıflarmı?

Sonra sorunun muhabbeti:
Birkaç gündür 40m de contest dinliyorum. Bu sabah saat 02.00 da 40m bir anda sustu. Panik yaptım çünki cihazda dip gürültüsü dışında parazit dahi yoktu. Arızalandı sandım. Bilgisayardan “online HF” sayfasını açtım. Contest'in 02.00 da son bulduğunu anladım.
Tamamen sinyalsiz ve parazitsiz 40m yi taramaya başladım. 7135.00 KHz de saat 02.30 sularında 5-2/5-3/5-4 değişen şiddetlerde bir sinyal yakaladım. Adam akıcı bir Amerikan İngilizcesi konuşuyordu. Tabiki benimle değil, karşısındaki istasyonla. Çok zayıf, ancak çoğu anlaşılır karşılıklı konuşma 1 saat den fazla sürdü. Tarafladan birinin "K2BQ" olduğunu defalarca duydum ve emin oldum. Bir ara şiddet 5-5 lere çıktı. “QRZ.com” dan baktığımda ABD Florida’dan Paul olduğunu gördüm.
Bunu niye yazdım? Çünki 3 yıllık QRP hayatımda ilk defa ABD ham radio'yu işittim. Ancak 8-10W ile anonslarımı duyuramadım. Bu işi bilen arkadaşlara sormak isterim 8-10W ile ABD ye sinyal gönderebilirmiyim? Yoksa yaklaşık 10000km mesafede sinyaller duyulmayacak kadar zayıflarmı?

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: ABD den yapılan QSO...........
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2012, 17:40:49 »
Merhaba Dündar Bey,
10 W ile Amerika'nın 2. ve 4. bölgeleri ile QSO m var.
6. bölgeyi zorladım ancak duyuramadım sesimi.

1W ile Amerika QSO su olan ağabeyim de var :) Ancak mod CW!

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #2 : 29 Ekim 2012, 17:49:11 »
Herhalde birde "azimuth" haritalara göre yönlendirilen "yagi" anten kullanarak dünyanın planladığımız bölgesine yönlü daha konsantre sinyal gönderebiliriz. Tabiki bu fikrim tamamen teorik.

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2012, 18:24:02 »
Tekrar merhaba Dündar Bey,
Evet, söylediğim görüşmelerim 10W ile İzmir'den
310 derece ile yönlendirilmiş 3 eleman yagi anten ile yapıldı.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2012, 18:35:43 »
Bahsi geçen 40 metre bandında sabaha karşı pek çok Amerika istasyonu ile qso yaptım fakat bu istasyonlara 100 watt ile 1000 watt arası güçlerde sesimi duyurabildim anten ise 80 metre delta loop tur,eski senelerde 10 watt ile konuşabilirdiniz belki ama şu son yıllarda enterferans ve frekans kirliliği yüzünden 10 watt voice qso larda hayal kırıklığı yaratıyor.
fakat önemli olan anteninizin kalitesi yoksa kulağınız sağır sesiniz gür çıkar selamlar 73.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #5 : 31 Ekim 2012, 00:13:02 »
8-10W RF güç ile Amerikayla QSO yapabilmek için CW, PSK31 veya özellikle JT65 modlarından birini kullanmak size ciddi avantaj sağlar.

73,
Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 31 Ekim 2012, 01:42:22 »
Yeni şeyler öğreniyorum. Teşekkür ederim.
Bu heyecan verici.
QRZ.com dan izledim. Adam kişisel olarak evinin bahçesine 8-10m uzay kafes kolon üzerine yagi yerleştirmiş ve uzaktan kumanda ile döndürüyor.
Bu günde S53BV Asya ve Pasifikten istasyon arıyordu. Batı Avrupa çağrılarına, kibarca antenimin yönünün tersindesiniz diyordu sanki lütfen araya girmeyin der gibi. Ben araya girmedim. Belki sizlerde duymuşsunuzdur.
Bunlar beni aşar. Sadece bilgi oluyor.
Birde Contest için kurulmuş Anten ve Transceiver sistemlerinin resimleri var. Bulgaristanda idi sanırım. Ormanlık dağın yamacında. Devasa antenler. Eğer amatörler kurduysa, ki herhalde öyledir, helal olsun.
Sonra sırayla telsiz başına geçip bıkıp usanmadan günlerce anons ediyorlar.
Herkese teşekkürler. 73....

Çevrimdışı TA1BE

« Yanıtla #7 : 31 Ekim 2012, 13:55:00 »
Zaman 80'li yılların ikinci yarısı ... 2813 kabul olalı 5-6 sene olmuş. Ehliyetlerini yeni almış istasyonlar gönül rahatlığı ile çalışmalarına devam ediyorlardı...

O zamanlar cihaz mihaz hak getire... Benim Sait marka lambalı bir alıcım var... Yapılan QSO'ları dinlerken bir gün ben de böyle QSO yapacağım diye heyecanlıydım...

Derken TRAC'ın İstanbul'daki Galata kulesi dibindeki dernekte (o zamanlar İstanbul Şubesi falan yoktu, Genel Merkez vardı sadece) bir yandan da amatör olabilmek için kurs alıyorduk... Hocalarımız TA1BJ Tahir, TA1AA Ahmet, TA1AN ağabeylerimizdi...

İşletme, Teknik, Mors .. kısaca hızla ilerliyorduk ehliyet almaya doğru...

Derken günü geldi, önce C sonra da A sınıfı ehliyetimizi almıştık... Ama cihazımız yoktu...

Elimize bir yerlerden14 Mhz kristalleri ile birlikte verici şemaları geçti...

Amatör olmayan elektronik yüksek mühendisi bir ağabeyimizin de katkısıyla 1 watt'lık bir cihaz imal etmeyi başarmıştık...

Bunu denemek için sabırsızlanıyorduk...

O zamanlar HF cihazı olmayan TA1AN Yusuf ağabeyimizin Hammarlund marka bir alıcısı vardı... Ve ilkel yöntemlerle imal ettiğimiz bu 1 Wt'lık cihazla bir gün deneme yapmaya karar verdik...

Başladık CQ çekmeye .. O da ne? 14 Mhz'de bize Amerikalılar yanıt veriyordu sırayla... 555, 556, 569, 599, 599+ ...

Gün içinde şartlar değişiyor, önce Brezilya, sonra Arjantin, Şili, Peru ...

Gözlerimize ve kulaklarımıza inanamıyorduk...

1 watt'lık homemade bir cihazın bu kadar uzun mesafelere ulaşması (10 - 14 bin km) hepimizin iştahını kabartmıştı... Kullandığımız anten ise GP 5/8 bir CB anteniydi...

Bırakın QRP'yi, QRPP istasyonduk... Ve gerçekten de konuşuyor, sesimizi o bölgelere ulaştırıyorduk...

O günlerde Teknik ve İşletme hocalarımızla yaptığımız sohbetlerde bunun (o günkü şartlarda) güneşteki 11 senelik aktivasyonlar sebebiyle olduğunu öğrenmiştik...

Ayrıca; İyonosfer tabakası ne kadar iyi iyonlaşmışsa, düşük watt'larla uzak mesafelere ulaşabilmek o kadar mümkün hale geliyordu...

Tabii ki o zamanlar teknolojik gelişme bugünkü düzeyde değildi... Radyo sinyalleri güçlü, QRN seviyeler ise zayıftı...

Öyle günleri gören biri olarak bu paylaşımı okuyunca gülümsedim ...

Ve o günlere geriye döndüm...

QRP cihazları bırakın QRPP cihazlarla bile binlerce kilometre öteye ulaşabilmek (şartlar oluştuğunda) elbette mümkün... Zaten bu mümkün olmasaydı, bugün dünya üzerinde QRP ve QRPP gruplar ve üyelikler olmazdı...

Umarım günün birinde ülkemizde de QRP ve/veya QRPP CW/SSB gruplar kurulur, üyelikler olur ve bunun keyfini hep birlikte süreriz...

Herkese sevgi ve saygılarımla...

de TA1BE,  Ertan-Istanbul 73

Ertan YURDERİ

Cep.Tel.          : 0532 585 96 60
E-Posta           : ta1be@yahoo.com
Site                 : http://ta1be.blogspot.com

" .. İnsanlar seni çözemedikleri zaman, önyargılarını kullanır..."

~ Dostoyevski

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2012, 19:57:08 »
Ertan Bey,
Bu mükemmel paylaşımınız için çok teşekkürler.
Bildiğim kadarıyla 1W- 20km boşluğa doğru sinyal gönderiyor. ( watt başına 20 km -standart, fiziksel doğal bir olay) eğer iyonlaşma çok güçlü ise İyonosfer 10-15 km lere kadar düşüyor ve 1w sinyal bu tabakaya çarparak yansımaya başlıyor. Eğer çarpma açısı mümkün olduğunca fazlaysa ve eğer her atlama 2000 km dolaylarına ulaşır ise, 5-6 atlama ile ( her çarpmada zayıflıyor) 10000-12000 km ye ulaşıyor. (Teorik bilgiler.)