Gönderen Konu: SİNÜS DALGALARI HAKKINDA YARDIMA İHTİYACIM VAR !!!  (Okunma sayısı 344 defa)

Çevrimdışı TA3EN

SİNÜS DALGALARI HAKKINDA YARDIMA İHTİYACIM VAR !!!
« : 23 Haziran 2012, 12:17:02 »
      Merhaba arkadaşlar.
      5.120 KHz kristal osilatörünün çıkışını osilaskopla ölçtüğümde 1 resimdeki sinüsü elde ettim. PLL vco'sundan elde ettiğim skop görüntüsü de resim 2 de görülmektedir. Resim 3'te ise 74HCT90 entegresi çıkışından filtre ile elde ettim. Bu sinüs dalgaları aşağı yukarı aynı özelliklere sahip. Resim 4'te ise internetten bulduğum bir sinüs dalgası örneği vardır. Benim elde ettiğim sinüsler ona benziyor. Ama benim sinüslerin içinde bir sinüs daha görünüyor. Bu içteki sinüsleri nasıl yok edebilirim. Veya internetten bulduğum sinüse nasıl benzetebilirim.
      Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.                 73 'ler.                     www.ta3en.com              ta3enkaragoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA8A

Ynt: SİNÜS DALGALARI HAKKINDA YARDIMA İHTİYACIM VAR !!!
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2012, 12:49:24 »
Hüseyin hocam,

Sanki sinüs sinyallerinizde sorun yok. Sizin Osilaskop, ışın geri dönerken karartmıyor gibi görünüyor. İmkanınız var ise başka bir osilaskopla ölçelim.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2N

« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2012, 13:10:21 »
Hüseyin bey,
bana da Bilal beyin işaret ettiği gibi flyback  çizgileri gibi geldi.
Osilaskobunuzda geri dönüş çizgilerini karartan bir trimpot
olmalı. Kirlenmiş olabilir.
selamlar,
nursun

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2012, 18:03:07 »
Sanki skop ile çift kanal ile ölçüm yapıyorsunuz da, iki kanalın sinyali  üst üsteymiş gibi görünüyor.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2012, 18:37:14 »
      Osman Bey, Bilal Bey, nasıl sınız?
      Cevap yazmanıza sevindim.Bu osilaskopu TA3EL Ali kardeşim hediye etti. Lakin benim hiç tecrübem olmadığı için ölçümde acemiliklerim oldu. Ayrıca osilaskop da çok eski model. Sanırım tek kanallı bir alet bu. Hatalar benden de kaynaklanabilir.Bu olmasaydı pll çıkışını (kare dalga) sinüs dalgasına çeviremezdim. Çünkü bu iş aletsiz olmaz.O trimpotu bir araştırayım bakalım.Ama şemasını aradım bulamadım. Şemasını bulan ve o trimpotu işaretleyebilen olursa sevinirim.
  73 Ler Herkese Kolay gelsin

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2012, 18:39:52 »
    Nursun Bey size de cevabınız için çok teşekkür ederim. O trimpotu deneme yanılma ile de bulmaya çalışacağım.
    73 ler   Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2012, 19:00:44 »
Abilerim, geri dönüş çizgileri düz olarak (doğru şeklinde) gitmez mi? Yanılıyormuyum?

Skop tek kanal ise sinyalde bir bileşen daha olabilir düşüncesindeyim. Trigger ile oynayarak yok olmuyormu?
Osman Güler

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 25 Haziran 2012, 09:46:48 »
Osman amca,

Osilaskoplarda tarama sinyali testeredir. Fakat genelde testerenin dik kısmı tam 90 derece değildir, hafif eğiktir. Eğer geri dönüşte karartma yapamıyorsak, testerenin dike yakın kenarında sinyal geri gelirken daha hızlı hareket eder. Böylece geri dönüşlerde sinyalin dalga boyu açılmış gibi görünür. Bu sinyalin bizim sinyalimiz olup olmadığını anlamanın bir yolu vardır. Osilaskopa girdiğimiz sinyalin frekansı ile oynadığımızda diğer sinyalin frekansı da aynı oranda değişiyorsa, bu bizim sinyalimizin geri dönüşte gördüğümüz halidir.

Eğer Hüseyin hocam osilaskopun marka ve modelini yazabilirse dökümanlarını aramaya başlarız.

Hayırlı haftalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 26 Haziran 2012, 14:39:20 »
          Bilal Bey Merhabalar,
          Osilaskopun marka ve madeli HAMEG 207 v'dir. Yanılmıyorsam intte gördüğüme göre 7MHz. Ama bir başka yerde de 10MHz olarak gördüm.
          73'LER...

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 26 Haziran 2012, 16:11:01 »
Hüseyin Hocam,

Osilaskopun şeması sanki aşağıdaki gibi. CRT nin 1 nolu gridi ile intensity olayını hallediyor. 1 nolu gride ayrıca direkt olarak A.T. ile işaretlenmiş bir uç giriyor. Karatma ucu bu olsa gerek. Bu uç T18 nolu transistörün kollektöründen bir kondansatör ile geliyor. Bu sitemde T12 ve T11 transistörleri de var. Bu sistemdeki tek ayar T11 in kollektöründeki 470 ohmluk pot. Bu pot ile bir oynayın derim. Eğer bir şey olmaz ise bu işi daha iyi bilen arkadaşlardan haber bekleyelim.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Osman Güler

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 27 Haziran 2012, 11:09:55 »
Hüseyin Hocam,

Gerçi yeni tip kondansatörlerde olmuyor ama T18 in kollektöründeki 1000V 0,1uF kondansatör acaba kurumuş olabilir mi?

Osman bey de eksiklerimi tamamlamış. Teşekkürler.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #12 : 01 Temmuz 2012, 20:04:23 »
           Arkadaşlar merhabalar,
          Osilaskopu açtım. Sinüs dalgası üreten PLL den sinyal gönderdim. Ve skopta sinüs gösterilirken tüm trimpotları yerlerini işaretleyerek kontrol ettim hiçbir düzelme olmadı. Demekki eski skoplar böyle çalışıyor demekki. Yazan, cevap veren herkese çok teşekkür ederim.
           73'LER...           TA3EN             www.ta3en.com

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #13 : 02 Temmuz 2012, 12:00:43 »
Hüseyin Hocam,

Yukarıda bahsettiğim kondansatörün halini hatırını bir sorsanız derim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A