Zaman 80'li yılların ikinci yarısı ... 2813 kabul olalı 5-6 sene olmuş. Ehliyetlerini yeni almış istasyonlar gönül rahatlığı ile çalışmalarına devam ediyorlardı...
O zamanlar cihaz mihaz hak getire... Benim Sait marka lambalı bir alıcım var... Yapılan QSO'ları dinlerken bir gün ben de böyle QSO yapacağım diye heyecanlıydım...
Derken TRAC'ın İstanbul'daki Galata kulesi dibindeki dernekte (o zamanlar İstanbul Şubesi falan yoktu, Genel Merkez vardı sadece) bir yandan da amatör olabilmek için kurs alıyorduk... Hocalarımız TA1BJ Tahir, TA1AA Ahmet, TA1AN ağabeylerimizdi...
İşletme, Teknik, Mors .. kısaca hızla ilerliyorduk ehliyet almaya doğru...
Derken günü geldi, önce C sonra da A sınıfı ehliyetimizi almıştık... Ama cihazımız yoktu...
Elimize bir yerlerden14 Mhz kristalleri ile birlikte verici şemaları geçti...
Amatör olmayan elektronik yüksek mühendisi bir ağabeyimizin de katkısıyla 1 watt'lık bir cihaz imal etmeyi başarmıştık...
Bunu denemek için sabırsızlanıyorduk...
O zamanlar HF cihazı olmayan TA1AN Yusuf ağabeyimizin Hammarlund marka bir alıcısı vardı... Ve ilkel yöntemlerle imal ettiğimiz bu 1 Wt'lık cihazla bir gün deneme yapmaya karar verdik...
Başladık CQ çekmeye .. O da ne? 14 Mhz'de bize Amerikalılar yanıt veriyordu sırayla... 555, 556, 569, 599, 599+ ...
Gün içinde şartlar değişiyor, önce Brezilya, sonra Arjantin, Şili, Peru ...
Gözlerimize ve kulaklarımıza inanamıyorduk...
1 watt'lık homemade bir cihazın bu kadar uzun mesafelere ulaşması (10 - 14 bin km) hepimizin iştahını kabartmıştı... Kullandığımız anten ise GP 5/8 bir CB anteniydi...
Bırakın QRP'yi, QRPP istasyonduk... Ve gerçekten de konuşuyor, sesimizi o bölgelere ulaştırıyorduk...
O günlerde Teknik ve İşletme hocalarımızla yaptığımız sohbetlerde bunun (o günkü şartlarda) güneşteki 11 senelik aktivasyonlar sebebiyle olduğunu öğrenmiştik...
Ayrıca; İyonosfer tabakası ne kadar iyi iyonlaşmışsa, düşük watt'larla uzak mesafelere ulaşabilmek o kadar mümkün hale geliyordu...
Tabii ki o zamanlar teknolojik gelişme bugünkü düzeyde değildi... Radyo sinyalleri güçlü, QRN seviyeler ise zayıftı...
Öyle günleri gören biri olarak bu paylaşımı okuyunca gülümsedim ...
Ve o günlere geriye döndüm...
QRP cihazları bırakın QRPP cihazlarla bile binlerce kilometre öteye ulaşabilmek (şartlar oluştuğunda) elbette mümkün... Zaten bu mümkün olmasaydı, bugün dünya üzerinde QRP ve QRPP gruplar ve üyelikler olmazdı...
Umarım günün birinde ülkemizde de QRP ve/veya QRPP CW/SSB gruplar kurulur, üyelikler olur ve bunun keyfini hep birlikte süreriz...
Herkese sevgi ve saygılarımla...
de TA1BE, Ertan-Istanbul 73