Gönderen Konu: Balık Oltası Anten TVI Sorunu ...  (Okunma sayısı 284 defa)

Çevrimdışı TA3ADK

Balık Oltası Anten TVI Sorunu ...
« : 03 Ağustos 2012, 04:09:57 »
Selamlar ,

Sistemde Balık Oltası anten , 1:9 unun  , 1:1 Choke ve Cihaza entegre otomatik tuner bulunmakta

Anten ; 6,5 metreye sarılı 13,5 metre kablo , balun uygun şekilde yapılmış bir malzeme , Choke ise 10,5 cm çaplı pvc boruya 6,5 metre rg58 ile yapılmış durumda . 1:1 de kullanılan kablo balundan cihaza iniş kablosu , kesme ekleme yok .

Anten tek katlı bir evin çatısında yerden tahmini 3 metre çatıdan ise 40 cm yükseklikte .

Toprak ; bahçeye çakılı büyükçe ve topraklama için kullanılan galanizli bir kazık ve bu kazıktan unun ve cihaza çekilmiş 6mm kablo ile sağlanıyor .(unun ve cihaza gelen kablo uzunluğu ortalama 5 er metre .

Sistemde nereyedeyse bütün akşam gece 7-9 sinyal kuvvetinde gürültü var . Çalışan bir cihaz vs olduğunu sanmıyorum . Zira birkaç gün öncesine kadar kullandığım dipol antende bu denli bir gürültü sorunum yoktu .

Sizce ne yapmalıyım ? Uğraşmaya nerden başlamak lazım ?

Saygı ve sevgiler ...
Barış
73

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Balık Oltası Anten TVI Sorunu ...
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2012, 08:06:46 »
Barış Bey Selamlar,

Öncelikle 1/9 balun kullanan antenler her zaman TVI problemi yaratırlar. 1/9 balun zaten imal edilmesi en zor olan balunlar sınıfındcadır. Bu konu daha önce yine bu sayfalarda tartışılmıştı. Bu konu ile ilgili Şevket hocamın TA8E yazılarını okursanız daha aydınlatıcı olacaktır.
Ayrıca daha önce kullanmış olduğunuz dipol anten prensip açısından yönlü  olarak geçer . Tabiki hert zaman tercih edilen bir anten türüdür.
Balık oltası dediğniz tür antenler dikey antenler olup eski literatürlerde DX anteni olarakta geçerdi. sebebi her yöne alma ve gönderme yaptıkları  için daha çok yöne hakim olmaktadırlar. Tabi buda daha fazla gürültü anlamına gelmektedir.
Aslında sizin probleminizde bence burada başlamakta . Alıcının gürültü seviyesin artması sizde bu tür algılara yol açmıştır.
Sonuç eğer imkan varsa gürültüsüz kullanım için kapalı dipol  veya delta loop antenlerin tercih edilmesi olacaktır.
Saygı ve sevgilerimle

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2012, 11:59:22 »
Teşekkür ederim hocam ,

Vertical antene geçerken TVI ın artacağını tahmin etmiştim aslında ama bu kadar artacağını düşünmemiştim . 7-9 sinyal demek nereyedeyse hiçbirşey duyamıyorum anlamına geliyor . Balık Oltasını kullanan birçok arkadaşımız ve ağabeyimiz olduğuna göre acaba atladığım birşey mi var diye merak içersindeyim aslında ...

Çözemez isem bir Longwire peşine düşeceğim artık ...

73

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #3 : 03 Ağustos 2012, 12:09:37 »
Hocam TVI demek istediğiniz Cihazınızda oluşan QRM' midir 9 şiddetindeki ? yoksa komşuların yada sizin telvizyonunuzu Telsiz ile konuşurken etkilenmesimi ?
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #4 : 03 Ağustos 2012, 12:15:35 »
TVI : Television interference : komşuların yada sizin telvizyonunuzu Telsiz ile konuşurken etkilenmesi
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #5 : 03 Ağustos 2012, 13:10:13 »
   Yeterince açık yazmamışım kusura bakmayın lütfen . TVI Sorunu ve gürültü yani QRM sorunu yaşamaktayım her ikisi de var idi . TVI sorununu bugün komşunun berbat halde ve çatıya yazyılmış vaziyette ki anten kablosunu uygun boyda düzgün bir kabloyla değiştirince hallettik :-)

Ama gürültü meselesine bir çare bulmam gerekli yoksa dipole dönüş yolu görünüyor ...

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #6 : 03 Ağustos 2012, 14:33:41 »
Merhaba Barış Bey,
TVI ın çözülmesine sevindim...

Bundan sonraki kısımda, üzerinizde bir baskı olmadan
deneye yanıla size en uygun anteni bulabilirsiniz.
Bir sürü tecrübe ediniyor insan.

Başarılar / iyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #7 : 03 Ağustos 2012, 15:03:35 »
Ben yaklaşık 1 senedir 14 ve 21 mhz lerde balık oltası anten kullanıyorum,5 katlı apartmanın birinci katından çatıya RG-58 kablo ile 8 metre göl oltası (dikkat karbon fiber olmamalıdır -menfi-) 1:9 balun ile kullanmaktayım,choke balunu  couplere girişte kullandım.
Resme bakarsanız uydu antenime fazla uzak değil buna rağmen en ufak bir sarkma yada parazit almamaktayım.
Ayrıca kendi balkonumdan karşı komşumun çatısına 20 metre uzunlukta longwire antenimde var ancak balık oltasından aldığım verimi diğer denediğim antenlerden alamadım,gerek dinlemesi gerekse göndermesi kullanmakta olduğum Sunair GSB-900 ve anten coupler GCU-935 ile güzel uyum sağladı,ancak vurgulamak istediğim konu 14 ve 21 mhz lerde bu verimi almaktayım,7 mhz için longwire daha uygun netice vermekte.
Tabiki bu tür antenlerde topraklama kalitesi olmazsa olmazlardan biri.
Saygılar.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #8 : 03 Ağustos 2012, 21:13:55 »
Tabiki bu antenler alternatif antenlerdir,bizler gibi yer sorunu yasayanlar icin bir alternatif cozumdur.Saygilar
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S