Gönderen Konu: Desantı RG-58 den RG-213 e çevirince TV yi etkilemeye başladı  (Okunma sayısı 286 defa)

Çevrimdışı TA2MES

20 metrelik RG-58 kabloyu çatıdaki balık oltası antenle (1:9 ununla)(balkonumdaki sunairin anten couplerine bağlı)  sorunsuz kullanmaktayken  randıman artsın diye 20 m lik bu kabloyu RG-213 ile değiştirmeyi denedim denemelerde evdeki tv (digitürk uydu sistemi kendi özel çanağım) keye basınca yayını karartmaya başladı,oysa bağlantıda kablo tipi dışında herhangi bir değişiklik yapmamıştım,kablo uzunluğu,geçtiği yer bağlantı yerleri hep aynı idi baktım olmayacak bende tekrar RG-58 e geri dönüş yaptım,şu an RG-58 ile etkileşim olmadan dx çalışmalar yapabiliyorum.Ama neden böyle olmuş olabilir ?

şunu bile bile yapmaktayım sunairin anten coupleri antene yakın monte edilmeli ama ben coupleri balkona koyduğum için arada 20 metrelik kablo kullanıyorum,ama RG58 de hiç sorunsuz çalışmakta.

Bağlantı sırası şöyle :  Balık oltası anten--1:9 unun--20metre kablo---GCU935 COUPLER

Burada değişken 20 metre kablo olduğuna göre iki şey aklıma geliyor
1.. RG213 kablo 58 e göre daha fazla güç aktarımı nedeniyle çanağımı etkiliyor olabilir
2.. RG-213 kablo antenin kendisi gibi davranıyor olabilir ??? (ama RG58 de neden olmadı)
3.. Balık oltası antende kullandığım anteni oluşturan bobin teli kalınlığı 1 mm oysa RG213 ün kalınlığı daha fazla bu bir uyumsuzluğa sebep olmuş olabilirmi
ilginç bir durum olduğu için paylaşmayı uygun buldum saygılar.

TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1MC

Erhan bey merhaba
Daha öncede konuşmuştuk diye hatırlıyorum şöyle ki,
 1.incisi sunair anten coupler zaten long wire anten tunerdir içinde 450 ohm empedansı 50 ohm civarına düşüren bir
unun ve motorlu vakum kondansatör,bobin grubu  bulunur hal böyleyken siz bu tuneri coax tuner gibi kullanıp ucuna tekrar 1-9 unun bağlıyorsunuz bu sistem çalışmaz demiyorum fakat en fazla yüzde 20 performans verir zaten bu şekilde çalışan bir istasyon henüz göremedim,iki seçenek var ya manual tunerinizi istasyonunuza kurup rg-213 kabloyla 1-9 ununa girip  anteni besleyeceksiniz oto tuneri kullanmaya gerek kalmayacak , yada gcu-935 çatıya çıkacak her halükarda 935 topraklama ister çatıya birde toprak taşımanız gerekir diye düşünüyorum, ben sizin yerinizde olsam birinci seçeneği tercih ederdim sunair sağlam bir military cihazdır fakat fazla zorlamayın derim ,gene bir yardımım dokunursa telefonum 0507 568 79 65
73 ler.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2MES

SUNAIR GSB-900 ve GCU-935 anten couplerin kullanımı
« Yanıtla #2 : 06 Ekim 2012, 20:27:52 »
Bilgiler için teşekkürler,
Zaten şu an GCU-935 anten couplere direkt bağlı longwire anten kullanıyorum,verimi gayet güzel,coupler balkonda yüksek bir noktada konumlu ve benden yüksekte olan  karşı binanın çatısına uçlar izoleli olarak ortalama 21 m uzunlukta 6mm lik içi çoklu kablo olarak monteli.Dolayısıyla manualine uygun kullanıldı,tabi bahçedende  iyi birde toprak hattı çektim.Bu haliyle bir seneye yakın kullanıyorum,
Çatıdaki balık oltasını ise ikinci bir yedek anten olarak yaptım,GCU-935 in uçları mandal sistemi olduğu için uçları değiştirerek kullanıyorum,
GCU-935 den vazgeçmem zor,gerçekten çok faydasını görüyorum.
Ancak montaj zorluğu ve apartman olması sebebiyle  GCU-935 i (balık oltası anten için) bu hali ile kullanmak zorundayım,18 ve 21 mhz lerde balık oltası ile aldığım sonuçlar gerçekten inanılmaz.
18 ve 21 mhz için balık oltasını,7 ve 14 mhz için long wire ı uçları değiştirmek sureti ile kullanıma devam etmekteyim.
Hazır ayrıntıya girmişken bu cihazlarda cihaz ile coupler arasındaki RF çıkış kablosunuda RG -213 olarak değiştirince cihaz daha bir rahat çalıştı,eskiden rg58 kullanmaktaydım.
Cihaz içerisinden çıkış ayarlarını değiştirmek suretiyle frekansa göre 150-200 watta kadar çıkış alabilmekteyim.çıkışlar uzun CW QSO larda biraz ısınmaktaydı ve cw ton da hafif bir belverme olduğunu tespit ettim,
besleme katını revizyondan geçirdim,eski kapasiteleri yeniledim,besleme çıkışındaki darlington güç transistörü sorunlu çalışıyordu onuda elimde bulunan orijinal BUX 37 ile
değiştirdim,MJ-11016 da var elimde ama bu daha orijinal olduğu için bux-37 yi tercih ettim,bu haliyle güzel oldu.
Hem besleme hemde rf çıkış katına soğutucu üzerine birer fan yerleştirdim ve regüle ile 28 volt hattına bağladım,böylece cihaz açılınca fanlarda çalışmaya başlıyor.
Bu haliyle şu an gayet randımanlı bir şekilde kullanmaktayım.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA4A

Ynt: Desantı RG-58 den RG-213 e çevirince TV yi etkilemeye başladı
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2012, 22:44:31 »
Bende ne zaman yagi anteni uydu anteninin bulunduğu yere çevirsem 300 dereceye sadece 14 mhz.de etkileme oluyor. Uydu anteninin yerini değiştirmemize rağmen oluyor. Yagi antende ugly balun var 10 cm. pvc ye 9*10 tur rg213 sarılı ondan sonar 25 adet ferit nüve var yüzük gibi onlardan da var ama entefere var bazı komşuların özellikle en üsttekilerin pc hoparlörde etkileniyor bazen. Çok zor durum gerçektende diken üstünde oluyor insan. Çözüm aramaktayım halen...
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Desantı RG-58 den RG-213 e çevirince TV yi etkilemeye başladı
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2012, 23:30:35 »
Mehmet Bey sizin sorun dönüşten kaynaklanan değilde 14 MHz nin üst harmoniklerinden kaynaklanan bir sorun gibime geliyor. Alçak geçiren filtre bulup denemenizi öneririm.

Şu linkleri bir inceleyin;

http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-704
http://homepage.eircom.net/~ei9gq/lpf.html
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.