"Kafama takılan bir diğer konuda mesela 5 watta 1:5 ölçülen bir swr çıkış 50-100 watt olduğunda çıkış gücüne paralel olarak swr de yükseliyor.örneğin 2-3 oluyor,buradan yola çıkarak bir antenin swr sini 7 mhz de 1:2 olarak ölçtük diyelim bu antene hangi transceiveri bağlarsak bağlayalım aynı ölçüdemi kalır.Yani bir antenin belli bir frekanstaki swr si her cihaz için aynımıdır,yoksa cihazdan cihaza farkedermi?(aynı anten farklı cihazlar)"
Mehmet Bey, bu konu ile birçok defalar karşılaştım. Özellikle çıkış gücü 1KW ve hele de 400MHz nin üzerindeyse inanılmaz geri dönüşler oluyor. Exiterin çıkışı 50 Watt'ta SWR 1:1 iken PA yı devreye alınca SWR'nin 5-6 lara çıktığına çok kez şahit oldum. Bu sorunum nedeni tamamen bağlantı noktaları, iletim hattı. Eğer konnektörler iyi iletken ve çok iyi yalıtkan malzemeden yapılmamış ise ısı ortaya çıkıyor, ısı ise kayıp demektir. İkincisi iletim hattı dediğimiz kabloların kalitesi, özellikle köpük yalıtkan kullanan kabloda nem varsa durum vahim, SWR yükseliyor. Yok eğer kullanılan yalıtkan o frekansa ve o güce uygun değilse SWR yine yükseliyor.
Diğer örneğinizdeki soruya gelince. Eğer SWR yi 1:2 ölçtüğünüz cihazın çıkış empedansı ile diğer cihazın çıkış empedansı aynı ise ve yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar yoksa her iki cihazı bağladığınızda SWR aynı olur. Olmuyorsa cihazlardan birinin çıkış katındaki akort devresinde bir anormallik vardır.