Gönderen Konu: RF Gain kazancı ile S-Meter ilişkisi nedir ?  (Okunma sayısı 263 defa)

Çevrimdışı TA2TR

RF Gain kazancı ile S-Meter ilişkisi nedir ?
« : 27 Temmuz 2012, 02:02:53 »
   Uzun zamandır aklımda soru işareti bırakan bir konu bilgisi olan varsa lütfen cevaplasın ben ve bilmeyen arkadaşlar olarak öğrenelim. HF amatör cihazlarda  RF Gain kazancı kısınca s-metre sinyali neden yükselir bunun bir açıklaması varmı ? 

Rasim
 73's...

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: RF Gain kazancı ile S-Meter ilişkisi nedir ?
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2012, 07:25:36 »
  Rasim bey merhaba.

Benim bildiğim (yanlışım varsa lütfen düzeltin arkadaşlar) bir çok cihazda rf gain (rf kazancı) ile gürültü kesme eşik seviyesi (bu seviyeyi s-metre üzerinden izleriz) aynı potans üzerinden  birbirine doğru orantılı çalışır.

Yani biraz açarsak potansiyometrenin sıfırdan yüzde 65 civarı aralığını rf kazancını ayarlama bölümü diğer kalan kısmınıda gürültü kesme eşik seviyesi ayarıdır. (s-metre üzerinden izlediğimiz)

Sizin sorunuza göre bu çalışma sistemi tam ters orantılıdır. Rf kazancı kısıldıkça
s-metre gürültü kesmede kısılır. Maksimum rf kazancının açıldığı nokta s metre üzerinden gürültü kesmenin kontrol ledlerinin veya skalasının başlangıç yeridir.
Gürültü kesmeyi açtığımızda s metre ledleri söner veya skala düşer. Gürültü kesmeyi kapatmaya başladıkmı yavaş yavaş s metre yükselir.
Biz bu ince ayarı yaparken P.AMP (ön yükselteci) kapatıp potansiyometreden  aradaki en ince noktayı buluruz. (SSB, CW, RTTY modları için)
AM, FM ve WFM modunda ise potansiyometre çalışma aralığı değişiyor.

Tabi bu ayarı yaparken hoparlördende kontrol edilir. Sinyal alınmadığı zaman eşik seviyesi hoparlörden veya kulaklıktan ses kısılana kadar pot çevrilerek ayarlanır.

Benim konu hakkında bildiklerim bunlar. Eğer teorisini yanlış biliyorsam düzeltin
lütfen.
Saygılar..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 27 Temmuz 2012, 09:11:19 »
RF Gain (Radyo frekans kazancı), cihazın alıcı katının RF sinyalini kuvvetlendirme ayarıdır. Gain (kazanç) ne kadar yüksek ise, alıcı o kadar hassas olur ve zayıf sinyalleri daha kuvvetli duyar. Ancak kazanç ayarını arttırınca telsiz sinyalleri ile birlikte frekanstaki parazitler de yükseltilir, bu nedenle bazen sonuna kadar açmayıp, uygun noktada bırakmak gerekebilir. Gain ayarı kısılınca sinyalmetrenin ibresi düşer, çünkü alıcıya gelen sinyal şiddeti de düşer.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 27 Temmuz 2012, 09:14:54 »
Degerli Radyo amatoru arkadaslarim,

Belki yanilyorum ama, sanmiyorum.

RF potansiyometresi kisildikca Ibre sonsuza gider??
sanirim sorulmak istenen bu..
selam ve sevgilerimle..
yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 27 Temmuz 2012, 10:23:07 »
Yaşar bey,
Kısa yanıt vermişsiniz, doğrudur, size katılıyorum.
Esenlikler dilerim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 27 Temmuz 2012, 10:37:16 »
Cihazlarda AGC (Otomatik kazanç kontrol) devresi bulunmaktadır. S metreler dolaylı olarak bu AGC devrelerine bağlıdır. Aslında çoğu cihazda S metre işte bu AGC devresinin kazancı kısma miktarını gösterir. Yani ne kadar güçlü sinyal, o kadar otomatik kazanç kısma. RF Gain düğmeleri de AGC devrelerine bağlıdır. Biz RF kazancını ne kadar kısarsak AGC devresini sanki sinyal fazla gelmiş gibi kandırıyoruz. Gariban AGC devresi de bize bu durumu S metrede gösteriyor. Konu bundan ibarettir.

Eğer cihazınızda RF Gain değil, RF Attenuator düğmesi var ise işte bu düğmenin AGC ile ilgisi yoktur. Doğrudan RF girişinde azaltma yapar. Bu durumda da biz S metrede sinyali zayıflamış görürüz.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #6 : 27 Temmuz 2012, 17:30:40 »
  CB cihazlarında böyle bir şeyle karşılaşmıyorduk amatör cihaz kullanmaya başladığım günlerden beri aklıma takılıyordu soruma cevap yazanlara teşekkür ederim özellikle TA8A bilal beyin cevabı bana daha açıklayıcı gelmiştir.  73's.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #7 : 28 Temmuz 2012, 15:56:27 »
Yüksel bey bu önseçici devre tam anlamıyla bir gültü filitreleyicisimi yoksa cihazın duyarlılığınımı artırıyor. Birde şekildeki bobinlerin değerleri ve yapıları nedir?
Anladığım kadarıyla bu devre ile cihazın rf kazancını hiç kapatmadan cihazın olağan duyarlılığı ile az qrm ile dinleme yapmış oluyoruz.
İyi çalışmalar..
I LOVE İCOM